skrab Opublikowano 8 Listopada 2013 Opublikowano 8 Listopada 2013 Witam koledzy mam problem wymieniałem filtr powietrza w jumperze i co widzę ,olej skąd tam się znalazł dodam że auto nie bierze oleju,ani nie jest słabe odma też nie jest zapchana..
SotoM Opublikowano 8 Listopada 2013 Opublikowano 8 Listopada 2013 odma zapchana moze nie byc ale odma to separator par oleju -moze nie spełnia swojego zadania... tak wyglada jakby przy gaszeniu silnika powstawł powrót powietrza do filtra, prawdo podobnie przewod odmy musi byc połaczony z kanałem doprowadzajacym powietrze z F.powietrza to turbo lub w kierunku kolektroa ssacego,odma (separator) słabo wydajnie oddziela olej któy trafi to w/w przewodu i tam sie rozpływa, w momencie gaszenia silnika powstaje zmiana kierunku dolotu powietrza które sie cofa do filtra -wiadomo powietrze zasysane przez silnik wedruje z jakims cisnieniem tak samo na powrocie takze odbija z cisnieniem w tym przekierowuje olej w kierunku filtra... ja tak to interpretuje... kolega w golfie 4 TDI ma tak samo i nie wnika. auto jeździ...
skrab Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Opublikowano 8 Listopada 2013 Ale ja nie mam turba,a w odmie było pusto wiec włożyłem gąbkę ciekaw jestem czy teraz będzie wywalał olej
SotoM Opublikowano 9 Listopada 2013 Opublikowano 9 Listopada 2013 no to zebys przez ta gabke nie narobił sobie szkód... gąbka nasiaknie olejem nie przepusci par i ja wypchnie... to juz lepiej zrobic chwytacz oleju.
Bartollo Opublikowano 9 Listopada 2013 Opublikowano 9 Listopada 2013 Wpisz w gogle oil catch tank a wszystko okaże się jasne w sprawie "chwytacza oleju"
skrab Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Opublikowano 9 Listopada 2013 Oky ,przecież to zwykła plastikowa butelka wystarczy ,ale dzięki za podpowiedz
Rekomendowane odpowiedzi