Skocz do zawartości
IGNOROWANY

olej w filtrze powietrza citroen jumper 2.5d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy mam problem wymieniałem filtr powietrza w jumperze i co widzę ,olej skąd tam się znalazł

dodam że auto nie bierze oleju,ani nie jest słabe odma też nie jest zapchana..

Opublikowano

odma zapchana moze nie byc ale odma to separator par oleju -moze nie spełnia swojego zadania... tak wyglada jakby przy gaszeniu silnika powstawł powrót powietrza do filtra, prawdo podobnie przewod odmy musi byc połaczony z kanałem doprowadzajacym powietrze z F.powietrza to turbo lub w kierunku kolektroa ssacego,odma (separator) słabo wydajnie oddziela olej któy trafi to w/w przewodu i tam sie rozpływa, w momencie gaszenia silnika powstaje zmiana kierunku dolotu powietrza które sie cofa do filtra -wiadomo powietrze zasysane przez silnik wedruje z jakims cisnieniem tak samo na powrocie takze odbija z cisnieniem w tym przekierowuje olej w kierunku filtra... ja tak to interpretuje... kolega w golfie 4 TDI ma tak samo i nie wnika. auto jeździ...

Opublikowano

Ale ja nie mam turba,a w odmie było pusto wiec włożyłem gąbkę ciekaw jestem czy teraz będzie wywalał olej

Opublikowano

no to zebys przez ta gabke nie narobił sobie szkód... gąbka nasiaknie olejem nie przepusci par i ja wypchnie... to juz lepiej zrobic chwytacz oleju.

Opublikowano

Co za chwytacz oleju ?

Opublikowano

Wpisz w gogle oil catch tank a wszystko okaże się jasne w sprawie "chwytacza oleju"

Opublikowano

Oky ,przecież to zwykła plastikowa butelka wystarczy ,ale dzięki za podpowiedz