Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Koncepcja na dłubnięcie parcha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy mam następującą koncepcje na dłubniecie A4 B5 FL z AJM:

- zmiana "słupka" silnika na ASZ po 60 kkm (przełożenie miski i smoka od wzdłużniaka) - na "+" mamy mocny wał, tłoki, korbowody i pomki BA (niestety nie AL bo to model 2005 i pompki ma już takie jak BLT),

- wymiana turbiny na fabrycznie nową od AWX - plusy znane i oczywiste,,

- wymiana całości dolotu powietrza (obudowa filtra, przepływomierz, rura do turba, całość dolotu turbo-> IC, IC, IC-> kolektor dolotowy) wszystko od AWX - wszystko na większym przekroju,

- wymiana kolektora dolotowego - ładne, duże kanały,

- zmiana sanek, skrzyni, rozrusznika, wybieraka - wszystko pod 6 skrzynię - inne przełożenia, 6 bieg, mocne sprzęgło,

- wymiana chłodnicy oleju na tą z ASZ/AWX,

- wywalenie kata

Do tej pory wszystko jest niby proste poza kosztami i robotą. Schody zaczynają się tu - SMIC/FMIC? Problem polega na obecności halogenów w zderzaku. Robił ktoś FMIC w takiej opcji?

Alternatywą jest SMIC od AWX i nadkole od S4.

Program oczywiście do całości pisać bedzie "jedyny słuszny" Towarzysz Witek :evil:

Czy widzicie jakieś słabe punkty w koncepcji albo przeinwestowanie?

Opublikowano

Czy widzicie jakieś słabe punkty w koncepcji albo przeinwestowanie?

ja to bym od razu wlozy caly silnik ASZ albo od razu AWX a najlepiej ARL ...

a ze slabych punktow to ten IC-ek .... tylko FMIC ...

Opublikowano
  • Autor

ja to bym od razu wlozy caly silnik ASZ albo od razu AWX a najlepiej ARL ...

A czym różni się ASZ (z pompkami BA) od AWX? :polew:

Słupek ARL = ASZ (ten z pompkami AL). Więc tak naprawdę ASZ=ARL=AWX=AVF (poza róznicą w pompkach, misce olejowej, smoku pompy olejowej)

Więc jak włożę ASZ z miską od wzdłużnego + turbo i orurowanie od AWX to wyjdzie mi DOKŁADNIE AWX (ale rok produkcji 2005 i z pewnym przebiebiegiem 60 kkm) :decayed:

Opublikowano

A czym różni się ASZ (z pompkami BA) od AWX? :polew:

Słupek ARL = ASZ (ten z pompkami AL). Więc tak naprawdę ASZ=ARL=AWX=AVF (poza róznicą w pompkach, misce olejowej, smoku pompy olejowej)

Więc jak włożę ASZ z miską od wzdłużnego + turbo i orurowanie od AWX to wyjdzie mi DOKŁADNIE AWX (ale rok produkcji 2005 i z pewnym przebiebiegiem 60 kkm) :decayed:

jeden jest poprzeczny drugi wzdluzny ... :wink4:

[napisane w kontekscie nie jebania sie z misa i reszta podczas swapowania] ... :wink4:

a co do ARL ... to jest mocniejszy dół [a to juz spora roznica :naughty:]

Opublikowano
  • Autor

a co do ARL ... to jest mocniejszy dół [a to juz spora roznica :naughty:]

Błąd Szanowny Kolego - ARL i ASZ, BLT, BTB, BPX mają te same wały, tłoki, korby, głowice, .... Tak samo jest na 99% z AWX/AVF. Jedynym wyjątkiem jest ASZ montowany w Golfie IV do 2002 roku włącznie, gdzie były stosowane słabsze wały oraz ARL ma seryjnie mocowane mocniejsze śruby głowicy. Dla odmiany ASZ w Audi A3 były od początku z grubym wałem. :wink4:

Co to pierdzielenia się z michą i smokiem to trwa to parę minut a motor ma oryginalne nalatane 60 kkm więc to nie ból :wink4:

Opublikowano

Błąd Szanowny Kolego - ARL i ASZ, BLT, BTB, BPX mają te same wały, tłoki, korby, głowice, .... T

jestes tego na 100% pewien ... ?

p.s przeczytalem jeszcze raz plany na mody ... :wink4: turbo od AWX-a tez bym zmienil na cos wiekszego ... chociaz na ta z [2.0 170 PS] ... dmuchajac 1.55 bara [granica bezpieczenstwa/rozsadku dla GT17VA] cala reszta bedzie sie marnowac .... :wink4:

Opublikowano

chociaz na ta z [2.0 170 PS]

ciezko je dorwac :disgust:

Opublikowano
  • Autor

jestes tego na 100% pewien ... ?

Na 99% tak.

Co to turbo to można dać hybrydę tylko jakoś nie mam zaufania do polskich wytwórców tego typu urządzeń. GT1749VA będzie za to fabrycznie nowa z roczną gwarancją więc niech sobie potyra troszkę :kox:

GT1749VC z 2.0 TDI 170 KM jest produkcji KKK i ma słaby cienki wałek. Chodzą słuchy z serwisów, że padają jak muchy jesienią :polew:

Opublikowano

Na 99% tak.

