Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Kontrolka wymiany klocków przy dobrym ich stanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie... temat wałkowany parę razy ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, która by pasowała do mojego przypadku... widać większość z Was serwisuje swoje autka - ja nie.

Doczytałem się że były u Was przypadki świecenia się kontrolki przy zużyciu tylko 50% a nawet mniej... ludzie wymieniali klocki i moim zdaniem robili błąd...

u mnie klocki mają ok. 8mm grubości (oczywiście liczę tylko materiał cierny) i mam od kilku dni kontrolkę...

Ponieważ mnie to trochę zeźliło zacząłem sprawdzać w czym rzecz...

Tarcza posiada dwie średnice, dużą - gdzie zwykle wyczuwamy rant i małą - przy osi...

W wyniku różnych czynników atmosferycznych, a przede wszystkim różnicy temperatur pomiędzy tarczą, a otoczeniem (a przynajmniej tak mi powiedziano) naokoło małej średnicy zbiera się rdza, która sukcesywnie pęcznieje ścierając klocki na długości ok. 2-4mm co stanowi ułamek ich powierzchni ciernej i "prawie" nie ma wpływu na skuteczność hamowania (o ile pamiętam mam 2800 niutonów na 2000 normy w tym modelu)

Niestety ta rdza na tyle skutecznie ściera klocek że przerywa kabelek bezpieczeństwa (jak zwał...) co prowadzi do otwarcia obwodu i zapalenia lampki...

innymi słowy... system powiadamiania o starciu klocków został skutecznie ogłupiony i jest moim zdaniem bezużyteczny dla osoby, która co pół roku (przy zmianie kół sezonowych) zapomni sobie tę rdzę "obłupać".

Znalazłem również info że jest możliwość wyłączenia tego czujnika ale w A4 to nie działa... czy jest możliwość w takim razie zwarcia czujnika tak aby na stałe miał zamknięty obwód?

Pozdrawiam[br]Dopisany: 02 Sierpień 2008, 19:07 _________________________________________________

... czy jest możliwość w takim razie zwarcia czujnika tak aby na stałe miał zamknięty obwód?

??

Opublikowano

Znalazłem również info że jest możliwość wyłączenia tego czujnika ale w A4 to nie działa... czy jest możliwość w takim razie zwarcia czujnika tak aby na stałe miał zamknięty obwód?

oczywiście. Zdejmij koło i od razu zauważysz kostki od czujnika zużycia. Zrob tam odbwód zamknięty i kontrolka nigdy Ci sie juz nie zaświeci :hi:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Pozwole sobie odświeżyć ten temat, bo mam podobną sytuacje, z tym że w B5 S4, i też klocki w dobrym stanie, a to badziewie się świeci. Czy można bezproblemowo tak jak kolega powyżej radzi "wyłączyć" ten czujnik?

Opublikowano
  • Autor

zdejmujesz koło... łapiesz za kabelki i okazuje się że ładnie wychodzą (bo są przecięte) a nawet jeśli nie to zwierasz i tyle... niczego nie używałem po prostu skręciłem je palcem i jeżdże już parę miesięcy...

Opublikowano

zdejmujesz koło... łapiesz za kabelki i okazuje się że ładnie wychodzą (bo są przecięte) a nawet jeśli nie to zwierasz i tyle... niczego nie używałem po prostu skręciłem je palcem i jeżdże już parę miesięcy...

...jak przy hamowaniu bedziesz czuc tarcie i slyszal halas przypominajacy szlifierke,to bedzie oznaczac,ze klocki juz czas kupic nowe... :tongue4::wink4:
Opublikowano
  • Autor

...jak przy hamowaniu bedziesz czuc tarcie i slyszal halas przypominajacy szlifierke,to bedzie oznaczac,ze klocki juz czas kupic nowe... :tongue4::wink4:

sprawdzam naocznie :wink4:

Opublikowano

wiem ,co mowie,najpierw jest male tarcie,ale mowisz do siebie''uuu no to juz czas '' i wracasz do domu,a ze kilka swiatel przed Toba i jeszcze jakis pies na droge wskoczyl,mocniej cisniesz,tarcie jest wciaz,ale hamuje,az tu nagle(mialem tak w B5) noga na hamulec i....niespodzianka i pomoc recznym... :gwizdanie: rano do sklepu i wymiana pod blokiem w deszczu... :cool1: