Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmieniliście już opony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poczekam do 1 grudnia zimowki już mam kupione w lipcu i od lipca siedza na felgach. wystarczy teraz 15 minut i będą fele na aucie

Opublikowano
nie wiem czy lepiej się trzyma, specjalnie zimno nie jest a w deszczu może być gorzej, tak mi się wydaje

ja jeszcze nie zmieniłem i nie wiem kiedy zmienię :wink:

Jak nie wiesz to ci napiszę.

Już przy temp.+7 st.c zalecają jazdę na zimówkach.

Letnie zaczynają twardnieć bo to troszkę inna guma.

W deszczu nic gorzej a lepiej.

Mówię tu oczywiście o w miarę nowych oponach,tych i tych.

Każdy zmienia wtedy kiedy chce.

Ja z końcem września zarzuciłem zimówki bo jechałem do rajchu i nie wiedziałem jak pogoda będzie na powrocie.

Bywały lata że 1 listopada waliło śniegiem.

Opublikowano

Ja jestem umówiony na wymianę jutro, nie ma co już czekać:))

Opublikowano

i je obowiązkowo wyważ na nowo....opona się odkształca jak leży ,,,,oby bicia nie było...:wink:

poczekam do 1 grudnia zimowki już mam kupione w lipcu i od lipca siedza na felgach. wystarczy teraz 15 minut i będą fele na aucie
Opublikowano

ja mam zamówione terminy w firmie na jutro i pojutrze. w moim aucie jutro o 8 rano wskakuje pakiet zima brzydka 17tka :facepalm: ale przy tym, że codziennie robię ok 100 km (z czego 70 na trasie) wolę nie ryzykować. tym bardziej, że rano jest już niekiedy ślisko.. :thumbdown:

Opublikowano
nie wiem czy lepiej się trzyma, specjalnie zimno nie jest a w deszczu może być gorzej, tak mi się wydaje

Ja z końcem września zarzuciłem zimówki bo jechałem do rajchu i nie wiedziałem jak pogoda będzie na powrocie.

jestem świadomy. ale w dzień zazwyczaj dalej jest ok 10-13* przynajmniej u mnie, zależy jak kto jeździ itp :wink:

Opublikowano

jestem świadomy. ale w dzień zazwyczaj dalej jest ok 10-13* przynajmniej u mnie, zależy jak kto jeździ itp :wink:

a o 5 rano masz w okolicy +2*C nieraz ... jak rano jade do roboty to 225/40/18 już jest tak twarda, że aż głośna się robi....

Opublikowano

no dlatego mówię, ja nie jeżdżę ani rano ani wieczorami ostatnio, zresztą nie ważne, każdy robi jak uważa ;) kupię zimówki to zmienię :decayed:

Opublikowano

toczy się jak zestaw kolowy lokomotywy:wink:

Opublikowano

Nie wiem gdzie mieszkasz ale dziś temp.w Polsce nie przekraczała 8 st.c.

A jak w nocy spadnie do 1 st ew.koło zera a ty będziesz musiał jechać to co ?

Nie pojedziesz?

Po to wymyślili zimówki by miały lepszą przyczepność przy niższych temperaturach.

Nie koniecznie muszą być minusowe.

Jak pisałem już od.ok 7 st. zalecają zmianę.

Opublikowano

dobrze gada.......:wink:

Nie wiem gdzie mieszkasz ale dziś temp.w Polsce nie przekraczała 8 st.c.

A jak w nocy spadnie do 1 st ew.koło zera a ty będziesz musiał jechać to co ?

Nie pojedziesz?

Po to wymyślili zimówki by miały lepszą przyczepność przy niższych temperaturach.

Nie koniecznie muszą być minusowe.

Jak pisałem już od.ok 7 st. zalecają zmianę.

