krecik16 Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Witam serdecznie. Zakupiłem Audi A4 B6 Avant 2002 r. z uszkodzoną przetwornicą Valeo Velarc 12 pin (nie działał lewy ksenon). Na alledrogo zakupiłem przetwornicę Valeo 4 pin (nie będę kłamał- po prostu z niewiedzy). Podczas rozmowy telefonicznej sprzedający zapewnił mnie, że przetwornice te niczym się nie różnią, poza kostką zasilającą. Faktycznie, po małej przeróbce kostka pasowała do przetwornicy, a ksenon działał. Niestety nie na długo. Dziś prawdopodobnie padł mi żarnik. Wyglądało to tak, że odpaliłem auto, ruszyłem i wyskoczył mi komunikat o spalonej żarówce na FIS. Po zatrzymaniu się sprawdziłem, faktycznie nie działała. Jednak po ponownym uruchomieniu silnika lewy ksenon znów działał, by po jakichś 10-15 minutach ponownie paść. Tym razem na dobre. Po zamianie żarników (lewy na prawą stronę i odwrotnie) okazało się, że to na 99% wina żarnika, gdyż prawy działał po obu stronach, a lewy wcale. PYTANIA: 1. Czy faktycznie powyższe przetwornice niczym się nie różnią, poza ilością pinów, z których i tak w obu przypadkach wykorzystywane są jedynie po dwa piny (+ i -)? 2. Czy wymiana przetwornicy Valeo 12 pin (która była podobno wykorzystywana tylko do 2002r.) na Valeo 4 pin wiąże się z obowiązkiem wymiany żarnika z d1s na d2s? ---------- Post dopisany 25-09-2013 at 16:30 ---------- Poprzedni post napisany 18-09-2013 at 23:51 ---------- Z braku chętnych odpowiedzi udzielę sobie sam Otóż popytałem, zaryzykowałem i włożyłem dotychczasową żarówkę ksenon, tj. żarnik d1s. Jeżdżę tak już od kilku dni i wszystko działa bez zarzutu. Wychodzi na to, że wspomniane przeze mnie przetwornice można stosować zamiennie, bez szkody dla autka. Opis dostosowania wtyczki zasilania do przetwornicy 4 pinowej znajduje się w innym temacie: http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-nieoryginalne-przetwornice-xenonow-17353/
MARCIN607 Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Przetwornice niczym się nie,rozniae prócz wtyczki. Mają nawet ten sam nr. 12pinowe są droższe:-) Zabezpiecz dobrze lampę przed wilgocią. Jak masz starą przetwornicę możesz ja wysłać do HIDSERWIS.PL oni regeneruja je. Moja wlasnie przyszła jutro montaż. Tersz muszę żarnik kupić z,pewnego źródła.
krecik16 Opublikowano 25 Września 2013 Autor Opublikowano 25 Września 2013 Dzięki za potwierdzenie. ja kupowałem żarnik na alle od tego Pana: lampy_jasinski. Namiar na niego znalazłem właśnie na tym forum.
Rekomendowane odpowiedzi