Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Standradowy zestaw audio - zamiana na BOSE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy istnieje mozliwosc wymiany standardowych glosnikow (posiadam radio chorus) na glosniki BOSE? czy musialbym zmieniac kable? czy wielkosc glosnikow standardowych i te od BOSE sa takei same? czy w ogole to sie uda? Myslalem zeby na cos takiego wymienic np. KOMPLETNE BOSE A4 B6 B7 + WZMACNIACZ + MASKOWNICE (3778971124) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i jak wyglada sytuacja z podlaczeniam zmiacniacza?

Opublikowano

Kolego sam robiłem niedawno takiego moda :wink: Wszystko podchodzi plug & play. Wielkości głośników są takie same, wtyczki też identyczne. Jeśli chodzi o podłączenie wzmacniacza to musiałbyś kupić wtykę do wzmacniacza 25 lub 32 pinową, najlepiej z kawałkiem okablowania. Zależy jaki wzmacniacz kupisz (czy czarny - 25 pin czy srebrny - 32 pin). Później wystarczy tylko przelutować odpowiednio kabelki. Co do ceny tego zestawu z tej aukcji to jest bardzo dobra, jeśli wszystko jest sprawne. Nie ma nad czym się zastanawiać :wink: Powiem, że po przesiadce na głośniki bose i podłączeniu tyłu pod wzmacniacz bose różnica jest ogromna :kox: Fajnie to gra i mod zdecydowanie warty tej kasy.

---------- Post dopisany at 11:32 ---------- Poprzedni post napisany at 11:31 ----------

Tutaj masz też temat odnośnie tego moda: http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-b7-etap-stage-pierwszy-drugi-zmiany-wzmacniacza-bose-79668/

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem ; D podejrzewam ze bede mial problem z podlaczeniem zmacniacza gdyz opis ktory podales jest do wersji avant ja mam sedan i zadnych takich kabli z tylu nie posiadam. Mozesz sprawdzic czy na tej aukcji jest wszystko do poprawnego zamontowania? aha i czy to bedzie wspolgralo z radiem chorus?

Dziekuje za szybka odp :F

Opublikowano

Na tej aukcji masz wszystko co potrzeba, tylko nie wiem czy kostka jest przy wzmacniaczu bose, bo na zdjęciach tego nie widać... Zresztą w ogóle wzmacniacz jest niepokazany... Musiałbyś przedzwonić do gościa i się dopytać. Powiedz mi czy masz głośniki w drzwiach z tyłu i subwoofer na tylnej półce?? Jeśli tak to masz też seryjny wzmacniacz w bagażniku po prawej stronie za boczkiem. Wtedy cała zabawa jest w miarę prosta. Jeśli nie masz głośników w tylnych drzwiach to robi się problem :kwasny: bo pewnie nie ma instalacji pod tylne głośniki i sub na półce...

Opublikowano
  • Autor

Mam z tylu glosniki i subwoofer. Niepokoi mnie jedynie te przeciaganie dodatkowych kabli : |

aha i czy taki system da sie podlaczyc do mojego radia Chorus (kaseciaka) : /

a tak wyglada to w srodku

Opublikowano

Kolego żadnych dodatkowych kabli nie musisz przeciągać :wink: Skoro masz z tyłu głośniki i subwoofer to git, jesteśmy w domu :decayed: Będzie bose działać na chorusie, ale ja bym sie zastanowił nad zmianą radia na concert (zawsze na cd jest lepsza jakość niż na kasetach, a i concert pewnie gra lepiej niż chorus). Tak więc ja proponuję Ci podmienić głośniki na bose i założyć wzmacniacz bose. Ale w takiej konfiguracji że przód gra nadal pod radiem, a tył gra pod wzmacniaczem bose. Wtedy nie musisz ciągnąć przez auto dodatkowych kabli, wystarczy że przelutujesz odpowiednie kabelki w kostce wzmacniacza. Ja, jak i wiele osób tak ma i wszyscy są zadowoleni. Bo żeby podpiąć przód pod wzmacniacz to potrzeba dużo pracy, czasu i dobrych kabli, bo zdarzały się cyrki, typu: przy włączonym silniku słychać dźwięk silnika :kwasny:

Powiedz mi skąd jesteś? Może uda mi się pomóc.

