Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kolejność numerowania cylindrów - wymiana świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z tego co sprawdzałem VCDSem mam padnięte 2 świece żarowe. Dwie już wymieniałem. Teraz padły kolejne. Chcę to zrobić sam.

Czy ktoś może mi napisać kolejność numerowania cylindrów ?

tył auta

1 4

2 5

3 6

przód auta

Czy dobrze to opisałem ?

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam to jest odwrotnie:

Kabina

3 6

2 5

1 4

Zderzak

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś jest jeszcze w stanie to potwierdzić :) ?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Jest tak jak napisał kolega Melman

Opublikowano

w v6 w benzynie jest tak samo numerowane jak napisal Melman

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam to jest odwrotnie:

Kabina

3 6

2 5

1 4

Zderzak

Potwierdzam, najgorsze jest to że żaden mechanik nie potrafił odpowiedzieć na tak proste pytanie :facepalm:

Opublikowano

Potwierdzam, najgorsze jest to że żaden mechanik nie potrafił odpowiedzieć na tak proste pytanie :facepalm:

Widać takich mamy mechaników :P

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

To jest żałosne, że speców od naszych motorów jest garstka :facepalm: i chwała im za to, że są :hi:

Ale jednak nie zawsze się okazuje, że spec to spec!!! Bo nie w każdym Bosch Diesel Serwis są spece, Ja dzisiaj profilaktycznie sprawdzałem prawidłowość kodowania wtryskiwaczy, a jestem niedawno po wymianie wszystkich i zong :facepalm: Okazało się, że zamienili kolejność kodowania wtryskiwaczy 4 na 6 i odwrotnie. Brak słów :(

Edytowane przez beny2303

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

kolejnosc cylidrów liczy sie od strony rozrzadu a w silniku 2.7 rozrzad jest od strony grodziowej wiec wydaje mi sie ze jest to odwrotnie niz piszecie

Opublikowano

A dlaczego od strony rozrządu, bo myślisz, że 2.7 i 3.0 to jest to samo co 2.0 :grin:

Opublikowano

Bo wiem tylko w samochodach francuskich cylindry liczy sie od koła zamachowego

Opublikowano

Ale to jest AUDI :exclamation:

Opublikowano

wiec dlatego liczy sie od strony rorzadu a on znajduje sie od sciany grodziowej czyli od kabiny kierowcy !!!

Opublikowano

Kto ci powiedział że w "V" tylko tam masz rozrząd ?

Rozrząd jest i z przodu silnika i z tyłu w V i jest tak jak napisał Melamn

kabina

3 6

2 5

1 4

zderzak

Opublikowano

Witam

Z tego co sprawdzałem VCDSem mam padnięte 2 świece żarowe. Dwie już wymieniałem. Teraz padły kolejne. Chcę to zrobić sam.

Czy ktoś może mi napisać kolejność numerowania cylindrów ?

tył auta

1 4

2 5

3 6

przód auta

Czy dobrze to opisałem ?

mi sie wydaje ze to jest prawidłowy opis . Z przodu samochodu kolego nie ma rozrzadu w 2.7 tdi tylko łańcuch pomiedzy wałkami a nigdy nir słyszałem o silnku składajacym sie z 2 rozrzadów przód i tył silnika . Rozrzad sklada sie z napedu wału do wałków rozrzadu a nie tylko wałków miedzy sobą pozdrawiam :D

Edytowane przez honcio

Opublikowano

Kolego jeśli nie jesteś pewien a tylko Ci się wydaje to nie pisz głupot bo później ktoś może się tym sugerować a bzdura non stop powtarzana wiadomo czym się staje..

Tu masz pokazane jak to wygląda w V6 w dislu masz wyraźnie pokazane co jest z przodu silnika a co z tyłu przy grodzi !

https://www.youtube.com/watch?v=mbjzUMCBf2Q

Opublikowano

No dokładnie i wyraźnie widac ze rozrząd jest z tyły a z przodu sa paski osprzętu tylko . Radze poczytać troche o silnikach robic pare takich rozrządów a potem sie wypowiadać

http://www.directupload.net/file/d/4041/hwlt3rh4_jpg.htm

Wymiana rozrządu w silniku Audi 3.0 TDI: robocizna

Oprócz wysokich cen części zamiennych bardzo kosztowna jest również sama usługa wymiany rozrządu w tym silniku. 3-litrowa jednostka napędowa ustawiona jest wzdłużnie w komorze silnika, a napęd rozrządu umieszczony jest od ściany grodziowej auta. W rezultacie, aby wymienić rozrząd, silnik należy wyjąć z auta, co znacząco podnosi koszt operacji. Przeciętny mechanik zażąda za tą usługę ok. 1300 zł, natomiast ASO nawet 5 000 zł!

Opublikowano

Poprzednia wypowiedź o głupocie tyczyła się kolejności numerowania cylindrów bo o tym była wcześniej mowa. To że ma łańcuchy z tyłu i z przodu paski to wyraźnie widać również na filmie z linku w 33 sekundzie i w żadnej wypowiedzi nie twierdziłem że z tyłu nie ma rozrządu a że jest z przodu i z tyłu z resztą nie ważne.

Ważna jest kolejność numerowania cylindrów bo tego tyczyło pytanie a z tego co wiem jest taka jak napisał Melman

Opublikowano

Ważna jest kolejność numerowania cylindrów bo tego tyczyło pytanie a z tego co wiem jest taka jak napisał Melman

I tak właśnie jest!!!

Ostatnio wymieniałem świece żarowe, a wcześniej wtryskiwacze, które były adoptowane i za każdym razem potwierdzano kolejność liczenia - numerowania cylindrów!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

mam rozumieć że wtryskiwacze idą tak samo jak świece czy jest inna numeracja