Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomocy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów ;p

w car audi nie orientuje sie wogole... chcialem zapytac o pare porad bo mam zamiar zrobic sobie lepsze naglosnienie w b5 i stad oto moje zapytania :

-kupujac radio nie fabryczne powiedzmy z wzmacniaczem 4x50 tak normalnie bez zadnych dodatkowych wzmacniaczy jak dobrac do tego glosniki? planuje wlozyc w przednie drzwi 16,5 cm jakis jbl lub blaupunkt o mocy okolo 200 wat w opisie glosnikow pisze moc ciagla 50 wat co to oznacza na ktora moc mam zwrocic uwage? i powiedzcie mi jeszcze czym roznia sie glosniki 2drozne od 3 droznych ?

Najlepiej tak jak mowilem pod radyjko 4x50 wat chcialbym zeby ktos doradzil mi glosniki z przodu 16,5 a z tylu nie wiem tez 16,5?

Opublikowano

Temat rzeka ...... a Ty na samym początku. Podstawa to kasa , napisz ile chcesz wydać i jakiej muzyki słuchasz . Jeśli mniej jak tysiąc to zostaw tak jak jest , a jedynie jakiś wzmacniacz na tył i skrzynia zamiast głośników w półce. Wbrew pozorom nawet te Nokie nie są tragiczne . Acha i jeszcze jedno : W sedanie nagłośnienie tyłu to nie taka prosta sprawa , miałem skrzynię zamkniętą 150W RMS na budżetowym wzmacniaczu (Blaupunkt) wyjętą z Astry kombi gdzie nawet fajnie grała , a w Audi raczej furory nie robiła.

Teraz trochę na temat mocy w opisach - Na niektórych głośnikach , czy wzmacniaczach jest napisane 100000W mocy , to znaczy tyle co mniej niż 200000 przebiegu na licznikach w naszych autach -g.... prawda. Liczy się moc ciągła (RMS) i to tylko w markowych sprzętach gdzie laboratoria dopasowują podzespoły .Jeśli w radioodbiornikach jest napisane 4x50 W to uwierz mi , że więcej jak 4x18W tam nie wydusisz-taki mykes marketingowy -dlatego z uporem maniaka namawiam jednak na wzmacniacz. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam radio PIONEER DEH-2300 UBB, Wzmacniacz Mac Audio, i skrzynie z głośnikiem o średnicy 32cm 400W , co prawda szału wielkiego niema ale źle nie jest, jak dla mnie wystarczy.

Opublikowano
  • Autor

chcialem wymienic przednie glosniki bo sa membrany pozrywane i bardzo charcza ..... poza tym chcialbym zostawic serie bez wzmacniacza tylko samo radyjko na tych glosnikach jest chyba 25W i ladnie graly kiedys i w miare glosno jak bym kupil radyjko 4x50 i glosniki powiedzmy dwa na przod jakies 40W to bedzie dobrze ?

bo slyszalem ze glosniki powinny miec wiecej W jak radoi daje wtedy jest dobrze tak ?

a i jeszcze temat glosnikow 2 droznych i 3 droznych ;d wyjasni ktos ?

Opublikowano

nie do konca kolego musi byś wszystko zgrane radio oraz głośnik jezeli któreś z tych dwóch nie jest zgrane to pojawiają sie problemy

silne radio słabe głośniki =słaby efekt pierdzenie spalenie głośników

silne głośniki słabe radio =spalenie koncówek mocy w radiu

i tak jak koledzy pisza powyżej moc nigdy nie jest taka o jakiej pisze producent poza tym interesuje nas rns moc powiedzmy rzeczywista

natomiast moc maxymalna o której chwala sie producenci w małym głośniczku hehehe np 1000w to mowi nam o mocymaxymalnej do ktorej głośnik bedzie pierdział piszczał ale sie nie spali po przekroczeniu tej mocy wieczny odpoczynek racz mu dać panie

---------- Post dopisany at 18:25 ---------- Poprzedni post napisany at 18:21 ----------

głośnik 2 drożny jest bas i dzwieki średnie muzyka nie powalajaca na kolana glośnik 3 drożny jest bas dzwieki średnie i wysokie czyli syczki a muzyka staje sie piekniejsza

z glosnikami 2 a 3 drożnymi to jest tak w jednym nie ma syczkow w drugim sa

Opublikowano
  • Autor

czyli jak dobrze dobrac glosniki do radia oblicza sie to jakos ?

