Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Audi concert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i znow w dym do was radio kupione jak wspomonalem juz audi concert problem polega na tym ze mam tylko dwie podluzne wtyczki w instalecji i przewod antenowy ,czy ktos moglby mi pomoc i napisac czy jest mozliwosc dokupienia jakiejs przejsciowki zeby uzyskac podswietlenie radyika i co z tym fisem ? Z gory dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Witam

Zapewne nikt więcej Ci nie odpowie bo na hasło "audi concert" zapada jakaś dziwna cisza na tym forum i wszyscy mają cię za idiotę, wiem bo sam mam problemy z takim radiem.

Powinieneś mieć trzy wtyczki patrząc od dołu: zasilająca, środkowa z kablami do głośników przednich i górna tzw.mini iso gdzie są sygnały CAN do wyświetlacza między zegarami,podświetlenia, wyjście na aktywne głośniki tylne,zmieniarkę itd.

Z tego co napisałeś to brak ci górnej wtyczki i z tąd te problemy, może gdzieś się schowała poszukaj dobrze w twoim modelu napewno była gdy wyjechał z fabryki.

Po jej podpięciu powinno być ok.

Opublikowano
  • Autor

Witam duzo prawdy w tym co piszesz ,niestety brak wlasnie tej trzeciej wtyczki ale ponoc ,adapter emulator can zalatwi sprawe tylko on troszeczke kosztuje ponad 300zl jeszcze zobacze ale dzieki za odzew :wink4:pozdrawiam.

Opublikowano

witaj ponownie

Masz B6 nie potrzebny ci CAN adapter, poza tym ja mam właśnie takie coś i też mi nie działa jak trzeba.

Ty kup sobie na allegro kostkę mini iso i pociągnij 2 kable od licznika i powinno być po sprawie bo sygnał CAN napewno masz.

Jak to zrobić i co gdzie podpiąć to bez problemu znajdziesz na tym forum np.http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t12617.0.html;highlight=sygnał+can

To powinno pomóc i nie jest zbyt skomplikowane.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Zapewne nikt więcej Ci nie odpowie bo na hasło "audi concert" zapada jakaś dziwna cisza na tym forum i wszyscy mają cię za idiotę, wiem bo sam mam problemy z takim radiem.

Powinieneś mieć trzy wtyczki patrząc od dołu: zasilająca, środkowa z kablami do głośników przednich i górna tzw.mini iso gdzie są sygnały CAN do wyświetlacza między zegarami,podświetlenia, wyjście na aktywne głośniki tylne,zmieniarkę itd.

Z tego co napisałeś to brak ci górnej wtyczki i z tąd te problemy, może gdzieś się schowała poszukaj dobrze w twoim modelu napewno była gdy wyjechał z fabryki.

Po jej podpięciu powinno być ok.

Wkrótce czeka mnie podobna operacja, tj. montaż oryginalnego radia w miejsce innego radia - chociaż założonego w ASO.

O ile się zorientowałem to są dwa podstawowe typy instalacji audio w a4:

- z oryginalnym radiem ( chorus2, concert itp ), gdzie radio obsługuje przednie głośniki a tył i sub idzie przez wzmacniacz umieszczony w bagażniku

- instalacja bez wzmacniacza, radio obsługuje wszystkie głośniki.

Są jeszcze inne kombinacje ale mało popularne, również na forum :cool1:

U mnie jest ta druga instalacja. Skutkuje to tym, że nie ma kabla CAN do zegarów ( nieoryginalne radio i tak tego nie obsługuje więc zaoszczędzili ) i nie ma kostki mini-iso. Oryginalne radio ma wyprowadzenie tylko na przód, reszta przez wzmacniacz - żółta część koski mini-iso - tutaj znajdziesz schemat

Przeróbka będzie więc wyglądała tak:

1. Pociągnięcie kabli do zegarów: tu jest info jak to zrobić

bez tego nie działa podświetlenie i radio co godzinę będzie się wyłączać

2. korekta VAGiem - żeby wyświetlać rds na fis

3. druciarnia z głośnikami :wallbash: żeby grał tył

tu nie mam jakoś pomysłu, widzę dwa rozwiązania: zmostkowanie przodu z tyłem :thumbdown: albo najtańszy najprostszy wzmak i do niego podpięty tył. Nie wiem tylko gdzie go umieścić, nie chcę targać wiązek kabli przez cały samochód w tę i z powrotem. Jeśli ktoś ma sprawdzony patent na rozwiązanie tego problemu to chętnie posłucham.

:hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za pomoc i pozdrawiam Grzesiek234 ,zygzak :notworthy:

Opublikowano

Zygzak jesteś wielki !! Dzięki za wyczerpujące i konkretne info.

Opublikowano

Zygzak jesteś wielki !! Dzięki za wyczerpujące i konkretne info.

Nie ja tylko forum, wszystkie info pochodzą z tego działu :rolleyes:

Opublikowano

OK!! ale najważniejsze jest to, że poradziłem sobie z Concertem CD. Jeszcze tylko VAG żeby wyświetlało na FIS-ie. Mam VAG, interface, tylko że mam na RS a w laptopie mam tylko USB i muszę przejściówkę kupić. Jak już kupię to rozumiem, że muszę wykonać takie czynności:

STG 17 (Instrument cluster) -> Adaptation -> Function 10 -> Channel 62

+01 - Radio - /tutaj wyświetli mi się 00 i muszę zamienić na 01?/

+02 - Telefon

+04 - Navigation

+08 - Telematics

+16 - Instrument Cluster

Z VAG-iem nie miałem jeszcze do czynienia, ale świat należy do młodzieży stary robi młody leży :)

Opublikowano

+02 - Telefon

+04 - Navigation

+08 - Telematics

+16 - Instrument Cluster

coś tu namieszałeś....

