Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mercedes ML 320 CDI AIRMATIC 263 KM 577 NM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc chciałbym przedstawić nowy rodzinny nabytek. W grę wchodziło Audi Q5, BMW X5 i Mercedes ML. Niestety audice były nie dość że z masakrycznymi przebiegami to jeszcze dość biednie wyposażone. Jak już mi się udało znaleźć taką z B&O, dwu lub trzy strefową klimatyzacją, szklanym dachem, drive select(na tym mi bardzo zależało) to miały np manualnie regulowane fotele, 200000km przebiegu nastukane w 2 lub 3 lata i masakrycznie zasyfione wnętrze. A nie wyobrażam sobie kupić biedę i później wymienić 4/5 samochodu żeby podnieść jego standard. Tak więc szukałem Q5 ok 8 miesięcy. Jeździłem , oglądałem aż w końcu sobie odpuściłem. Właściwie to może i dobrze bo zawziąłem się na Q5 bardziej z zamiłowania do AUDI niż rozsądku bo niestety jeżeli chodzi o napęd to zbiera baty od xDrive i 4Matic'a a ten samochód ma jeździć głównie w wiejskich klimatach gdzie zima nie oszczędza.

W każdym z samochodów w grę wchodził silnik 3.0 Tdi. Faworytem oczywiście było BMW ze swoim 286 konnym biturbo(po kilku zabiegach 410km i ponad 800NM) i xDrive ale jak już je znalazłem to się okazało że jest największe i będzie problem z wjazdem do garażu:facepalm:

W taki oto sposób skończyło się na ML-u:decayed:

Z głównych elementów wyposażenia posiada m.in:

- siedmiostopniowa automatyczna skrzynia 7G-Tronic

- zawieszenie AIRMATIC z regulowanym prześwitem(można podnieść o 9 cm) i regulowaną twardością (tryb sport, comfort i auto);

- asystent podjazdu pod strome wzniesienia;

- asystent zjazdu w trudnych warunkach;

- limiter prędkości;

- tempomat;

- ksenony;

- czujnik zmierzchu;

- dwu strefowy klimatronic;

- duży kolorowy system nawigacji z możliwością odtwarzania DVD i zestawem głośnomówiącym bluetooth;

- pakiet dodatkowego oświetlenia wnętrza;

- pakiet sportowych elementów dekoracyjnych wnętrza;

- podgrzewane i el. regulowane fotele;

- fotochromatyczne lusterka;

- szyberdach;

- alufelgi 19";

no i pewnie jeszcze kilka rzeczy o których zapomniałem napisać.

Samochód oczywiście przeszedł długi i pracochłonny zabieg przywracający blask lakieru który widać na poniższych zdjęciach i filmikach.

Jak na mercedesa przystało oczywiście nie trzymał serii ale to zostało delikatnie poprawione:

wykres_zps9a921f30.jpg

Kilka zdjęć samochodu:

DSC01015_zpsca445450.jpg

DSC01016_zps691bbbb0.jpg

DSC01017_zpsbad2c147.jpg

DSC01018_zpsbe36b296.jpg

DSC01019_zps492cfc0b.jpg

DSC01020_zpsfd770a93.jpg

DSC01021_zpsa7520e91.jpg

DSC01022_zpsbee7a9c5.jpg

DSC01023_zpsa8dc599b.jpg

DSC01024_zps0d8fdae1.jpg

DSC01045_zps1910112a.jpg

DSC01006_zps1f4ad186.jpg

DSC01007_zps16b95129.jpg

DSC01008_zps629378d3.jpg

DSC01009_zps6bb46eb9.jpg

DSC01010_zps5f2515ef.jpg

DSC01011_zps19d8d363.jpg

DSC01012_zpsb0803a6c.jpg

DSC01013_zps7ada87cc.jpg

DSC01014_zps60ffe322.jpg

Krótkie wideo jak się prezentuje w towarzystwie mojej B8 i jak działa zawieszenie AIRMATIC:

Z planów to jak na razie muszę założyć hak i światła jazdy dziennej led z wersji 2011 które pasują plug&play w miejsce halogenów.

Opublikowano

Mam prawie bliźniaka w rodzinie, tylko z jasną skórką wewnątrz i muszę przyznać szczerze, że bardzo fajne auto:thumbup1: Mnie pozytywnie zaskoczyła praca silnika i wyciszenie auta - o wiele ciszej i kulturalniej to chodzi niż stare poczciwe BMK w A6. Dodatkowo w porównaniu do konkurencji ML jest bardzo ładnie wykończony:wink:

Niestety w moim przypadku były ciągłe problemy z elektryczną klapą bagażnika, z którą trzeba było jeździć kilka razy do ASO, którego pracownicy nie za bardzo ogarniali temat.

