Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z pedałem sprzęgła, wpada, słabiej działa a docisk sac. ROZWIĄZANY :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z pedałem sprzęgła. Wpada ono podczas hamowania na biegu lub zwalniania na biegu do połowy i nie wraca do samej góry chyba że pomoge mu nogą. Jak przyśpieszam z pedałem nic się nie dzieje, po nocy też śmiga, na postoju jest idealnie ile razy bym nie wcisną itak działa. Wpada tylko podczas hamowania na biegu. Działałem w tym kierunku i tak: miałem uszkodzony docisk więc wymieniłem komplet na nowy ale wtedy jeszcze tego problemu nie było zaczą się niedawno. Wymieniłem więc siłownik pod pedałem i założyłem sprężynę pod pedał bo nie było jej, wymieniłem też siłownik w skrzyni i odpowietrzyłem x razy ale dalej to samo. Dodatkowo coś lekko popiskuje z okolic sprzęgła jak jest nie wciśnięte ale może to nie mieć związku z problemami pedału sprzęgła. Auto to a4 b7 2.0tdi skrzynia 6 bieg

---------- Post dopisany 05-09-2013 at 06:52 ---------- Poprzedni post napisany 03-09-2013 at 20:11 ----------

Witam zauważyłem że jak wpadnie do połowy pedał to tak zostaje i ma o połowę mniejszy skok ale sprzęgło działa nadal. Zastanawiam się już czy może jest jakiś luz na wałku sprzęgłowym lub na wale. Chciał bym to sprawdzić ale bez ściągnięcia skrzyni chyba się nie da? Ktoś pisał że można luz na wałku sprzęgłowym wzdłużny wyeliminować bez ściągania skrzyni ale jak to sprawdzić? I czy może to być coś innego? Części były używane więc pewności nie mam ale na postoju wszystko chodzi ok hmmm?

---------- Post dopisany at 15:00 ---------- Poprzedni post napisany at 06:52 ----------

Wracając z pracy sprawdziłem co i jak. I jak jadę na 1 biegu i puszczam gaz i chcę wysprzęglić to pedał wpada do połowy i dopiero wysprzęgla. A jak dodaje gazu to tak jak by sie podnosił tylko od czego tak się dzieje? Ma ktoś pomysł? Idę walczyć dalej bo widze że nikt nie miał takiego problemu :(

---------- Post dopisany 07-09-2013 at 13:33 ---------- Poprzedni post napisany 05-09-2013 at 15:00 ----------

Witam panowie wczoraj jeszcze rozbierałem wysprzęglik przy skrzyni i nie cieknie, sprężyna jest ok. Właziłem do kanału i stwierdziłem brak oleju w skrzyni, kupiłem i dolałem na full. Brakowało ok litra. Ale nic się nie zmieniło, pedał dalej wpada. Ale tylko jak jadę na biegu i nie przyśpieszam, wciskam wtedy pedał a on idzie lekko i przy końcu stawia opór i nie wysprzęgla do końca. Podniose pedał i działa już normalnie. Bo jak nie podniosę to działa ale jest zapadnięty do połowy.I tak myśle żeby kupić siłownik przy pedale ale nówke, tylko czy to to jak na postoju trzyma ciśnienie i wysprzęgla hmmm ?

Opublikowano

witam.luz na wałku nie ma tu nic do rzeczy,olej w skrzyni też, jak pompa sprzęgła i wysprzęglik są w porządku to zostało łożysko oporowe (popiskiwania) ewentualnie coś z dociskiem się dzieje,ale ciężko zdiagnozować przez internet.

Opublikowano

Wysprzeglik jest nowy??

Opublikowano

Używany tak samo jak pompka przy pedale. Ale wysprzęglik w skrzyni suchy i sprężyna w nim jest ok. Zastanawia mnie ta pompka przy pedale. Dziwna sprawa bo dzieje się tak jak zwalniam na biegu.

---------- Post dopisany 09-09-2013 at 20:39 ---------- Poprzedni post napisany 08-09-2013 at 22:22 ----------

Witam znalazłem ten temat w sieci Nie odbija pedał sprzęgła - Vectra Klub Polska

I zastanawiam się czy to aby nie docisk bo coś mi popiskuje tam przy sprzęgle jak jest nie wciśnięte i pedał zapada się na biedu tylko. Dodam że jak kupiłem autko to miało uszkodzony docisk i zakładałem nowy (używany docisk) z kolegą mechanikiem, poprostu go przykręcając i wydaje mi się że je uszkodziłem :\ oto temat Świat Motoryzacji :: Twój doradca w biznesie

Co o tym myślicie?

---------- Post dopisany 14-09-2013 at 09:21 ---------- Poprzedni post napisany 09-09-2013 at 20:39 ----------

Problem rozwiązany:) Piszczenie było spowodowane ocieraniem się docisku o skrzynie, dwumasa dostała luzu przód tył i została wymieniona na nową ze sklepu (1258zł). Do tego kupiłem używany docisk za 170zł i cofnąłem go na prasie, teraz pedał sprzęgła chodzi leciutko :) Nic nie wpada, nie potrzeba przyrządu żeby założyć docisk typu sac. Wystarczy go cofnąć, troche zabawy miałem ale teraz jest elegancko.