Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wady i zalety silnika 2.7 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem zapytać tych co mają 2.7 lub 3.0 tdi w budzie a4 b7 lub a6 c6. Jakie są koszty utrzymania takiego samochodu ? jak na V6 to drogo? wiem, że bolączką są te rozrządy i klapy kolektora głównie a tak to ogarnięty silnik. możliwe że w przyszłości zamienię sobie na taki samochód a chciałbym cos wiedzieć żeby nie wejść na minę.

Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ogólnie według mnie silnik 2.7 tdi jest dobrym motorem tylko trochę bez sensu jeśli chodzi o osiągi. Ma takie same osiągi jak 2.0 tdi 177km po lifcie więc po co się pchać w 2.7 tdi (chyba tylko poprzez dzwiek V6), który to może generować większe koszty zakupu, eksploatacji i utrzymania.  Silnik 3.0 tdi to już inna bajka.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Eeeeee krystek... jezeli ktos nie jezdzil niesmiertelnym 2.7 to nie sadze ze moze porownywac go do 2.0... wedlug mnie jest wielka roznica i nigdy nie chcialbym samochodu ze silnikiem 2.0 :)

Opublikowano
W dniu 30.01.2018 o 14:43, PatrykB8 napisał:

Eeeeee krystek... jezeli ktos nie jezdzil niesmiertelnym 2.7 to nie sadze ze moze porownywac go do 2.0... wedlug mnie jest wielka roznica i nigdy nie chcialbym samochodu ze silnikiem 2.0 :)

Nie wydaje mi sie azeby byla az tak wielka roznica miedzy 193 a (170 koni w tym po wirusie na 200) :lol:

Opublikowano
5 hours ago, firefighter79 said:

Nie wydaje mi sie azeby byla az tak wielka roznica miedzy 193 a (170 koni w tym po wirusie na 200) :lol:

Nie chodzi o moc a o silnik... 2 litrowy a 2.7 litra to tak jakby porownywac malego kuca do doroslego umiesnionego konia;)

Opublikowano

Niedlugo moze nagram filmik jak chodzi moje 2.7l po usunieciu tlumika... mega bo sam nie dowierzam tego pieknego dzwieku;)

Opublikowano
W dniu 30.01.2018 o 14:43, PatrykB8 napisał:

:facepalm: wole 2.0 w Q niż 2,7 FWD. Nieśmiertelnym ? oky...

W dniu 1.02.2018 o 12:45, PatrykB8 napisał:

Nie chodzi o moc a o silnik... 2 litrowy a 2.7 litra to tak jakby porownywac malego kuca do doroslego umiesnionego konia;)

i goliat się zawstydził...

W dniu 1.02.2018 o 12:46, PatrykB8 napisał:

Niedlugo moze nagram filmik jak chodzi moje 2.7l po usunieciu tlumika... mega bo sam nie dowierzam tego pieknego dzwieku;)

wieś tuningów na sieci nie brakuje.

Opublikowano
W dniu 1.02.2018 o 12:46, PatrykB8 napisał:

Czekam ;) 

również mam 2,7 i jestem bardzo zadowolony,tylko właśnie brakuje mi takiego lepszego dźwięku ?

Opublikowano

chceta lepszy dzwiek to se kupta 5,7 HEMI:facepalm:a nie z diesla 2,7 oczekujeta cudu:kox:

Opublikowano

2,7 na pełnym przelocie z większym turbo potrafi ładnie mordę drzeć ale komfort podróżowania to tragedia... i jeszcze te gapie.

Opublikowano

Tak sie sklada, ze akurat po wycieciu tlumika w srodku auta jest cisza, nie slychac nic glebszego... w trasie nie przeszkadza, po miescie jezdzi sie super... gapie?? tylko jak pilujesz 5k

@marcin4x4

Wies tuningu? Wracaj tam do swojego b5 czy b6 i powrzucaj naklejki na cale auto;)

Opublikowano
5 godzin temu, PatrykB8 napisał:

Wies tuningu? Wracaj tam do swojego b5 czy b6 i powrzucaj naklejki na cale auto;)

Bez wycieczek osobistych ciężko coś sensownego napisać ?

do B5/6 które znam nie masz startu.

