Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Złącze elastyczne - plecionka do A4 B5 1.8T APU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od razu proszę o nie sugerowanie się opisem mojego profilu. Wszystko o co będę pytał tyczy się silnika 1,8T APU i jego wydechu z 2000 roku bo to właśnie siedzi u mnie po SWAPie. A więc tak, potrzebuje wymiary złącza elastycznego (plecionki) w tym wydechu. Normalnie to sam bym to sobie na spokojnie sprawdził ale problem jest taki że jestem teraz w Poznaniu (na parkingu to raczej sobie tego nie sprawdzę, ledwie rękę idzie wsadzić pod auto) a mam taki plan żeby tą plecionkę już zamówić bo może w weekend jak będę w chacie to bym ją wymienił.

Na allegro znalazłem tylko jedną typowo do tego modelu ale to jakiś zestaw do montażu bez spawania a nie chce przepłacać za coś takiego skoro i tak będę spawał – muszę właściwie przespawać część wydechu aby go podnieść i zlikwidować jedno kolano bo aktualnie wydech n odcinku od kolektora do złącza pośrodku aua jest za nisko i obecna plecionka sporo już oberwała. Będę więc "prostował" wydech no i muszę dać też nową plecionkę. Chodzi mi więc o to jaka tam musi być - chyba głównie to chodzi o jej średnicę bo to czy będzie 5-10 cm dłuższa czy nie to chyba akurat średnie ma znaczenie.

Opublikowano

nr plecionki z rura wg etki dla APU manual skrzynia to 3B0253301H

Opublikowano

Ok dzięki. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Na zdjęciu przebieg tej części wydechy wygląda tak jak generalnie bym się spodziewał. U mnie natomiast w tym miejscu jego przebieg jest nie logiczny. To znaczy idąc od katalizatora wydech obniża się dość mocno, potem na odcinku gdzie jest plecionka idzie kawałek prosto po to żeby za kawałek znów było kolanko i wydech wracał do góry na swoją "normalną" według mnie pozycję. Nie wiem po co to zbędne obniżenie które właśnie będę likwidował.

Opublikowano

powiem Ci ze zdjecia w etce sa " przykladowe " dla niektórych czesci zeby sie odniesc do wielu wersji silnikowych , nie wiem czy akurat tu tez tak jest

albo juz ktos kiedys cos tam robil i fachowo pospawał:decayed:

Opublikowano

Robione nie było - wszystko było ori. Sam to demontowałem z anglika którego kupiłem. Może w sobotę się za to zabiorę bo złącze już zamówione.