Opublikowano
  • Autor

Mieszkam w Międzyrzecu Podlaskim pow. lubelski, dobra to co zarzucam te glosniki jak mi przyjda wtedy bede kombinowal : F

wzmacniacz w tym zestawie wyglada tak:

b468fd73.jpg

Jaka jest roznica miedzy srebrnym a czarnym wzmacniaczem BOSE? bo mam mozliwosc wymiany ; D

Opublikowano

Za te pieniadze zrobisz lepsze audio :-) mam bose i zadna to rewelacja... Wsadzic dobra skrzynke syki hertz i bedzie gralo :-)

Opublikowano

To trochę daleko jest... Różnią się wyglądem oraz wtyczką - ten czarny ma 25 pin, a srebrny ma 32 pin. Po za tym grają identycznie. Wtyczka do wzmacniacza też jest w komplecie?

---------- Post dopisany at 20:44 ---------- Poprzedni post napisany at 20:43 ----------

Jak coś to radio concert 2 jest w dziale sprzedam na forum :wink:

---------- Post dopisany at 20:46 ---------- Poprzedni post napisany at 20:44 ----------

Za te pieniadze zrobisz lepsze audio :-) mam bose i zadna to rewelacja... Wsadzic dobra skrzynke syki hertz i bedzie gralo :-)

za 500 zł złoży lepszy zestaw? Nie jestem w temacie car audio na bieżąco, ale nie wydaje mi się :whistling:

Opublikowano

Zeby cos lepiej zagralo nie trzeba siegac na gorna polke:-) bo dzwiek slaby jest na base :-)

Opublikowano

Kuzyn niedawno wydał ok 400 zł na wzmacniacz (używka) i dwa głośniki i gra mu to mizernie :thumbdown: Gdy ktoś wsiądzie do mnie do auta i posłucha jak gra bose to jest pod wrażeniem... Wiadomo, cudów nie można oczekiwać, ale jest fajnie, głośno i czysto :wink:

Opublikowano

Kolega ma hertz skrzynia syki i glosniki w drzwiach :-) troche to wiecej kosztowalo ale bose nawet nie ma czym sie porownac :-) chyba ze to moje bose tak gra :-)

Opublikowano
Kolego żadnych dodatkowych kabli nie musisz przeciągać :wink: Skoro masz z tyłu głośniki i subwoofer to git, jesteśmy w domu :decayed: Będzie bose działać na chorusie, ale ja bym sie zastanowił nad zmianą radia na concert (zawsze na cd jest lepsza jakość niż na kasetach, a i concert pewnie gra lepiej niż chorus). Tak więc ja proponuję Ci podmienić głośniki na bose i założyć wzmacniacz bose. Ale w takiej konfiguracji że przód gra nadal pod radiem, a tył gra pod wzmacniaczem bose. Wtedy nie musisz ciągnąć przez auto dodatkowych kabli, wystarczy że przelutujesz odpowiednie kabelki w kostce wzmacniacza. Ja, jak i wiele osób tak ma i wszyscy są zadowoleni. Bo żeby podpiąć przód pod wzmacniacz to potrzeba dużo pracy, czasu i dobrych kabli, bo zdarzały się cyrki, typu: przy włączonym silniku słychać dźwięk silnika :kwasny:

Powiedz mi skąd jesteś? Może uda mi się pomóc.

Jeżeli uważasz że z ciągnięciem przewodów oraz podłączeniem przodu pod wzmacniacz jest dużo pracy to jesteś w błędzie a po 2. dzwięk z pełnego BOSE jest nieporównywalny z konfiguracją (przód radio, tył bose) - nawet z opcją wymiany przodu na głośniki bose, a więc nie zniechęcaj chłopaka bo upierając się może przeciągnąć tylko 6 przewodów głośnikowych i to wszystko, a zakłócenia można wyeliminować w 5 minut podłączając sygnał który idzie do tyłu z tym który odpowiada za przód (minus to brak regulacji tył- przód) której ja osobiście nigdy nie używam. Mi to na spokojnie zajęło 1,5 dnia ale do tego rezałem jeszcze blendy BOSE i oświetlenie dolne w drzwiach przy okazji ściągania boczków- a więc tragedii nie ma tym bardziej że w wątku o BOSE (stage I i II) jest to wszystko pięknie wytłumaczone wraz ze schematami. Odnośnie chorusa to u mnie też on siedzi bo zbieram graty na RNS-e i powiem Ci że gra przyzwoicie choć jak wspomniał kolega Blachu concert robi lepszą robotę - miałem kilka tyg concerta i nawet jakby stacje radiowe silniej mi zbierały :decayed:

A więc kupuj cały zestaw, lutownica w łape i działaj !