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_awx_concertii_nie_dzialajace_glosniki_tylnie_i_brak_info_na_fis-t16090.0.html;msg189470#msg189470

jest wyraźnie napisane : DODAĆ

Najpewniej będziesz miał albo 16 albo 17

Wartość 17 odpowiada temu, że na FIS wyświetlane są informacje :

- z licznika

- z radia

Czyli musisz wklepac tam 17

Opublikowano

Ameryka!! wszystko działa jak ze sklepu a nawet i lepiej. Dzięki wszystkim za pomoc :hi::good:

Opublikowano

Ameryka!! wszystko działa jak ze sklepu a nawet i lepiej. Dzięki wszystkim za pomoc :hi::good:

ok, napisz jakie kodowanie miałeś ? Jestem ciekaw....

Opublikowano

Witam po małej awarii komputera :)

Pojechałem do koleżki, ale on podpiął się polskim VAG-iem. Wszedł w kanał 62 i tam było 0 (słownie zero). Kazałem mu wpisać, na moją odpowiedzialność 17, tak jak pisałeś i wszystko zagrało :)

Opublikowano

+02 - Telefon

+04 - Navigation

+08 - Telematics

+16 - Instrument Cluster

coś tu namieszałeś....

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_awx_concertii_nie_dzialajace_glosniki_tylnie_i_brak_info_na_fis-t16090.0.html;msg189470#msg189470

- z licznika

- z radia

:mysli: ciekawe

Ostatnio sprawdziłem u siebie i miałem wartość 1, zmieniłem na 17 ale różnicy nie widać, wyświetlacz pokazuje te same informacje... :blink:

Opublikowano

Na początku też nic nie zauważyłem i jeszcze na dodatek zapaliła mi się kontrolka paliwa. Pojechałem na stację paliw, zatankowałem i oczywiście wyłączyłem kluczyk. Po zapłaceniu, jak wróciłem do auta i odpaliłem to radio się zakodowało, wklepałem kod i wtedy wszystko grało :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Jestem tutaj nowy. Nie posiadam tak jak Wy A4 lecz A6 C5 2004r.

Mam cały czas jeden problem mianowicie:

Zamontowałem Radio Concert II pociągnąłem Can od licznika i jeszcze K-line.

Mam licznik z Pełnym FIS i wpiąłem się w szarą kostkę pod piny 5 i 6 potem do radia pod odpowiednie piny.

Vag-com w liczniku na kanale 62 miałem "0" potem zmieniłem na "1"- Podświetlenie radia zaczęło chodzić, lecz jeszcze nie działa mi RDS na Fisie i radio wyłącza sie co godzinę, co jest dziwne skoro podświetlenie działa.

Próbowałem tak jak w tym wątku wprowadziłem kodowanie "17" na kanale 62 i tez nic.

No i niestety nie mogę się połączyć za pomocą Vag-coma i interface Viaken USB z RADIEM??

Mozę powinienem pociągnąć zamiast do Kostki diagnostycznej gdzieś inaczej kabel diagnostyczny a mozę do lini L-line??

Kurcze walczę z tematem już 2 tyg i nic nie mogę zrobić.

macie jakieś pomysły?? A może zamiast do szarej kostki powinienem się wpiąć do innej w licznikku pod CAN-H i CAN-L??

Pomóżcie koledzy co w tej sprawie można jeszcze zrobić?? Czytałem wszystkie wątki na temat RDS i CAN i wszędzie to samo i nic nie daje.

POMOCY[br]Dopisany: 03 Marzec 2009, 11:56_________________________________________________hallo :)

czy nikt nie będzie w stanie mi pomóc??

Jak sprawdzić czy aby czasami Radio nie było uwalone że nie podaje na Fis sygnału RDS??

Jakieś porady.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja nie wiem jak jest w A6 ale w A4 niema szarej kostki tylko biala. Piszę o tej w licznikach. Do radia wpinamy się jeżeli pamiętam to zieloną kosteczką miniiso. Z tego co piszesz to wydaje mi się ze radio jest źle podłączone.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie miałem wpisane 0 (radyjko gra i podświetlone jest jak trzeba) próbowałem wpisać 17 lub 1 - na FISie jak nie było RDS'u tak nie ma

+02 - Telefon

+04 - Navigation

+08 - Telematics

+16 - Instrument Cluster

coś tu namieszałeś....

- z licznika

- z radia

:mysli: ciekawe

Ostatnio sprawdziłem u siebie i miałem wartość 1, zmieniłem na 17 ale różnicy nie widać, wyświetlacz pokazuje te same informacje... :blink:

Opublikowano

Jak zrobisz tak jak TUTAJ jest opisane, to wszystko musi zadzaiałać.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

u mnie to samo , podlaczylem can , podswietlanie dziala, ale nadal radio nie wylancza sie po kluczyku mam chorus 2 , wartosc na kanale 62 mialem 0, zmienilem na 17 i nic na 18 i nic , na 01 tez nic , gdzie tkwi diabel ????