Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z obrotami b6 1.8turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może ktoś z was spotkał się z tym i mi pomoże. Napisze wszystko do początku bo może coś jest z tym związane. Jak kupiłem auto to sprzęgło było wpadnięte w podłogę. Po wielu próbach odpowietrzenia okazało się że pompa była padnięta, wymieniłem na nową i sprzęgło niby działa z tym że łapie przy samym końcu. Próbowałem odpowietrzać ale dalej to samo sprzęgło chwyta dopiero przy samym końcu puszczania pedała (tu też proszę o poradę bo to może mieć związek z obrotami). Problem mam w tym że zbyt wolno według mnie schodzi z obrotów. Przy wolnej jeździe do 2,5tyś obrotów nie odczuwa się tego ale jak przeciągne np na 2 do 4-6tyś to wrzucając następny bieg obroty tak jakby zostają lub lekko schodzą i jest efekt jak gdybym na sprzęgle dodał gazu i wrzucił bieg czyli silnik przy zmianie biegów nadal się drze w według mnie powinno schodzić normalnie ( coś typu jakby ktoś nieumiejętnie zmieniał biegi). Dodam że przy zmianie biegu obroty podnoszą się tak o 200-400 nie wiem dokładnie ile i dopiero spadają. A nie powinno chyba tak być, przy zmianie biegu obroty powinny od razu spadać a u mnie lekko podnosi wskazówkę i dopiero opada. Sprawdzał mi mechanik na komputerze i mam idealne obroty na biegu jałowym 720 i nic nie faluje. Wydaje mi się że jest to problem z tymi skaczącymi obrotami przy zmianie biegów bo przy 2tyś obrotów może tego nie słychać, widać tylko jak wskazówka od obrotów lekko skoczy i spada ale jak już się przeciągnie do tych załóżmy 5tyś to silnik odpowiednio głośno chodzi i przy zmianie biegów już słychać że obroty zostają lub jeszcze je lekko doda, co raz że jest denerwujące a dwa że pewnie bardzo złe dla silnika i innych podzespołów może też skrzyni. Ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Czyściłem przepustnicę, adaptację przepustnicy zrobił mechanik i nadal problem występuje. Ma to coś wspólnego z tym krótkim sprzęgłem które łapie przy końcu? Proszę o jakąś pomoc lub porady :)

Opublikowano

Ze sprzęgłem jak najbardziej.Pewnie sprzęgło już się kończy.

Przy zmianie biegów tym bardziej przy wyższych obrotach.

Masz quattro wiec się nie uda zaboksować kołami (zrobić zryw)

Pewnie u ciebie sprzęgło by się pośliznęło

Może spróbuj tak:

Zaciągnij ręczny - musi dobrze trzymać, ewentualnie możesz pedałem też zachamować, tylko bedzie nie wygodnie.

Potem spróbuj ruszyć normalnie z jedynki oczywiście dodając gazu, jakbyś miał pod górę.

Jak silnik zgaśnie to jest ok, ale pewnie u ciebie bedzie tarcza się ślizgać

Sprawdź i opisz

Piszesz że przy zmianie biegów podnoszą się obroty, a zanim wrzucisz bieg na sprzęgle to się też podnoszą?

Opublikowano
  • Autor

Sprostowując nie mam quattro zaznaczyłem to na szybko i nie wiem gdzie to przestawić, mam przedni napęd :P

Po adaptacji przepustnicy muszę jeszcze z testować jak to wszystko teraz chodzi ale obroty się lekko podnosiły po wrzuceniu biegu na sprzęgle, ale sprawdze te dwie rzeczy i napisze Ci co i jak

Opublikowano

co do przegazowań przy zmianie biegów to obstawiłabym czujnik pozycji sprzęgła, przy pedale

Opublikowano
  • Autor

A jak go sprawdzić czy jest dobry? Muszę od razu kupić nowy?

Opublikowano

to jest prosty przelacznik włącz/wyłącz wiec sprawdzenie jest latwe

Opublikowano

Lub vagiem bloki mie pamiętam, poszukaj na forum.

Dodam tylko że próbowałem jeździć z odpiętym włącznikiem i różnicy nie zauważyłem.Może na ułamek sekundy obroty są potrzymane.

Moim zdaniem potrzebny bardziej do tempomatu

Tapatalk

Opublikowano

mi jak sie uszkodzil to nie umialem autem jezdzic normalnie :)

Opublikowano

może dv się zacina i podnosi obroty ?

Opublikowano
  • Autor

Jak to sprawdzić? Wszsytko wyskoczy na tym vagu?

Opublikowano
może dv się zacina i podnosi obroty ?

:facepalm:

Co ma DV do obrotów?

Nawet jakby był uszkodzony (pękniętą membrana) to układ dolotowy jest szczelny tylko doładowanie ucieka do tipa

Opublikowano

to że np. n249 będzie wyebany i dv nie puści do tip-a to podbije obroty przy zmianie biegu,ale co ja mogę wiedzieć jak to przerabiałem.