Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciężko odpala, czy to pompa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam mały problem z moim audi (a4 b5 1.6 2000) mianowicie ciężko odpala muszę kręcić aż zapali ok. 5s.

Uważam że to problem czysto paliwowy, powiem tak pompa załącza się na zapłonie i podczas rozruchu czyli ok, jak już zapali to nie ma problemu z obrotami, gdy odpali wł. sie ssanie tj ok 1100 obr/m po chwili spada na swoje nominalne 850-900 obr/m zapłon ok, spalanie w normie, nie słabnie, nie ma przebicia, brak błedów na VAG'u, dlatego mam dla was pytanie, co jest winne i jak mogę sprawdzić czy układ paliwowy działa poprawnie. z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Pompę paliwa możesz sprawdzić podłączając manometr, albo sprawdzając ile tego paliwa podaje w określonym czasie. Jest to opisane w książce "sam naprawiam".

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

i co tam kolego doszłes co z tym odpaleniem bo u mnie jest podobnie

Opublikowano

Kolego, ile masz benzyny w baku ? Zalej z 10 litrów i zobacz czy problem sie powtórzy. U mnie jest taki objaw długiego kręcenia, gdy poziom paliwa zbliża się do rezerwy. Wystarczy dolac benyzny i u mnie problem znika.

Opublikowano

u mnie jest gdzies nieco ponad 1/4 baka to chyba nie tak mało

Opublikowano

Jeśli masz gaz to bywa że puszcza reduktor i długo kręci . Mimo wszystko sprawdź sondę lambda. Ja miałem kiedyś jedno i drugie do wymiany.

Opublikowano

gaz mam nowy sekwencje STAG 300 ISA-2 ma bodajże 1.5 miesiaca

Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem wszystko ale bez zmian , (nie zagazowany palia 3/4 baku) mam pytanie czy po odłaczeniu aku na 3 h może sie coś stać z nastawami przepustnicy ? bo od mniej wiecej tego momentu problem z rozruchem jak zimny to kreci dlugo a jak ciepły to za pierwszym, czy ma wpływ na to czujnik temperatury na termostacie który raz pokazuje wartosć a raz nie (bład 1039 przerwa lub zwarcie do plusa)

Opublikowano

No oczywiscie ze czujnik temp ma znaczenie. I to bardzo duze przy odpalaniu w chlodne dni.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki Labiel , sugerowałem sie opiniami niektórych na innych forach że ten czujnik odpowiada tylko za wskazania licznika, jeszcze takie pytanie dokąd prowadzą przewody od tego czujnika (kostki) ?

bo nie wiem gdzie lokalizować mozliwe zwarcie ktore zdiagnozował mi VAG

Opublikowano

Idzie chyba do głównej wiązki a dalej do ECU gdyż ten bierze sobie z niego info o temp silnika.

Opublikowano

kolego a ty napewno masz silnik ADP? bo one chyba nie byly tak dlugo produkowane

Opublikowano
  • Autor
kolego a ty napewno masz silnik ADP? bo one chyba nie byly tak dlugo produkowane

słuszna uwaga , wybaczcie za pomyłkę ale posiadam go od niespełna miesiąca i od niedawna wiem że to nie ADP

---------- Post dopisany 10-01-2014 at 14:17 ---------- Poprzedni post napisany 05-01-2014 at 17:33 ----------

Problem rozwiązany , zamykam

Opublikowano

Co było przyczyną? Takie info przyda się innym.

Opublikowano
  • Autor

uszkodzony czujnik temperatury G62 (wymieniłem na oryginalny i działa)