Opublikowano

nigdzie nie powiedziałem, że zimówka jest zła i wcześniej napisałem, że gdybym miał to bym założył już. nie mam to nie założę a jak kupię to założę - a ty drążysz temat nie wiem po co. jestem świadomy, że temperatura ma wpływ na gumę, spokojnie :wink: dla mnie koniec tematu :decayed:

Opublikowano

:wink:

Opublikowano

Nie napisałeś ale nie byłeś pewny,stąd moje drążenie tematu by ci uświadomić.

Mam nadzieję że pomogłem.

Opublikowano
  • Autor
i je obowiązkowo wyważ na nowo....opona się odkształca jak leży

Bzdura.

Chyba tylko jak źle przechowujesz .

Ja co drugi sezon wyważam, opony mam na alusach i przechowuję ułożone w stosie ( dwa stosy po dwa koła).

No właśnie. Srednia dobowa jak jest 7C to najwyższy czas zmieniać.

A patrząc na prognozy, tak to właśnie wygląda , i trzeba się w tygodniu za to zabrać

ps W drugim aucie ostatnie dwa sezony na letnich jeździłem :decayed:. bezproblemowo . Opony to nie wszystko ważne są umiejętności , doświadczenie i zdolność przewidywania manewrów przez innych użytkowników ruchu .

A znam takich co to co roku mają zimówki i co roku mają stłuczke :doh: .

Opublikowano

jeździ ktoś na oponach wielosezonowych? Korci mnie żeby przy następnym zakupie spróbować Goodyear Vector 4Seasons. W testach wypadły lepiej niż wiele zimówek.

Opublikowano
  • Autor
jeździ ktoś na oponach wielosezonowych? Korci mnie żeby przy następnym zakupie spróbować Goodyear Vector 4Seasons. W testach wypadły lepiej niż wiele zimówek.

Coś co jest dobre do wszystkiego , tak naprawdę nie jest dobre do niczego .

Opublikowano

normalnie przechowuje 4 opony leza na sobie i tyle . zawsze tak kladlem opony i nie było problemów z biciem ale nie zaszkodzi na pewno jeszcze raz wywzyc to zaledwie 30zł.

---------- Post dopisany at 20:33 ---------- Poprzedni post napisany at 20:32 ----------

to moja pierwsza zima ze opony czekaja na zime a nie zima na opony hehe

Opublikowano

Fajna dyskusja trochę przytyków ale to nic. Już majstrują aby wprowadzić ustawowo obowiązek jazdy na zimówkach od 1.11 do 31.03 i będzie po kłopocie. Od 5 lat przekładam na zimówki w ostatnią sobotę października i jeżdżę do końca marca . nie zastanawiam się szczególnie czy będzie więcej niż 7 stopni czy też mniej. Czasem widzę latem fajne furki na zimówkach bo na auto już było stać a na opony jeszcze nie. Tu wszystko sprowadza się do kasy. Często na kredyt kupione auto aby się pokazać a w kieszeniach dziury i na wymianę opon już nie ma.Jest takie powiedzenie: Byt kształtuje świadomość i im ona wcześniej przychodzi tym mniej mamy dylematów typu zakładać już czy też jeszcze poczekać .:hi:

Opublikowano

Ja tam dopiero czekam na 1 śnieg , w zeszłym roku też czekałem ale jak w październiku nas śnieg na pare dni zaskoczył i spadło ok 5-10cm śniegu w jeden dzień to pojechałem zmienić na zimówki (okropne czarne stalowe felgi 15" :facepalm: ) i co najlepsze jak jechałem pare km dalej koła zmienić do szwagra to podczas gdy na drodze był totalny śnieg auta na kołach zimowych jechały po 30km/h i musiałem co chwile wyprzedzać jadąć na letnich oponach gdzie naprawdę się czułem na nich pewnie . A pare dni później zima nas opuściła na miesiąc czasu i trochę się zimówki podcieły , dlatego teraz też czekam na 1 śnieg , jeżdzę nie dużo ( 8 rano 10km - 18-20wieczorem ta sama trasa spowrotem ) i przy aktualnych warunkach nie ma tragedi , choć fakt jak się dużo lata to nie ma co ryzykować i lepiej założyć bo w pogodę długoterminową nie ma co wierzyć