5 godzin temu, PatrykB8 napisał:

gapie?? tylko jak pilujesz 5k

limiter masz na ~4500 ..

Opublikowano
6 minutes ago, marcin4x4 said:

Bez wycieczek osobistych ciężko coś sensownego napisać ?

do B5/6 które znam nie masz startu.

limiter masz na ~4500 ..

Wycieczek osobistych? Nie mam startu do b5/6 ktore znasz? Szkoda, ze niczego ciekawego nie posiadasz pomimo tylu lat na karku.... a moze jednak masz sie czyms pochwalic oprocz prawie 2000 postow na forum? Mam nadzieje, ze bedziesz w bukowinie to bedziesz mogl ze mna podyskutowac;)

Limiter? moze twoj.. moj nie robi problemow jak krece do 5k;)

Opublikowano
6 godzin temu, PatrykB8 napisał:

Limiter? moze twoj.. moj nie robi problemow jak krece do 5k;)

co przy tak małej turbinie nie ma najmniejszego sensu.

6 godzin temu, PatrykB8 napisał:

ze niczego ciekawego nie posiadasz pomimo tylu lat na karku.... a moze jednak masz sie czyms pochwalic oprocz prawie 2000 postow na forum? Mam nadzieje, ze bedziesz w bukowinie to bedziesz mogl ze mna podyskutowac;)

Nie mam braków i nie muszę niczego rekompensować samochodem.. Nie jestem ekshibicjonistą i nie muszę się niczym chwalić. Nie muszę leczyć swojego ego. Nie zaglądam innym w portfel, sory B8 z początków produkcji z 2,7 w ośce to marny powód do szpanu i nie robi na mnie żadnego wrażenia, do ciekawych konfiguracji też nie należy i ma bardzo ograniczony potencjał (tzn nie opłacalny). 

Też mam 2,7 tylko że w Q i jakieś 150nm więcej niż jest w stanie wytrzymać Twoja skrzynia a to żaden potwór i potrafi zebrać baty od B5 którą tak gardzisz.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano
59 minutes ago, marcin4x4 said:

co przy tak małej turbinie nie ma najmniejszego sensu.

Nie mam braków i nie muszę niczego rekompensować samochodem.. Nie jestem ekshibicjonistą i nie muszę się niczym chwalić. Nie muszę leczyć swojego ego. Nie zaglądam innym w portfel, sory B8 z początków produkcji z 2,7 w ośce to marny powód do szpanu i nie robi na mnie żadnego wrażenia, do ciekawych konfiguracji też nie należy i ma bardzo ograniczony potencjał (tzn nie opłacalny). 

Też mam 2,7 tylko że w Q i jakieś 150nm więcej niż jest w stanie wytrzymać Twoja skrzynia a to żaden potwór i potrafi zebrać baty od B5 którą tak gardzisz.

Well.. powiedz mi bardzo prosze, czy ktokolwiek inny oprocz Ciebie tutaj przechwala sie swoim samochodem?

Co ty tam w swoim q nie masz?

A no i tak sobie mysle.. na Polskim tez musiales uwazac, skoro na forach wypisujesz, ze nie jestes (cytuje):

Ekshibicjonizm – rodzaj parafilii seksualnej; stan, w którym jedynym lub preferowanym sposobem osiągania satysfakcji seksualnej jest demonstrowanie swoich narządów płciowych lub aktywności seksualnej (np. masturbacji) obcym osobom – zazwyczaj płci przeciwnej – które się tego nie spodziewają[1]. Osoby obnażające się nie zdradzają zamiaru współżycia seksualnego z mimowolnym uczestnikiem tej sytuacji. Reakcja lęku/szoku u świadka tego zdarzenia zwiększa podniecenie ekshibicjonisty[2].

Cieszymy sie, ze nie musisz obnazac sie przed obcymi ludzmi... ale lubisz??

