Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyłaczenie komuniaktu o żużytych kolckach i o rezerwie paliwa licznik Jaeger 1/2 FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie koledzy. Mam takie właśnie pytanie czy może ktoś udzielić mi podpowiedzi jak zakodować bądź zmienić w której grupie lub którym kanale aby wyłączyć pojawiający się na wyświetlaczu zegarów 1/2 FIS Jaeger komunikat ikonkę o zużytych klockach hamulcowych oraz ikonkę rezerwy paliwa. Wiem że jest to możliwe lecz chciałbym prosić o pomoc. Moje auto jest z 1999 roku po lifcie silnik 1,8 125KM ARG. Dziękuję

Opublikowano

Aby wyłączyć info o klockach zmieniasz kodowanie licznika temat jest podwieszony w dziale diagnostyka, a rezerwy nie da się wyłączyć i czemu by taka możliwość mała służyć

Opublikowano
  • Autor

a podrzuciłbyś mi link do tego wątku odnośnie kodowania aby wyłączyć informację o klockach a komunikat o rezerwie jest wg mnie potrzebny ale dla takich osób które chyba nie widzą wskaźnika poziomu wskazówkowego. Bardzo proszę o link o tym kodowaniu lub o rozpiskę co i jak z góry dziękuje

Opublikowano

nie łatwiej dojsc co jest nie tak z tymi klockami ??? problem tkwi pewnie w zaśniedziałych kostkach przy piascie lub uwalonym przewodzie, ogarnięty mechanik dojdzie co jest nie tak w 30min, instalacja zużytych klocków jest prosty jak budowa cepa :wink:

Opublikowano
  • Autor

a czy samo zmostkowanie przerwanego przewodu który wchodzi do klocków pomoże. Mam klocki bosch i czujnik zużycia jest w połowie grubości okładzin. Powoduje to że kllocki są jeszcze grube i super hamują lecz swieci się ta kontrolka. A czy można jakoś właśnie zmostkować złączyć kable od czujników aby komputer widział że jest z grubością klocków OK.

Opublikowano

Można zmostkować

Opublikowano

czujnik zużycia klocków działa na zasadzie elektrycznego obiegu zamkniętego, jesli klocek zużyje sie w ok 70% przerywa obieg i wyskakuje kontrolka. Jesli zmostkujesz obieg bedzie wszystko ok. Z doswiadczenia wiem ze dosyć czesto przewody idące od komory silnika do piasty lubia sie przecierać lub poprostu nie łaczy kostka.

Opublikowano
  • Autor

rozumiem koledzy zmostkowałem kabel idący do czujnika zużycia klocków i dalej świeci się kontrolka . Próbowałem zmienić kodowanie licznika i nic nie daje w zegarach mam ustawione 00042 i dalej wyswietla komunikat o klockach

Opublikowano

Kiedys robiłem auto z identycznym problemem ...... Da sie to jakos zakodowac zeby licznik nie pokazywał tego komunikatu ale trzeba sie na tym naprawde znac, niestety wiekkszosc z nas pojęło tylko podstawowe funkcje jakie oferuje vag :decayed: Ja zrobiłem to tak : zeskrobałem otulinę osłaniającą kabel w którym idzie impuls abs i nasz czujnik przy samym nadkolu, trzeba robić to za***iście ostroznie tak aby nie uszkodzic otuliny pojedynczych kabli. Jak miałem juz dostep to kabelków dobrałem sie do 2 kabelków od czujnika z tego co pamiętam brązowy i zółty ale dla pewności trzeba sprawdzić. Zastosowałem złaczki elektryczne które działaja jak ząbki które hermetycznie wgryzają sie w kabel tak aby mozna sie było do niego podłaczyc. Po zmostkowaniu w ten sposób jednej strony kontrolka dalej świeciła więc analogicznie zrobiłem drugą, i pomogło. Okazało sie więc ze walnieta jest prawa strona, lewa strone hermetycznie zaizolowałem i zabezpieczyłem miejsce mojej ingerencji. W prawym kole czujnikiem szybko sprawdziłem ze jeden z kabli jest walnięty, pociagnełem nowy kabel, wpiełem sie w kostkę, pozabezpieczałem itp. w praktyce jest to banalnie proste i szkoda mostkować ten czujnik skoro mozna w prosty sposób to naprawić.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

koledzy witam ponownie załamuje już ręce nie wiem jak albo co dodatkowo zrobić aby wyłączyć tą kontrolę klocków , niby zmieniłem kodowanie i teraz mam coś takiego w kodowaniu 00042 a komunikat zużytych klocków dalej świeci, czy macie jakieś pomysły co dalej począć z tym kodowaniem

Opublikowano

Hmm... w takim razie twoje zegary chyba koduje się według tego opisu :

??xxx: Options (MY 2000 >)

+00 = No Options or Navigation III

+02 = Seatbelt Warning active

+16 = Navigation I & II

Czyli nie da się wyłączyć tego kodowaniem, ale czy na pewno to ręki nie dam uciąć.

• 1 rok później...