Co to turbo to można dać hybrydę tylko jakoś nie mam zaufania do polskich wytwórców tego typu urządzeń. GT1749VA będzie za to fabrycznie nowa z roczną gwarancją więc niech sobie potyra troszkę :kox:

GT1749VC z 2.0 TDI 170 KM jest produkcji KKK i ma słaby cienki wałek. Chodzą słuchy z serwisów, że padają jak muchy jesienią :polew:

a w jakie moce chcesz celowac .... ?

p.s nie pomylilo Ci sie z silnikiem 140 PS ... [tam to padaly na potege] ale o slabosciach suszarek w 170 PS to nie slyszalem ....

p.s 2. GT1749VC jest z poprzecznych silnikow razem z kolektorem i to jest Garret ... do Ciebie pasuje 03G 145 702HV350 i to jest KKK ....

Opublikowano

Jak dla mnie troszke bez sensu ładować tyle kasy i robić te zmian w silniku żeby włożyć do tego turbo z AWX. Na tej turbinie zrbisz niewiele ponad 170km a tyle wytrzyma seryjny AJM. Lepiej chyba wymienić tylko turbo pompki i IC i też osiągniesz podobną moc. Chyba że planujesz w przyszłości zrobić więcej km ale wtedy będą też wydajniejsze pompki potrzebne bo na BA zrobisz max 180-190km.

Opublikowano

do Ciebie pasuje 03G 145 702HV350 i to jest KKK ....

to jest nr turbo z BRD, czyli one są lipowate ? :chytry:

Opublikowano

do Ciebie pasuje 03G 145 702HV350 i to jest KKK ....

to jest nr turbo z BRD, czyli one są lipowate ? :chytry:

nic mi o tym nie wiadomo ...

Opublikowano

zrobil bym program i jezdzil dopuki rudy nie zje fury

Opublikowano

zrobil bym program i jezdzil dopuki rudy nie zje fury

:polew: :polew: :polew: :polew: spadlem z krzesla ....

Opublikowano
  • Autor

Jak dla mnie troszke bez sensu ładować tyle kasy i robić te zmian w silniku żeby włożyć do tego turbo z AWX. Na tej turbinie zrbisz niewiele ponad 170km a tyle wytrzyma seryjny AJM. Lepiej chyba wymienić tylko turbo pompki i IC i też osiągniesz podobną moc. Chyba że planujesz w przyszłości zrobić więcej km ale wtedy będą też wydajniejsze pompki potrzebne bo na BA zrobisz max 180-190km.

Celuję w moc właśnie ok 165 - 170 KM więc turbo AWX jest ok. Ma małego laga a motor całkiem użytkowy jest wówczas.

Ładować się w robotę ma sens bo przerzut nastąpi z motoru op rzelocie 170 kkm na 60 kkm, skrzynia z 5 na 6, sprzęgło pójdzie nowe kompletem, turbo też nowe, całe orurowanie do IC grubsze...

BA stykną wydajnością, a zawsze mam mocniejszy wał, tłoki, korbowody i lepsze samopoczucie ;)

Powiedzcie lepiej jak ogarnać FMIC przy przeciwmgielnych z przodu. :wink4:

Opublikowano

Powiedzcie lepiej jak ogarnać FMIC przy przeciwmgielnych z przodu. :wink4:

przed chłodnicą tak jak większość kolegów z forum ma, popatrz są opisy ze zdjęciami :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

przed chłodnicą tak jak większość kolegów z forum ma, popatrz są opisy ze zdjęciami

Kolego naprawdę wiem jak się robi FMIC-e ;) Dodatkowo znam wszystkie wątki dotyczące FMIC na tym forum. Jednak wszędzie są zderzaki bez halogenów.

Moje pytanie jest konkretne - czy halogeny przeciwmgielne nie przeszkadzają w poprowadzeniu rur 50 mm mijających podłużnice?[br]

Opublikowano

czytając temat proponuje założyć fmica(z halogenami nie będzie problemu) włożyć turbo awx i pd od awx albo AL(droższa opcja) i będzie 170 koni spokojnie..w większe modyfikacje się nie baw..szkoda kasy, czasu i zdrowia..

CTV dobrze mówi..dalsze mody to więcej problemów a nie przecież o to tu chodzi..autem trza jeździć :cool1:

Opublikowano

dalsze mody to więcej problemów a nie przecież o to tu chodzi..autem trza jeździć :cool1:

cos o tym wiesz .... :wink4:

a co do halogenow to nie powinno byc problemow ...

Opublikowano
  • Autor

Mam takie dość nietypowe pytanie - czy ktoś montował intercooler od B6 AWX (wymiary rdzenia 220x215x62 mm) do B5 FL (oryginalny IC ma rdzeń 240x175x62 mm)?

Na moje oko powinno to pasować szczególnie, że B6 1.8 T ma IC o rdzeniu 240x175x67 mm.