Jak dla mnie wielkim minusem auta jest ilość miejsca w środku i bagażnik - dla 4 osób max ok, ale w pięć gdziekolwiek jechać to koszmar:decayed:

Opublikowano

Ładna parka - fajne te mietki

Opublikowano
  • Autor

Wyciszenie auta jest niesamowite. Praktycznie nic nie słychać. Silnik też ładnie pracuje i tak na dobrą sprawę jak ktoś nie wie to ciężko się zorientować że to diesel:wink: ASO mietka niestety jest kiepskie ale jak by coś się kiedyś działo to mam swojego magika który specjalizuje się w głównie w MB, Audi, VW, BMW, Porsche i jak na razie jeszcze mnie nie zawiódł.

A i muszę przyznać że jak na ponad dwie tony to całkiem fajnie się zbiera i nie ma takiego tragicznego spalania.

Opublikowano

No fakt - idzie ładnie i do samego końca - miałem już okazję jeździć zdrowo ponad 200km/h i robi to bez zadyszki:decayed: zadowalając się spalaniem (przy w/w prędkościach) w okolicach 15-16l/100km. Kultura pracy silnika jest w moim odczuciu wyższa niż 3.0tdi (nie wiem, jak z B8, czy A6 lift, ale starsze wersje były głośniejsze).

Kurna - jak na tego ML'a patrzę, to przypomina mi się historia, jak jechałem z żoną do Krakowa i przy prędkości autostradowej otwarła mi się klapa na maxa, "wypluwając" dwie walizki - na szczęście się nie rozpieprzyły na drodze:polew:

Opublikowano
  • Autor

Niezła akcja. Co do spalania to musze powiedziec że po programie troche spadło. Oczywiście w mieście jak go katowałem przez pierwszy tydzień to wyszło ok 17 ale z trasy 480km jadąc głównie ok 120 miałem srednia 8,7 co wydaje mi się super osiągnięciem jak na tego kloca:)

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk

---------- Post dopisany at 22:53 ---------- Poprzedni post napisany at 22:51 ----------

A co do jazdy z większymi prędkościami to do 170 km/h jest ok ale później szum wiatru robi się upierdliwy.

Opublikowano

Przy 120km/h to bardzo możliwe, później zaczyna siorpać coraz więcej, bo taką prędkością na trasie auto szkoda męczyć:decayed: Mi w mieście - Legnicy (praktycznie bez korków, ale ciągle niedogrzany motor) wychodziło około 14l/100km z dystrybutora:wink:

Opublikowano
  • Autor

Nie ma co się oszukiwać. 2200 kg i napęd 4x4 musi swoje spalić co nie zmienia faktu że przy tym co samochód oferuje jest to w pełni akceptowalne.

Opublikowano

Gratuluje zakupu.

Opublikowano

Gratuluję zakupu, fajny merol :kox:

Opublikowano
Właściwie to może i dobrze bo zawziąłem się na Q5 bardziej z zamiłowania do AUDI niż rozsądku bo niestety jeżeli chodzi o napęd to zbiera baty od xDrive i 4Matic'a

za duzo youtube ogladasz :decayed:

Opublikowano

wygląda całkiem, całkiem. nasz księgowy ma takiego ML350 w benzynie. sam też o takim przez moment myślałem 2 lata temu, ale ze względu na akcyzę temat odpuściłem :decayed: który to rok? a o Q7 nie myślałeś?

Opublikowano
  • Autor
wygląda całkiem, całkiem. nasz księgowy ma takiego ML350 w benzynie. sam też o takim przez moment myślałem 2 lata temu, ale ze względu na akcyzę temat odpuściłem :decayed: który to rok? a o Q7 nie myślałeś?

O Q7 chwilę myślałem ale niestety jest zdecydowanie za duży. ML jest z końca 2008r.

Opublikowano

Robi wrażenie :thumbup1: -jedno i drugie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Trochę się przy nich napracowałem. Zabawa przy lakierze i wnętrzu samochodu zaczęła mnie od jakiegoś czasu naprawdę pasjonować. Co prawda do tej pory nie używałem kosmetyków najwyższej klasy ale teraz jestem w trakcie doboru zestawu Zymol dopasowanego dokładnie do lakieru i innych elementów.

Opublikowano

No można na takie rzeczy na prawdę wydać majątek.

Opublikowano
  • Autor

To fakt. Ale jak sobie pomyślę że taki zestaw starczy na kilka ładnych lat to chyba warto. Jedynie obawiam się dekapitacji jak kiedyś żona dowie się ile to kosztowało:decayed:

Opublikowano
:polew::polew::polew:
Opublikowano

- zawieszenie AIRMATIC z regulowanym prześwitem(można podnieść o 9 cm) i regulowaną twardością (tryb sport, comfort i auto)

Jak będziesz robił jeszcze zdjęcia to zrób proszę porównanie jak stoi max podniesiony i max opuszczony.

Opublikowano
  • Autor

- zawieszenie AIRMATIC z regulowanym prześwitem(można podnieść o 9 cm) i regulowaną twardością (tryb sport, comfort i auto)

Jak będziesz robił jeszcze zdjęcia to zrób proszę porównanie jak stoi max podniesiony i max opuszczony.

Widać to w miarę na filmiku ale następnym razem zrobię takie porównanie.