Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

b5 1.6 ANA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam posiada moze ktos z was taki silik z gazem jak w temacie potrzebuje sie dowiedziec czy ktos ma takie same zjawiska jak ja

Opublikowano

Przede wszystkim opisz zjawisko. Nie trzeba mieć takiego samego silnika by spotkać się z jakimś problemem.

Opublikowano
  • Autor

nagrałem filmik z tym co mi się dzieje jak byście mogli to oceńcie czy to normalne czy nie. na filmiku widać obroty jałowe i co chwilkę dodawałem gazu i puszczałem i obroty nie spadają na jałowe tylko poniżej na benzynie tego nie ma a na gazie owszem. przez pierwsze 80 sekund widać co się dzieje na gazie a po 80 sekundach przełączyłem na benzynę

WRZUTA - MOV 0223

Opublikowano

popraw link do filmiku bo jest nieaktywny

Opublikowano

Przede wszystkim jaka instalacja? Kiedy ostatnio ustawiana?

Opublikowano
  • Autor

intalacja to LANDI RENZO omegas z wtryskami MED intalacja ma półtora roku i przejechane około 16 tyś km. sprawdzana była tydzień temu z tym że nic się nie zmieniło

---------- Post dopisany at 22:36 ---------- Poprzedni post napisany at 22:35 ----------

WRZUTA - MOV 0223

Opublikowano

W pierwszej kolejności przepustnica do czyszczenia i adaptowania, sprawdzenie dolotu pod kątem szczelności. Temat falowania obrotów wałkowany wiele razy i w sumie nie ma jednej odpowiedzi.

Opublikowano
  • Autor

przepustnica i przepływomierz był czyszczony u gazowników i adaptowany wiec to wykluczam na filmiku te obroty nie skaczą tak same tylko ja dodaje gazu i puszczam i na gazie nie schodzą na obroty jałowe tylko poniżej

Opublikowano

Tak wiem o co chodzi bo miałem to samo. Raz po adaptacji nie było tego, potem po odłączeniu aku mimo adaptacji znów się pojawiało, po jakimś czasie znów znikało itp. PS: to że coś był czyszczone nie znaczy że musi działać prawidłowo więc nie można tego tak od razu wykluczać. Sprawdź szczelność dolotu.

Opublikowano
  • Autor

ok ale w marcu raz ja czyściłem lecz bez adaptacji a tydzień temu jak zaprowadziłem auto do gazownika na gwarancję właśnie z tym to wyczyścił jeszcze raz i adoptował. a ten dolot to sprawdzić poprzez zdjęcie po kolei wszystkiego i na nowo złożenie

Opublikowano

Można w ten sposób. Plus sprawdź odmę. Nie wiem dokładnie jak tam w 1,6 jest, ale w 1,8 odma jest na bloku i bardzo często pęka co powoduje podobne objawy.

Opublikowano
  • Autor

ok czyli jutro jak będę miał czas to posprawdzam wszytko i dam znać czy coś się zmieni

---------- Post dopisany at 23:46 ---------- Poprzedni post napisany at 23:15 ----------

a jeszcze mam jedno pytanko bo nawet nie wiem jak wygląda ta odma i gdzie jej szukać mój silnik to taki jak na foto

images.jpg

Opublikowano

W 1,8 jest umieszczona na bloku pod kolektorem ssącym. To plastikowego kolanko które dalej wężem łączy się z dolotem tuż przed przepustnicą.

Opublikowano
  • Autor

czyli chodziło by ci o taką rurkę ktura wychodzi z tyłu bloku silnika i idzie do tego kolanka z dolotem powietrza bo u mnie jest takie coś z tyłu

Opublikowano

Nie mam niestety ETKI teraz przy sobie żeby luknąć.

Opublikowano
  • Autor

zobacze dzisiaj sprawdze dolot

---------- Post dopisany at 19:13 ---------- Poprzedni post napisany at 11:16 ----------

dzisiaj rozebrałem dolot i składając przeglądałem czy nie ma żadnych pęknięć i nie było przy okazji zapodałem nowy filtr powietrza rurka od odmy też nie zauważyłem żadnych pęknięć i na koniec jeszcze preparatem czyszczącym przepustnice i gaźniki bo jest łatwo palny psikałem na łączenia dolotu jak i na rurkę odmy i nigdzie się nie przedostało do dolotu bo silnik pracował równo. jakieś inne pomysły co mogę jeszcze sprawdzić w czwartek jadę do gazowników więc oni będą też sprawdzać.

Opublikowano

Jaki gaźnik?

Opublikowano
  • Autor

nie gaźnik tylko akurat pod ręką miałem preparat do czyszczenia tych żeczy bo jest łatwo palny i jak by był nie szczelny dolot albo jakieś pęknięcie to by zaciągało lewe powietrze i psikałem oto tym preparatem na łączenia bo jak by go zassało nie szczelnym dolotem albo czymś innym to by silnik zaczol wariować

Opublikowano

A, źle zrozumiałem :decayed: Myślałem że jakiś gaźnik czyściłeś :facepalm: Co do tych opadających obrotów to powiem ci tak. W ADR tak jak pisałem też z tym walczyłem. Nie doszedłem co było problemem. Robiłem logi itp i nic nie wyszło. Po za tym takich problemów na forum było więcej i ostatecznie nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi.

Opublikowano
  • Autor

aha bo dzisiaj zauważyłem że takie coś dzieje się jak np. ze 2 lub 3 razy z rzędu przygazuje do około 1400-1500 obr i puszczę i znowu przygazuję to wtedy tak się dzieje ale jak raz przygazuje i puszczę to wruci dobrze i poczekam trochę i znowu taka sama operacja i tez wruci dobrze tylko jak kilka razy z rzędu jak przygazuję. może to też jakąś rolę w tym ma elektroniczna przepustnica może troszkę inaczej pracuje niż na linkę. albo dawka gazu jest zła w tych momętach. tak czy siak do tej pory nie przeszkadzało mi to ale w czwartek jestem umówiony z gazownikiem to zobaczymy co tam powiedzą. dam znać czy coś ogarneli czy nie