Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przepływka, a wkręcanie na obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w mojej B5 1.8 ADR 125km mam dziwne odczucie że nie wkręca się na obroty tak jak powinna od pewnego czasu (kiedyś było lepiej). Dodam że porównywałem to z Passatem B5 1.9 101km (ten ciągnie od samego początku). Przepustnica była czyszczona i adaptowana, silnik chodzi równiutko - obroty nie falują. Nie wiem w jakiej kondycji jest przepływka, moje pytanie brzmi czy wpływa ona na przyspieszenie itp itd. Jeśli tak to jak sprawdzić jej kondycję, i czy należy tą część czyścić bądź wymienić? Zauważyłem rówież że przy 2tyś/obrotów na 5 biegu mam raptem 75-78km/h czy to normalne w tych silnikach? I czy jest jakiś wykaz, jaka prędkość powinna być na danym biegu? Pozdrawiam

Opublikowano

Silniki ADR lubią wysokie obroty i nie porównuj go z dieslem bo mają inny moment obrotowy więc porównanie nie trafione. Przepustnica ma jakiś wpływ na przyspieszanie ale większy ma lambda, sprawdzić ją możesz VAG-iem w blokach pomiarowych nie pamiętam jaki numer, ja na swoim przy ok 3000 obr. mam 105 - 110 km/h, silniki lubią po prostu wyższe obroty ale jak się go przeciąga to i pragnienie mu rośnie, a co do czyszczenia na pewno nie zaszkodzi zabieg banalny po prostu odkręcasz tą plastykową puszkę wyciągasz przepływkę to takie dwa druciki i psiukasz specjalnym środkiem do czyszczenia tylko nie dotykaj tam nigdzie szmatką itp. po prostu psiukasz czekasz aż wyschnie i wkręcasz ok 15min roboty. :)

Opublikowano
  • Autor

Możesz mi powiedzieć jakie jest średnie spalanie w tym aucie? Ja wczoraj w trasie 180 km zjadło prawie za 70zł czyli 12,5l... To normalne?

Opublikowano

jak na 1.8 to nie dużo 12.5 l na 180 km:kox:

Opublikowano

TZN. zależy od stylu jazdy ale jak jechałeś tak ok 100 km/h i chodzi ci o pb to dużo spaliła, ale jeżeli trzymałeś jej tak ok 130 - 150 km/h i troszkę korków itp to norma :) te silniki przy wyższych obrotach znacznie więcej zaczynają palić, ja tak przy 100 km/h raczej przy naprawdę ekonomicznej jeździe na odcinku 100 km spalam ok 7,5 l PB i ok 9 l LPG :)

Opublikowano
  • Autor
TZN. zależy od stylu jazdy ale jak jechałeś tak ok 100 km/h i chodzi ci o pb to dużo spaliła, ale jeżeli trzymałeś jej tak ok 130 - 150 km/h i troszkę korków itp to norma :) te silniki przy wyższych obrotach znacznie więcej zaczynają palić, ja tak przy 100 km/h raczej przy naprawdę ekonomicznej jeździe na odcinku 100 km spalam ok 7,5 l PB i ok 9 l LPG :)

Droga była pusta, przez pare km dostał po 140, ale tak to w normie 100km/h. Czyli tak jak myślałem, koło 8l PB trzeba liczyć...

Opublikowano

8l pb to spalanie jest normalne :) może posprawdzaj jeszcze mu świece w jakim stanie są, filtry, ale myślę że nic złego ci się nie dzieje :)

Opublikowano
  • Autor

Filtry wymienione, świece podobno tez ale ich na oczy nie widziałem. W takim razie, czas pomyśleć o gazolinie... Bo przy tych cenach PB można zbankrutować :)

Opublikowano

Pewnie że tak :) a ADR nie ma problemu z gazem proponował bym ci sekwencję np.: stag 300 lub stag 4, albo starego staga 200 ja mam takiego i nie nażekam jak wszystko jest dobrze to nawet nie czuję kiedy jadę na pb a kiedy na lpg. i oszczędność niesamowita ja za 120 zł robię 500 km :) i na lpg mam zrobione już ok 70 000 km i nie ma problemów z silnikiem :) Ja mam wersję jeszcze że nie mam rozkładanych siedzeń z tyłu więc mam butlę 58 l i starcza mi ona na ok 500 km przy ekonomicznej jeździe :)

Opublikowano
Witam, w mojej B5 1.8 ADR 125km mam dziwne odczucie że nie wkręca się na obroty tak jak powinna od pewnego czasu (kiedyś było lepiej). Dodam że porównywałem to z Passatem B5 1.9 101km (ten ciągnie od samego początku). Przepustnica była czyszczona i adaptowana, silnik chodzi równiutko - obroty nie falują. Nie wiem w jakiej kondycji jest przepływka, moje pytanie brzmi czy wpływa ona na przyspieszenie itp itd. Jeśli tak to jak sprawdzić jej kondycję, i czy należy tą część czyścić bądź wymienić? Zauważyłem rówież że przy 2tyś/obrotów na 5 biegu mam raptem 75-78km/h czy to normalne w tych silnikach? I czy jest jakiś wykaz, jaka prędkość powinna być na danym biegu? Pozdrawiam

Ja miałem podobny problem i po podłączeniu pod VAGa i problemem okazał się czujnik położenia wałka rozrządu. Auto pracowało w "trybie awaryjnym". Wymiana 15min + reset błędu. Kupiłem używany za 40zł ponieważ nowy oryginalny kosztował 399zł :-/

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

chcesz to możemy sie ustawić kiedyś i zloguję ci silnik. mam co potrzeba do tego. przeplywomierz tez sprawdzimy w jakiej kondycji. ostatnio mylem swoj bo pokazywal max 60g/s a powinien 100-105 a po myciu dobija do 80g/s, do tego na wolnych obrotach mierzy prawidlowo.

co do gazu, jutro odbieram swoje auto, zobaczysz jak pomontowane i jakie graty. a wzialem teoretycznie lepsze wtryski ale chlopaki co montuja powiedzieli ze te tansze co montuja wcale zle nei sa i nie ma praktycznie zadnych roznic odnosnie spalania czy tez pracy silnika, a jednak roznica okolo 400 zl jest. takze 2500 wystarczy ci na tanszy zestaw tj stag4+, butla w kole 55l, AC R01, przewody faro a nie miedz, i wtryski W01. do pojedynczej hany na alu adapterach musisz doplacic okolo 400 zl. jeden problem - kolejka juz na sierpien ale o czyms to swiadczy ;)