Edytowane przez PatrykB8

Opublikowano
7 godzin temu, PatrykB8 napisał:

Well.. powiedz mi bardzo prosze, czy ktokolwiek inny oprocz Ciebie tutaj przechwala sie swoim samochodem?

oj tak, 90% postów jest moje a kartoteka ma 299 stron. :facepalm:

Co ty tam w swoim q nie masz?

jak już to czego (humanisto).

A no i tak sobie mysle.. na Polskim tez musiales uwazac, skoro na forach wypisujesz, ze nie jestes (cytuje):

W dobie internetu i licznych problemów emocjonalnych, ekshibicjonista to nie tylko stereotypowy "mężczyzna w czarnym płaszczu", resztę znajdziesz u wujka google lub w literaturze. Kopiowanie cytatów nie ma nic wspólnego z myśleniem ale daje do myślenia fakt że musisz sprawdzać znaczenie takich słów.

Cieszymy sie, ze nie musisz obnazac sie przed obcymi ludzmi... ale lubisz??

Brak kultury i buta ma jakieś głębsze podłoże emocjonalne czy to standardowa reakcja na nieumiejętność stworzenia sensowniej wypowiedzi ?

Opublikowano

Nie mam szczerze czasu i ochoty Ci odpisywac.. jak juz pisalem zapraszam do bukowiny na wymiane zdan:)

Opublikowano
19 godzin temu, marcin4x4 napisał:

Nie zaglądam innym w portfel, sory B8 z początków produkcji z 2,7 w ośce to marny powód do szpanu i nie robi na mnie żadnego wrażenia, do ciekawych konfiguracji też nie należy i ma bardzo ograniczony potencjał (tzn nie opłacalny).

Skąd takie stwierdzenie ? Możesz wyjaśnić ?

Opublikowano
21 hours ago, GrzegorzSi said:

Facet probuje sie podbudowac albo po prostu jest zazdrosny? Czyzby jego "Q" b5, ktore ma o 150 nm wiecej niz nasza skrzynia wytrzyma to dla niego za malo??

Opublikowano
W dniu 7.02.2018 o 21:47, GrzegorzSi napisał:

fabryka jeździ przeciętnie (stosunek mocy do masy gorszy niż w 2.0tdi) rozkład masy też nie powala, każdą sensowną modyfikacje organiczna skrzynia biegów i to z dwóch powodów. Pierwszy to jej wytrzymałość i zdolność przeniesienia momentu obrotowego, drugi charakterystyka pracy przez którą po modzie wiecznie szukasz trakcji. 

Koszt utrzymania 2,7 TDI i 3.0 TDI jest taki sam, awarie i problemy te same. W 3.0 lepsze skrzynie, lepszy napęd, dużo więcej mocy, lepszy rozkład masy, lepsze / większe heble i dużo większy potencjał.

Mocniejsze wersje 2.0 TDI w tych rocznikach wypadają podobnie (katalogowo 0,5 sk różnicy dla wersji o 20 koni słabszej i MT),  nowsze 2.0 TDI Ultra / CD montowane również w A4 B8 fabrycznie ma moc waszych 2,7 a dzięki niższej wadze jedzie lepiej. Od kilku lat nawet skoda ma silniki 184konne. Oczywiście różnice są bardzo małe i często wygrana to czynnik szczęścia i kierownicy ale porównujemy V6 z r4, którego utrzymanie jest po prostu tańsze. 

Tuning: 3.0 wciąga nosem zaś 2.0 nie da sobie w kichę dmuchać, nowsze jednostki (184ps) bez większych inwestycji podchodzą pod 250ps/500nm, starsze 170/177 dobrze zrobione to solidne kozaki na większe prądy.

Nie mówię że to zły silnik ale nie jest to konfiguracja ciekawa i nie daje żadnych podstaw do wywyższania się (a zwłaszcza ubliżania innym), po prostu zwykłe auto. Więcej frajdy z jazdy daje golf IV ASZ/ARL na solidnym koksie+haldex.