Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Osłonki tłoczków hamulcowych - tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie - jak skutecznie to cholerstwo założyć? Z przodem nie ma problemu, wyciągam tłoczek, zakładam, wciskam i jest ok. Z tyłem ze względu iż tłoczek trzeba wkręcać taka operacja jest bardzo ciężka do wykonania - próbowałem nie udało mi się. Stosowałem więc opcję wkręcania tłoczka do końca i zakładania w takiej pozycji. Założyłem tak gumki na dwie strony i niby było ok. W sobotę patrzę a tu z obu stron w niektórych miejscach gumki wypięły się z tego rowka. Więc znów rozbierania i poprawa. Z jednej strony udało mi się założyć a z drugiej za ***** nie mogłem. Nie wiem czy gumka się rozciągła czy co że zawsze w jednym miejscu wychodził mi balon i nie było siły aby prawidłowo ją założyć. Macie jakiś sprawdzony patent na to kijowe rozwiązanie?

Opublikowano

Ja po wkręceniu tłoczka zakładam osłonkę na brzeg tłoczka i wciskam osłonkę w rowek , potem zsuwam gumkę z brzegu tłoczka na swoje miejsce i po założeniu gumki zakładam tulejkę wielkości tłoczka może milimetr większą dociskam osłonkę i dopiero naciskam hamulec ( potrzeba druga osoba) jak zazębi to już nie wyskakuje .

Warunkiem jest dobre wyczyszczenie rowka w zacisku i niezużyta zdeformowana gumka ( z patentem z tulejka wpadłem po nieudolnych próbach zabawy z jednym zaciskiem przez 2h. u mnie tulejka podeszła z jakiegoś Plaka do deski).

Opublikowano
  • Autor

Hmy, będę musiał też coś pomyśleć. Najpierw zamówię nową gumkę bo ta chyba się rozciągnęła czy coś.

Świetne rozwiązanie tego problemu wiedziałem z Yarisie na przodzie. Tam dolna część gumki miała zatopiony metalowy pierścień który był jedynie wciskany w rowek. 30 s i po problemie a nie jak w naszym rozwiązaniu.

Opublikowano

mi zajmuje załozenie 10 sekund :grin:

jezeli szukasz osłonek to kup ori TRW SJ1039

Opublikowano
  • Autor
mi zajmuje załozenie 10 sekund :grin:

jezeli szukasz osłonek to kup ori TRW SJ1039

A masz na to jakiś patent czy po prostu ukryte zdolności? :grin: Bo jeśli chodzi o zdolności manualne to jakiś kaleki nie jestem - swego czasu sklejało się kartonowe modele więc ręka ma wprawę ale z tej jednej strony nie było bata - nie mogłem założyć. Póki co zapaćkałem cały tłoczek smarem i założyłem osłonkę tyle o ile. To tylko rozwiązanie do czasu kolejnej wizyty w chacie ale jak pomyślę że muszę to zrobić to szlak mnie trafia.

Opublikowano

:polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew:

Grzesiek napisal Ci jak masz to poprawnie zrobic

a jak juz to zrobosz to czeka Cie odpowietrzanie co tez nie jest prosta sprawą :wink:

Opublikowano
  • Autor

Odpowietrzenie to pikuś. Nigdy nie miałem z tym problemu, zwłaszcza że ostatnio robiłem to chyba ze 3 razy :decayed:

Opublikowano

a miałes wczesniej rozebrany zacisk ?

Opublikowano
  • Autor

Zmieniałem na alu z polifta a przedtem rozebrałem je w drobny mak i malowałem więc wszystko było rozebrane.

Opublikowano

każdemu się wydaje że to takie proste jak w polonezie :grin:

A potem , pedał wpada w podłoge.

Tylko żebyś przy okazji tej regeneracji nie osuszył zbiorniczka z płynem , bo będziesz siedział i płakał jak niemowle:polew:

Opublikowano
  • Autor

każdemu się wydaje że to takie proste jak w polonezie :grin:

A potem , pedał wpada w podłoge.

Tylko żebyś przy okazji tej regeneracji nie osuszył zbiorniczka z płynem , bo będziesz siedział i płakał jak niemowle:polew:

Spoko, spoko. Zielony nie jestem :grin: Zawsze też po takiej operacji podchodzę bardzo ostrożnie do jazdy - bo nigdy nic nie wiadomo.

Opublikowano

Ja wymieniałem osłonki tłoczka bez jego demontażu i nic się nie zapowietrzyło:wink: ale zabawy na każde koło ok 30min. Nie było łatwo, ale wolałem to niż zapowietrzone zaciski:decayed:

Opublikowano
  • Autor
Ja wymieniałem osłonki tłoczka bez jego demontażu i nic się nie zapowietrzyło:wink: ale zabawy na każde koło ok 30min. Nie było łatwo, ale wolałem to niż zapowietrzone zaciski:decayed:

Da się zrobić bo sam tak robiłem pod warunkiem że ta je*** osłonka dobrze wejdzie.

Opublikowano

:polew::polew::polew::polew:

A po co cudowac ? Rozebrac i poskladac tyle w temacie

Opublikowano
  • Autor
:polew::polew::polew::polew:

A po co cudowac ? Rozebrac i poskladac tyle w temacie

Dla tego też tak wolę robić. Pół biedy jeśli chodzi tylko o założenie osłonki. Ale jeśli dochodzi wciśnięcie tłoczka który nie zawsze chce da się tak łatwo ruszyć a nie mam osoby do pomocy to wolę już wykręcić cały zacisk i zrobić to obie na spokojnie przy stole z zaciskiem wkręconym w imadło.