Odnośnie zestawu - to pamiętaj że nie jest on kompletny! do pełnego zestawu brakuje jeszcze głośnika centralnego w deske rozdzielczą (jest on pod czujnikiem climatronika w wywietrzniku na szybe) - a jak dla mnie to właśnie on i sub robią robote - pewnie masz tam już głośnik ale nawet w 1% stary nie grał u mnie tak jak gra ten BOSE. I gość daje 4 gwizdki ale tylko te w tylnich drzwich trzeba wymienić ... z przodu ORI audi są takie same jak w ORI bose.

Tak wygląda ten głośniczek:

$(KGrHqV,!mEFJLwftozrBS(MDhHZ+w~~60_35.JPG

Opublikowano
  • Autor

Pytalem sie goscia od aukcji czy ma glosnik centralny powiedzial ze ma, jesli chodzi o wzmacniacz to dalej zostaje pytanie jaka jest roznica miedzy czarnym wzacniaczem BOSE a srebrnym? bo mam wybor.

Opublikowano

srebrny jest nowszy a więc bierz srebrny (do niego wtyczka 32 pin) wszystko jest w temacie o BOSE (stage I i II), do niego powinny być głośniki w drzwi z końcówką B (one też są nowsze i mają żółte kopułki- choc nie wiem czy wszystkie :decayed:) :D

Opublikowano

Wg mnie podłączenie głośników BOSE bezpośrednio pod radio to nieporozumienie, przecież BOSE ma 2 ohm, a zwykłe 4 ohm. Co z tego że gra głośniej, jak wzmacniacz w radiu dostaje niemiłosiernie w d*pę?

Opublikowano

Wiele osób na forum ma setup w którym głośniki bose z przodu grają pod radiem i nikt nic nie zauważył by coś złego działo się z radiem czy odtwarzanym dźwiękiem... Długotrwałe słuchanie muzyki na maksa nie powodowało żadnych "anomalii" w systemie audio, sprawdziłem to nie raz. Jedynie subwoofer bose na zwykłym wzmacniaczu, przy potencjometrze ustawionym na co najmniej 50%, po kilku minutach zaczynał wydawać z siebie dziwny tekturowy bas. Jednak po wymianie wzmaka na bose wszystko było ok. I nikogo nie zniechęcam do założenia pełnego bose ;)

Sent from Lumia 920

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Odgrzewane kotlety. Mam juz caly komplet BOSE wlacznie z wiazka, chce zrobic pelnego BOSE : F

Jestem lajkiem ale wiem co to lutownica i zapal do roboty wiec lece na zywia i mysle ze sobie dam rade,

Pierwsze od czego chce zaczac to odlaczenie akumulatora, (albo bezpiecznika ale nie wiem ktory jest od radia: |) nastepnie chce dostac sie do wzmacniacza od bagaznika, zdejmowanie wykladzin fotela kierowcy i planuje klasc wiazke wzdluz kanalu srodkowego az do radia, lutujac przy tym wszystkie kable od glosnikow z drzwi do wiazki, nastepnie kluczami wyjmuje radio i podlaczenie do radia.

Jesli bede mial jakis problem to mam nadzieje ze mi pomozecie : F dodam zdjecia zeby moznabylo bardziej obrazowo zobaczysz ocb.

Zauwazylem nastepujace zjawisko w mojej oryginalnej instalacji Audi A4 B6 S-Line, z przodu glosniki podlaczone sa do wzmacniacza radia i dudnia no bardzo dobrze ale z tylu juz nie ma takiego pier******cia i zauwazylem ze z niskotonowych wydobywa sie dzwiek podobny jak z tych malych cykaczy wiec mozliwe ze jest cos zle podlaczone? tylko jakim cudem jak to wyjechaly z fabryki? ale mysle ze jak zarzuce BOSE to wszystko bedzie gralo jak nalezy : F

a oto moj komplet

nvg2.jpg

1rin.jpg

1xs8h.jpg

7xq7.jpg

Opublikowano

W seryjnym nagłośnieniu głośniki w tylnych drzwiach grają sporo słabiej niż te z przodu... Po prostu tak jest zbudowana "scena muzyczna" w aucie, gdzie masz mocny przód, a tył jest tylko dopełnieniem.

PS: ładne hantle :kox::decayed:

Opublikowano
  • Autor

Blachu thx ; D

Ok, rozebralem juz pol auta i zatrzymalem sie na polce tylnej szyby (nie wiem jak to nazwac), zdjalem maskownice subwoofera odkrecilem wszystkie sruby z dolu i z gory kolo subwoofera i nie moge sciagnac tej polki. Dodatkowo utrudnia roleta :|

ocwu.jpg

cfr8.jpg

ljzbd.jpg

rtto.jpg

enyb.jpg