Opublikowano

Oblicza się , ale to Ci nic nie da , bo w gre wchodzi jeszcze charakterystyka głośnika . Ponowie pytanie : jaki budżet i jaki typ muzyki ? Jeśli będziemy znali te dane postaramy się pomóc -w innym wypadku będziesz brnął kolego i nic nie wymyślisz. A teraz odniosę się do postu kolegi piotraudi i przy okazji wyjaśnie co z tymi głośnikami dwu czy trzydrożnymi.

Głośniki dzielą się na odseperowane i coaxialne . Coaxialne to takie , gdzie w obrębie jednego kosza producent nawtykał 2 lub 3 cewki i fale dźwiękowe bombardują się na wzajem od wysokich po niskie częstotliwości - takim głośnikom mówimy NIE , nawet jak są za darmo . Odseperowanie to takie , które mają wysokie ,średnie oraz niskie tony osobno. W naszym przypadku skupmy się na dwudrożnych (trzydrożne to ostra jazda dla audiofili i aby było czuć różnicę względem dwudrożnych ze sredniej półki trza wydać na zestaw min. 3,5k PLN oraz mieć trochę pojęcia i słuch). Więc tak : w dwudrożnych mamy osobno głośnik wysokotonowy(tweeter) , niskotonowy(kickbass) oraz zwrotnicę która ma za zadanie odcinać czestotliwości na dane głośniki .

Opublikowano
  • Autor

slucham ogolnie wszystkiego ;d przez rap disco do dobrego dance ;d

chce wydac ja wiem radyjko okolo 250 plus minus zalezy jakie (myslalem o kenwood jakims 4x 50 ) plus glosniki jakies do tego dwa w drzwi na przod (charcza bo popekaly membrany) bo tylne moze za jakis czas wymienie bo sa dobre nokii ;p

Opublikowano

Rozumiem , że wersja budżetowa -więc tak : jeśli lubisz majsterkować to polecam głośniki 16,5 cm średnicy do 50W RMS

W przedziale ok 250-300PLN 3 różne charakterystyki:

1. Helix B 62C Blue - naturalny dźwięk , zrównoważone tony niskie i wysokie idealne pod samo radio (potrzebny jakiś bas z tyłu)

2. Hertz DSK 165.3 - może troche lepszy bas ale tweetery kłują w uszy ( dobrze jak radio posiada filtry górnoprzepustowe)

3. Powerbass L-60Cx - potrafi walnąć basem , jednak bez wodotrysków na samym radiu .

O 50% zwiększysz jakość odsłuchu stosując maty potocznie nazywane wygłuszającymi a mające za zadanie stworzenie wewnątrz drzwi komorę oraz usztywnienie blach poszycia , które lubi wpadać w rezonans. Polecam maty butylowe , bo bitumiczne w zimie kruszeją oraz sa cięższe -para drzwi ok 7 kg w górę

Jeśli nie masz ochoty przerabiać bebechów drzwi to pozostają głośniki 13 cm średnicy ale to gra o połowę gorzej i tu nie pomogę bo nie mam wiedzy na temat jakości poszczególnych marek.

O radiu nie ma co pisać bo budżet trochę mały ,ale lepsze nawet używane a wyższy model niż jakiś nowy no name.

Jeśli chodzi o najtańszą wersję to można kupić używki nokii i po kłopocie

Opublikowano
  • Autor

kurcze nie jestem jakims znawca sprzetu car audi nie wymagam jakiejs zaje....fajnej jakosci wystarczy ze bedzie gralo tak jak teraz obecnie tylko ze przod charczy... a sa tam glosniki 25w bodajze a radio chce wymienic bo laser chyba sie wypalil i nie czyta cd a poza tym lepsze by bylo pod pen-drive wtedy jaka chce muzyke to wrzucam i sie nie przejmuje stosem plyt chce dobrac glosniki powiedzmy pod takie radyjko

KENWOOD KMM-257 Radio z USB odtwarza WAV i FLAC (3645406201) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

chcialbym wlozyc na przod 16stki

Opublikowano

Za tą kasę radio dobre , do tego głośniki Helix + wygłuszenie i będzie fajno grało . Na radiu filtr ustaw na 85 Hz