Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.6 ADP] Jaki pasek rozrządu??? 121 czy 138 ząbków??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem chce wymienic w swoim audi pasek rozrzadu i rolke a mam ten samochod od niedawna i w sklepie koles powiedzial mi ze z tego roku w audi sa dwa typy paska 121 zebow i 138 i dwie rozne rolki, i mam taki problem bo nie wiem gdzie mam szukac oznaczenia silnika zeby ten koles mogl sprawdzic ktory dokladnie pasek bedzie pasowal do mojego silnika. W ktorym miejscu na silniku mam szukac tego oznaczenia???? Pomozcie :|

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 12-03-2007, 13:24 ]

temat dodany do FAQ

Opublikowano

Zmień sklep , jakie dwa typy rolek i pasków do 1,6 ????????? (jeden typ)

A typ twojego silnika to ADP.(prod XI 94-X 96)

Opublikowano

Narcyz 35, jeśli wiesz ile to powiedz

Opublikowano
  • Autor

no ten koles patrzyl w komputerze i z tego roku sa dwa rodzaje paskow jeden ma 121 ząbków a drugi 138 i do kazdego z tych paskow troche inna rolka jest i kazal mi sprawdzic typ silnika bo nie wie czy do mnie idzie ten 121 czy ten 138.

[ Dodano: 28-12-2006, 19:35 ]

ADP to podejrzewam jest ogolne oznaczenie tego modelu silnika, tam musi byc jakies dodatkowe jeszcze oznaczenie skoro w innym poscie tez czytalem ze jest wlasnie dwa rozmiary paskow 121 i 138 zebow. powiedzcie mi w ktorym miejscu na silniku jest to oznaczenie a dokladniej typ.

Opublikowano

wrrrr 1.6 ADP rok auta i to powinno wystarczyc a jak masz wątpliwości to zadzwon do ASO i podaj nr. nadwozia i sprawa się wyjasni ja rok temu wymienialem i nie miałem z tym problemów i jak cię interesuje to podam ci nr. paska Gates a ilości zabków to nie pamiętam nie liczyłem :D

Opublikowano
  • Autor

spoko dzieki wiki skoro tak mowisz to ja jutro przejade sie jeszcze raz do tego sklepu moze cos sie wyjasni:)

Opublikowano

zmień sklep :one: i jak nie zapomnę to dam ci ten nr paska a może i ząbki policzę :mikolaj:

Opublikowano

a moze kolesiowi sie pomylilo z 1.8, cos koledzy juz pisali na ten temat, chyba nikt na forum z kolegow co maja 1.6 nie mieli takiego problemu z rozrzadem

Opublikowano

Ja tam w ETCE i w którymś cenniku online widziałem dwa :P

026 109 119 B z 121 ząbkami (szerokość 18mm)

06A 109 119 C ze 138 ząbkami (szerokość 23mm)

Oba do 1.6 (ADP)

I co Wy na to ? :582:

:027:

Tu masz kod silnika :

kodyo7.th.jpg

Opublikowano

to na to że ja poszedłem do sprawdzonego sklepu gdzie sprzedawcy to mechanicy i znają się na rzeczy i dostałem rolkę z paskiem który pasował mi idealnie, hmmm ale ćwieka mi zabiłes przyznam no ale jak ma to gość sprawdzić nie wyjmując paska przecież oznaczenie silnika ADP to juz i tak szczegółowa informacja chyba ASO prawdę nam powie po nr. nadwozia

chociaż jak dowiadywałem się o sprzęgło do swojego w tym sklepie to powiedział że są dwa rozmiary przy tym silniku i muszę przylecieć ze starym na wzór może i z paskiem ta sama historia :/

pre_pl ty to jesteś ogromna kopalnia wiedzy konkretnej , bazę danych masz nie kiepską :zdziw:

Opublikowano
  • Autor

no dokladnie pre_pl i wlasnie dlatego musze odczytac ten typ silnika dokladnie zeby wiedziec ktory do mnie bedzie pasowal. tez sie zdziwilem jak ten typ zobaczyl w katalogu i powiedzial ze jest dwa rozne paski :) no ale nic mysle ze jutro juz sie wszystko wyjasni. dzieki wam jeszcze raz!

[ Dodano: 29-12-2006, 09:55 ]

Zmierzylem dzis szerokosc paska i jest 23mm wiec pewnie to bedzie ten pasek z 138 zebami:) innej mozliwosci nie widze, lece po wsio do sklepu i biore sie do roboty:)

Opublikowano
Zmierzylem dzis szerokosc paska i jest 23mm wiec pewnie to bedzie ten pasek z 138 zebami:) innej mozliwosci nie widze, lece po wsio do sklepu i biore sie do roboty:)

tak myślałem, że szerokośc Ci pomoże :)

Napisz po fakcie akie ceny, numery części, jak długo robione... Zawsze się przyda komuś....

Opublikowano

026 109 119 B z 121 ząbkami (szerokość 18mm)

06A 109 119 C ze 138 ząbkami (szerokość 23mm)

Wszystko się zgadza co do tego że w ETCE są dwa paski ale każdy do innego silnika;

06A 109 119C z=138 AHL

026 109 119B ADP

Mam w książce napraw A4 całą tabelę silników jakie były montowane w danym roczniku wraz z charakterystyką ale

nie mam zielonego pojęcia jak to pokazać :( nie daję rady.Ale wpiszę tylko typy:

1,6 ADP (XI 94- X 96)

1,6 AHL/ARM/ANA (X 96- IX 01)

1,8 ADR/APT/ARG (XI 94- IX 01)

1,8T AEB/APU/ANB/AWT (II 95- IX 01)

2,4 AGA/ALF/APS/ARJ/AML (VIII 97- IX 01)

2,6 ABC (XI 94- VII 97)

2,7 AGB/AZB (X 97- IX 01)

2,8 AAH (XI 94- VII 97)

2,8 30V ACK/ALG/APR/AQD (III 96- IX 01)

Niestety to jest tylko do 2001 r , nowszych nie posiadam.

Opublikowano

to są silniki z Audi ? Nie z Passata czasem ?

Opublikowano

Na pewno, w ETCE można znaleźć potwierdzenie .

Opublikowano
1,6 ADP (XI 94- X 96)

Masz rację, to wyjaśnia nam wszystko :)

Opublikowano
1,6 ADP (XI 94- X 96)

auta z 97' mają jeszcze silniki ADP - jak to wytłumaczyć?

Opublikowano
1,6 ADP (XI 94- X 96)

auta z 97' mają jeszcze silniki ADP - jak to wytłumaczyć?

właśnie jak tak mam i mnie to wk.... :diabelek:

Opublikowano

panowie ale szkoda wróżenia z fusów

pre_pl podał wymiary paska i teraz trzeba zrobić jedną prosta czynność

odchylić osłonę paska i zobaczyć czy ma 18 cz 23mm szerokości

i wszystko będzie jasne :621:

Opublikowano
  • Autor

hmmmm... ale z tego co Narcyz napisal to wychodzi na to ze do mnie bedzie pasowal 026 109 119B ADP bo mam oznaczenie ADP a nie AHL :/ no nic wezme ze sklepu oba rodzaje paskow i zaloze ten ktory bedzie pasowal a ten drugi zwroce i juz :)

aha jeszcze jedno Narcyz mozna gdzies w internecie znalezc taka ksiazke napraw audi zeby sobie wydrukowac przykladowo??