Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AFN - od ilu obrotów czuć wyrażnie pracę turbiny .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie mam z mocą żadnych problemów, ale z ciekawości chciałem was zapytać .

Od ilu obrotów w seryjnym AFNie 110KM powinno być czuć że turbo zaczyna ciągnąć (chodzi mi o ten moment wyrwania auta do przodu)?

U mnie gdzieś tak pomiędzy 1900-2000obr.min , z naciskiem bardziej tak w stronę 2000obr.min

Jednak od 2000obr czuję już tzw "odrzutowiec" :naughty:

oczywiście bez wciskania pedału w podłogę, tylko po prostu takie mocniejsze wciśnięcie

Opublikowano

Wszystko masz poprawnie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego :thumbup1:.

Mam znikome doświadczenie z turbo dieslami , więc potrzebowałem czyjejś opinii .

Opublikowano
Dzięki kolego :thumbup1:.

Mam znikome doświadczenie z turbo dieslami , więc potrzebowałem czyjejś opinii .

Ja miałem A4 z tym silnikiem 3 lata wiec co nieco się o nim dowiedziałem :wink: Bezawaryjnej jazdy.

Opublikowano

na trójce od 1900 obr. wyp+_)!@a w górę

Opublikowano
  • Autor
na trójce od 1900 obr. wyp+_)!@a w górę

No faktycznie na trójce sprawniej reaguje .

Ale też mi się wydaje że tak efektywnie to przy 2000 zaczyna ciągnąć .

Tylko tak jak mówiłem, jest to bez wciskania pedału w podłogę . Tylko takie mocniejsze wciśnięcie.

Po przesiadce z benzyniaków przez całą swoją karierę:wink: kierowcy, jestem pozytywnie zaskoczony elastycznością klekota .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A co powiecie o tak zwanej turbo dziurze ? żeby to tak zrobić jakimś virusem czy co żeby turbo ładowało od samego dołu tzn obroty jałowe 800 a turbinka żeby od 900 dmuchała a nie od 1900 ?

Opublikowano
A co powiecie o tak zwanej turbo dziurze ? żeby to tak zrobić jakimś virusem czy co żeby turbo ładowało od samego dołu tzn obroty jałowe 800 a turbinka żeby od 900 dmuchała a nie od 1900 ?

Fizyki nie przeskoczysz. Chodzi dokładnie o to że turbina na wolnych obrotach jest wysterowana maksymalnie. Tylko przy tych obrotach czyli koło 1800 jest na tyle spalin by ją rozpędzić do odpowiednich obrotów i wtedy daje max ciśnienie. Pozatym nawet jakby się tak dało to za miesiąc by ci zjadło sprzęgło i skrzynię pewnie.

Opublikowano

a jak czuje się przyśpieszenie od 1400 obr.min? a przy tych 1900-2000 juz nie?

Opublikowano

to masz diesla a nie turbo diesla:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziendobry w sumie mam od niedawna Audi A4 B5 1.9TDI Avant Automat i moje pytanie brzmi czy nie da sie ustawic czasu reakcji przelozenia biegow?Jakby nie bylo predkosc w miescie to 50km:) no ale 2 bieg wrzuca mi przy 25km/h a 3 przy okolo 55 km/h tzw lekkie zylowanie silnika czy to jest ok.4 bieg wpada przy okolo 85.To normalne w automacie?