Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny problem z ABS/ASR - PROBLEM ROZWIĄZANY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam problem z ABS/ASR, wymieniłem sterownik ABS wraz z pompą, chciałem go przekodować ale nie odczytywał go VAG, świeciła się cały czas lampka żółta od ABS i czerwony wykrzyknik a sporadycznie zapalała się pomarańczowa lampka od ASR. Kiedy zapaliła się lampka od ASR to VAG odczytał wszystko normalnie i mogłem przekodować sterownik, po tym wszystkie diody znikneły ale za moment zapalił się tylko wykrzyknik i ABS. Od tego czasu już VAG nie odczytuje ABSu a lampka ASR się nie włącza.

Błąd jaki się pojawia na VAGu to standardowe :

1 Fault Found:

18259 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ABS Controller

P1851 - 35-00 - -

Proszę o poradę co to może być i co z tym zrobić bo nie wiem czy reklamować u sprzedawcy sterownik i pompę jako niesprawne.

z góry dziękuję

Marcin

Opublikowano

Sprawdź bezpieczniki, w sterowniku silnika blok pomiarowy 125 będzie tam stan komunikacji pomiędzy sterownikami. Poruszaj złączem od abs i sprawdź czy komunikacja powraca bo często tam był problem. Z jakiego powodu wymieniałeś pompę ?

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem sterownik razem z pompą bo taki zestaw dostałem i miał plomby gwarancyjne więc nie rozdzielałem a poza tym na starej pompie zrobił się rdzawy nalot na bolcach.

Opublikowano

Taki sam nr jest jak na starej pompie ?

Opublikowano
  • Autor

Nr pompy i sterownika taki sam jak na starych częściach.

Opublikowano

Sprawdz wtyczkę

Opublikowano
  • Autor

Wyciągnąć je i psiknąć jakimś WD40 czy coś w tym stylu? Bo czy istnieje jakaś inna (elektroniczna) metoda sprawdzenia czy właściwie działa ta wtyczka?

Opublikowano

Najpierw sprawdz czy nie sa zasniedziale styki

Opublikowano

włącz na zapłon i poruszaj nią i sprawdzaj czy komunikacja wraca , co do psikania to zbytnio bym nie ingerował bo gość od którego kupiłeś może powiedzieć, że coś z nim robiłeś i nie będziesz mógł go zwrócić jak by co

Opublikowano
  • Autor

OK, w takim razie w najbliższych dniach sprawdzę wszystko i ewentualnie będę pytał dalej. W razie jeszcze jakichś sugestii to piszcie śmiało :-) Dzięki bardzo

---------- Post dopisany 08-12-2013 at 20:59 ---------- Poprzedni post napisany 07-12-2013 at 23:42 ----------

Dzisiaj zauważyłem coś ciekawego, odpalając zimny samochód wszystko zaczęło działać jak należy ale po 5 minutach jak się trochę nagrzał wyskoczył wykrzyknik i sama lampka ABS. Czyszczenie styków i poruszanie wtyczką nic nie pomaga.

---------- Post dopisany 13-12-2013 at 18:02 ---------- Poprzedni post napisany 08-12-2013 at 20:59 ----------

Problem częściowo rozwiązany. W/w pompa miała uszkodzony sterownik. Przy mocniejszym poruszeniu wtykiem słychać jak sterownik się załącza i rozłącza (popękane połączenia na płytce).

I teraz mam pytanie: czy możliwe jest sprawdzenie działania kolejnego sterownika z pompą bez montowania do samochodu (podłączania przewodów hamulcowych)? Czy wystarczy ze podepnę wtyczkę do sterownika i będę wiedział czy wszystko działa jak należy (tzn. sterownik jest sprawny/jest komunikacja)?

Opublikowano

Zdejmujesz sterownik z pompy i zakladasz nowy, zapinasz wtyczke i wiooooooooooo....

Opublikowano
  • Autor

Akurat rzecz w tym że sterownika od pompy oddzielić nie mogę z racji naklejonej plomby gwarancyjnej. Tak na przyszłość dla pokoleń (może się komuś przyda): sterownik z pompą śmiało można podpiąć do samej wtyczki bez przykręcania przewodów hamulcowych i sprawdzić czy działa prawidłowo. Mi się udało, problem rozwiązany. Dziękuję za wszystkie (p)odpowiedzi. pozdrawiam