Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

1.9 tdi uciekajacy plyn z naczynka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany, ostatnio zauwazylem ubytki plynu chlodzacego ze zbiorniczka wyrownawczego. Ostatnio po zwyczajnej jezdzie 140/h temp 90stopni zaczela mrygac kontrolka, faktycznie zajrzalem plynu bylo na samym dnie zbiorniczka, zajechalem na stacje kupilem plyn, odkrecam korek i plyn automatycznie po odkreceniu korka wrocil do swojej normy, :shock3: dolalem moze szklanke i pojechalem dalej temperatura jakos spadla i byla w przedziale 70 stopni i wachala sie samochod grzeje, potem caly czas mrygala kontrolka nie bylo wycieku. Dzis rano pod samochodem mialem mokra plame w zbiorniku brak plynu i migajaca kontrolke tym razem nie wrocil do normy dolalem i bylo ok kontrolka nie mryga... Co z tym zrobic podejrzewam wyciek ze zbiorniczka wyrownawczego za czujnikiem jest taka dodatkowa rurka nie wiem za co odpowiada nie wiem czy jest zaslepiona nie patrzylem ale kapie z niej, co robic? dodam ze weze staja sie twarde jak kamien jak odkrece korek wracaja do normy, nie kipi nie gotuje sie grzeje tzn termostat chyba nie... ocb? :facepalm:

Opublikowano

Ewidentnie wzrasta ciśnienie w układzie skoro węże robią się twarde. Niestety objaw bardzo nie pokojący wskazujący na padniętą uszczelkę pod głowicą ale wcale nie musi tak być.

Sprawdź, czy nie przybywa Ci oleju i czy płyn jest czysty.

Czy nie masz "masła" pod korkiem oleju.

Na początek też możesz spróbować wymienić korek na nowy, albo podmienić z innego audi.

Opublikowano

no wlasnie obawiam sie ze to uszczelka, co do korka nie ma tej uszczelki, oleju wczesniej ubywalo, po wymianie na swiezy jest caly czas w normie juz jakies 2 miesiace, plyn jest czysty slamu pod korkiem nie ma... auto nie dymi... jedynie po odpaleniu jak jest zimny pozniej sie normuje wszystko. A co z tym ze odkrecilem korek i plyn wrocil do poziomu? i co z tym wyciekaniem plynu pod spodem naczynka wyrownawczego za czujnikiem z tego czegos pozniej dam zdjecie? ma byc zaslepiony czy nie? czy on odprowadza nadmiar? a tą uszczelke bym wykluczyl, bo caly plyn z naczynka wyciekl na ziemie w nocy czyli nie poszedl w olej. nie wiem sam czekam na wypowiedzi innych osob.

Opublikowano

Wywala Ci płyn nadmiarem bo rośnie ciśnienie w układzie i on napewno nie ma być zaślepiony.

Korek odpowiada za regulowanie ciśnienia w układzie więc na początek wymień go na sprawny.

Ostatnio też walczyłem z ubywającym płynem ale u mnie był wyciek z węża, korek też zmieniłem na nowy ale chyba nie potrzebnie.

Możesz pojechać na test zawartości spalin w płynie i będziesz wiedział czy to uszczelka czy nie.

Nie ten dział :wink:

Opublikowano

Przerabiałem ten sam temat. Kompresja szła w układ chłodzenia i skończyło się zdejmowaniem głowicy.

Opublikowano

sproboje z korkiem, podlozylem tez karton pod chlodnice... a w pn polece do mechanika moze faktycznei to ta uszczelka niech sam spojrzy i oceni. dzieki za odpowiedzi.