Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszkodzony sterownik od licznika - co dalej... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie !

Piszę krótko aby nie zabierać Wam czasu, posiadam Audi A4 B5 2000r, padł mi sterownik od licznika, jak wiadomo to ustrojstwo jest połączone z immobilizerem, oraz uniemożliwiało uruchomienie silnika :kwasny: Szanowny kolega elektryk wykonał zabieg polegający na odcięciu (włożenie blaszki) tegoż sterownika z immobilizerem co w efekcie przyniosło dwie informacje, dobrą oraz złą :banan: Dobra jest taka że samochód się uruchamia, a zła, że nie mam podświetlenia deski rozdzielczej (cały czarny ekran). Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o doradzenie, ponieważ od 3 miesięcy nie jestem w stanie zakupić licznika (czyli całej deski rozdzielczej) ani z allegro ani ze tzw. złomów, ponieważ jako utrudnienie licznik musi miec identyczny numer zamieszczony po drugiej stronie licznika. Nowy licznik to koszt 2500 - 2700 zł. Jako ciekawostka nadmienię, iż w momencie wyjęcia oraz włożenia licznika problem ustaje, wszystkie zegary sa sprawne i fis działa bez przeszkód. Nie znam się na tym dobrze, jestem skazany na szanownych kolegów elektroników, oraz czuje że jestem delikatnie wodzony za nosa.

Moje pytanie jest takie, czy jest jakies rozwiązanie techniczne tej sytuacji, czy raczej jest skazany na wydatek 2500 od tak...

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Łukasz.

Opublikowano

Daj foto licznika, jak wygląda, wcale nie musi mieć identycznych numerów.

Opublikowano

Może sławetna motka 2j74y zawiodła ...

Sprawa do uleczenia - albo zmiana układu , albo zegarek drugi .

Opublikowano

Fajne pomysły, dzięki. Zamieszczam zdjęcię, jeśli nie trzeba się wzorować tym samym numerem, to będzie napewno trochę lżej. Dajcie znać proszę co w tym przypadku...

Pozdr

Zdj_cie0315.jpg

Zdjęcie powyżej przedstawia licznik na włączonym silniku, jak widać działą tylko ikonka od kluczyka...

---------- Post dopisany 07-05-2013 at 19:12 ---------- Poprzedni post napisany 06-05-2013 at 12:19 ----------

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ?

Opublikowano

spróbuj licznik podmienić na taki jak ty masz

Opublikowano

No tak, ale to kosztuję. Zobaczcie mój licznik od tego co znalazłem na allegro rożni się końcówką numeru licznika (z tyłu) czy mogę zaryzykować i kupić, oraz spróbować podmienić, będzie ok ?

zegar.jpg

Link do aukcji z licznikiem :LICZNIK 8D0920980A AUDI A4 B5 (3168466820) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Różnica w numerach licznika:

Mój licznik to jeager: 8D0 920 9320N

Licznik z allegro : 8D0 920 980A

Co myślicie? Spróbować wymienić czy będzie to strata czasu i kasy ?

Opublikowano

Anglik.

Zadziała, ale jak chcesz prędkość w km, to trzeba będzie pokombinować.

Opublikowano

poszukaj na forum tyle osób sprzedaje. Zagadaj w wątku o montażu fis tam są szpece. Zakupisz licznik wyśłesz odpowiedniej osobie i on ci wgra wsad lub pin itp itd