Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

problem z mocą na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z mocą silnika. Więc odpalam silnik i nacisne gaz a silnik dławi się i nie potrafi 1,5tys obrotów przejść , a wystarczy że zostawie go na minute na wolnych obrotach i po problemie . Na gazie jest ok ale wtedy temp. min 40 stopni jest . Wg komputera czujniki pokazują aktualną temperature silnika . Jednyny błąd "nieprawidłowa mieszanka paliwa " czyzby sonda juz klepła i na zimnym silniku takie jaja robiła ? dopóki go nie przegonie z 200-300m to auto jedzie bez problemu .

PS. przewody wysokiego napiecia i swiece wymienione , co dopiero przegląd gazu był robiony jest ok . Nie ma różnicy czy jest +25 stopni na dworze czy pada deszcz i jest wilgotno :(

Opublikowano

czyli jak rozumiem jak jest zimny to muli go a jak złapie temp to jedzie noramalnie ?? jak tak to poszukaj winy w przepustnicy moze byc tak ze brakuje mu ssania na zimnym silniku i dostaje za mało paliwa

Opublikowano

Możliwe że sonda ci pada ale i przepływka może to powodować odłącz najpierw sondę i zobacz co się będzie działo a potem podłącz sondę i odłącz przepływkę i zobacz co się będzie działo :)

Opublikowano
  • Autor

dokładnie jak zimny to brak reakcji na gaz max 1,5tys obrotów i dławi się brak mocy jak sie tak kilka razy przegazuje wtedy podejdzie do 7 tys i zaczyna normalnie reagowac. sprawdze i napisze;) dzięki póki co :)

Opublikowano

przepustnica do czyszczenia i adaptacji,czujnik temp. do sprawdzenia to tak profilaktycznie

po drugie to podaj nr.błędu bo to może być błąd składu mieszanki wolnych obrotów,a za chwilę pół osprzętu wymienisz

a kolejne to sonda nie działa jak jest motor zimny

Opublikowano

zależy jak kto rozumie słowo zimny silnik :) Przy odpalaniu to tak sonda nie działa ale po odpaleniu kilka minut i zaczyna działać i silnik nadal zimny :) Ale kolega wyżej dobrze ci napisał sprawdź najpierw to co on ci napisał a dopiero potem się zobaczy :)

Opublikowano

czujnik temperatury cieczy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

wiec tak odpinałem przepływke efekt taki ze zgasło auto po naciśnieniu gazu czyli jeszcze gorzej sondy nie sprawdzalem jeszcze podpiąłem komputer 0 błędów natomiast na blokach pomiarowych 3 blok 4 wartość temperatura powietrza zassysanego obojętne od pory dnia od temperatury nawet 6 stopni rano albo 30 w poludnie ciągle pokazuje 19,5 stopnia . Temperatura wody wg komputera wzrasta wg wskazana na desce ale z tego co wiem lubi padać czujnik czujnik g62 podobno jest to ten 4 pinowy zespolony jako g6 i g62 ? a ten 2-pinowy ? wskazanie ?

gdzie z blokach moge sprawdzic te czujniki ?Niestety prób nie mam dużo bo po około 1 min auto pracuje normalnie

PS.wg rozpiski bloków jeżeli jest uszkodzenie tego czujnika temp. pow. zasysanego to komputer pamięta ostatnią wartość a sterowanie reszty odbywa się poprzez mapy i temp. wody aktualną .Ten czujnik to mam rozumieć w przepływce ?

Opublikowano

Przepływka to i u mnie pokazuje 19,5 tym się nie przejmuj :) A jak tam z przepustnicą czyściłeś, i jak VAG pokazuje temp. taką jak zegary to znaczy że jest dobrze :) Zrób jeszcze tak (jak nie masz LPG) odepnij mu na noc aku, rano podłącz z powrotem po podłączeniu przekręć zapłon na około 40s. nic nie dotykając tzn. samochód na luz i nie dotykasz nic, po tych 40s. wyłączasz zapłon czekasz ok 30s. i odpalasz silnik też nic nie dotykając jak już odpalisz to daj mu chwilkę pochodzić na wolnych obrotach ok 1min żeby tam się wszytko zgrało zobacz czy pomoże nic nie kosztuje a czasami potrafi pomóc :) A jak masz LPG to możesz też to zrobić tylko zapewne mapy się skasują :)Czujnik temperatury który używa ecu i zegary to ten 4 pinowy ten dwu pinowy bodajże jest od klimy :) A silnik zaczyna ci normalnie pracować po 1miin ponieważ sonda zaczyna pracować i koryguje go :) Jak ten zabieg nie pomoże to napisz dalej będzie się główkować :)

Opublikowano

z tego co kojarzę to 19,5st to wartość domyślna dla ECU (bo nie masz takiego czujnika)

g2/62 tak to ten cztero pinowy

ten dwu pinowy jest od klimy ręcznej z tego co pamiętam

Opublikowano

Witam sprawdz odme ja miałem peknieta i obiawy miałem podobne POZDRAWIAM

Opublikowano
  • Autor

Cześć :) Odme wymieniałem rok temu ale wtedy falował i cały bok silnika był mokry z oleju wiec temat przerobiony :) za bardzo nie mam jak zostawić auta na noc z wypiętym aku ;/ chyba ze na firmie prze 8h . Spróbuje jeszcze ten patent może pomoże jak nie to szukam dalej . Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

8h mu wystarczy jeżeli ma pomóc to po takim czasie powinno pomóc :)

Opublikowano
  • Autor

po tych 8 godzinach jest gorzej niż było dopiero przy 90 stopniach wody jakoś jedzie auto . Wtedy był problem na zimnym silniku teraz ciągle tylko na PB . jeżeli zmienie bieg przy 2 tys obrotow to auto ma drgawki szarpie do 2 tys , od 2-2,5tys idzie jak muł od 2,5 zaczyna regowac na gaz ( gaz w podłoge ) i ogolnie do 4 tys idzie a powyzej ma duuuuuzy problem . czy wtrysk sie nie zapiekl ? na gazie jest idealnie wszystko. Poki co musze przód auta rozbity wczoraj przez kobiete naprawic ale juz mysle o tym ;/

Opublikowano

Jak na LPG jest wszystko ok to znaczy że układ PB coś szwankuje :) Zobacz może ciśnienie PB możliwe regulator szwankuje :)

Opublikowano
  • Autor

z reguły to co 1,5 roku pompe paliwa wymieniam :) tyle wytrzymuja zamienniki . niestety nie mam jak sprawdzic cisnienia chyba ze przez kompa zobacze tylko nie wiem gdzie . Jak kupie maske , zderzak , 2 chlodnice , visco itd to zerkne :)

Opublikowano

Przez kompa nie sprawdzisz :) Może masz za mało PB jak jeździsz na LPG i dlatego pompka się przyciera :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Odświeże trochę tego kotleta bo auto złożone jeżdzi od jakiegoś czasu i na wypiętej przepływce po dodaniu gazu ( w podłogę ) strzela w wydech podobnie zachowuje się na wpiętej ale rzadziej to robi. Czujnik wody od 14 stopni aż do 90 idzie wg komputera i od 60 podobnie na liczniku . Kupić od razu przepływkę ? bo nowa duży koszt a błędów jak nie było tak nie ma .

Opublikowano

Jak by przepływka padła to jej odpięcie by ci pomogło :) a sondę odpinałeś ?? zobacz jeszcze ją :)Podłącz przepływkę a odłącz sondę :)