Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

olej w zbiorniczku płynu co to moze oznaczac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jakis czas temu ok 3 tyg temu dolewałem plynu do chłodnicy bo na fisie juz mi wywalało, dolałem do połowy miedzy minimum a max,

wczoraj znowu wywalilo ze mało płynu dolałem tak prawie pod max i zobaczyłem ze w zbiorniczku jest olej. oleju na miarce nie ubyło a na korku wlewu oleju jest taki dziwny biały nalot.

dodam ze auto mam do niedawna i kupiłem od kumpla i wiem ze w wakacje wymieniał chłodniczke oleju na uzywke ale nie wim co z nią było nie tak i płyn w chłodnicy też wymieniał. jakie mogą być powody tego wszystkiego? czy jest możliwe ze olej został niedokładnie wypłukany jak ta stara chłodniczka puszczała czy cos i z kąd ten ubytek płynu może być??czy ta chłodniczka na którą było wymienine mogła znowu sie rozsypać czy moze uszczelka pod głowicą albo odpukać głowica?? silnik to 2.0tdi bre i dodam ze pali dobrze, chodzi równo i nie zamula ani nic a na liczniku nie pokazuje zadnych błedow.

pozdrawiam

Opublikowano

Prawdopodobnie uszczelka pod glowica do wymiany

Opublikowano

Wydmuchało ci kolego uszczelkę pod głowicą. Płynu ubywa, bo leje się do cylindrów.

Rozbijaj świnkę - skarbonkę i rób głowicę, bo inaczej zatrzesz silnik, jak tak dalej będziesz jeździć.

Opublikowano

Zanim zerwiesz głowice i wyskoczysz ze sporej kasy, zacznij od sprawdzenia wycieków. Zwróciłbym uwagę na ilość oleju w zbiorniczku, jeśli twój kolega wymienił chłodniczkę oleju być może to pozostałości których nie dało się wypłukać.

Opublikowano
  • Autor

a jaki koszt byłby wymiany uszczelki i co jeszcze nalezy przy tym zrobić za jednym rozbieraniem?i jakie jest prawdopodobieństwo ze to poszła głowica?bo to jest 2007r i tam było juz cos poprawione czy nie? i tak przy okazji zapytam jak to jest z tymi akcjami serwisowymi z wymianą pompowtrysków bo nie orientuje sie za bardzo.jade do serwisu i mi to muszą wymienić i czy auto musiało byc przed tym serwisowane czy coś?

dzieki za odpowiedzi

Opublikowano

Kolego to wszystko zależy czy będziesz to robił sam czy oddasz to komuś. Ja ostatnio robiłem w leonie 1.9 tdi uszczelkę i kosztowało mnie to jakieś 200zł. Uszczelka 150 planowanie 40. Rozrządu nie wymieniałem bo było zrobione jakies 2 tys na nim. Teoretycznie powinno sie pasek wymienić ale założyłem stary. A jeśli oddasz to do jakiegoś serwisu to koszta będą spore z nowym rozrządem jakies 1500 albo i lepiej

Opublikowano

Chciałbym poznać warsztat który planuje głowice za 40 zł. Poważnie to potrzebujesz komplet uszczelek (głowica, pokrywa, kolektory i wszystko co odkręcisz wymaga nowych uszczelek...), śruby do głowicy, rozrząd, jeśli olej wymieszał się z płynem to oczywiście wymiana obu, W moich stronach samo sprawdzenie głowicy kosztuje 120 zł, a no ogół prac związanych z głowicą warto przeznaczyć ok 500 zł (planowanie, wymiana uszczelniaczy zaworowych, lepiej zrobić to dokładnie niż pozornie "oszczędzać").

Warto się jednak zastanowić nad diagnozą. Ja podchodzę do tematu wycieku tak:

1. czy nie ma widocznych wycieków na zewnątrz silnika, bądź zacieków na silniku.

2. w jakim stanie jest chłodnica

3. czy nie czujesz słodkiego zapachu w środku (odparowany płyn)

4. czy pojazd ma problem z układem chłodzenia (niedogrzewa/przegrzewa się)

.....

Głupio byłoby wydać ponad 1500 z powodu niedokręconej opaski lub innej bzdury

Opublikowano

jeź do warsztatu który ma na stanie tester na zawartosc CO2 w układzie chłodzenia- jesli olej miesza sie z wodą to tylko sie miesza nie bedzie wyrzucało wody na zewnatrz. jesli jest nieszczelnosc komory spalania-uszczelka pod głowicą to płyn bedzie spalany i wyrzucany na zewnatrz oraz słyszalne jest bulgotanie w desce rozdzielczej oraz brak ciepłego nawiewu.

jesli bedzie peknieta głowica to płyn bedzie tylko spalany - bo głowice pekaja na kanałach dolotowych przed zaworami a nie na komorach spalania...

jesli dojdzie do zdemontowania głowicy - daj ja na sprawdzenie szczelnosci, jeli bedzie głowica robiona w szlifierni to rób komplet - planowanie,docieranie zaworów i gniazd,wymine prowadnic zaworowych dolotowe/wylotowe,uszczelniacze trzonków zaworowych i odrazu komplet panewek na wałki rozrzadu bo napewno panewki bedą podjechane.

co do akcji serwisowej PD ciebie to nie obejmuje- akcja dotyczy 2.0TDI 16V 170km o kodzie silnika BRD.

Opublikowano

SotoM i macho mają oboje rację a jedyne co chce dodać to tak kosztownie wyglądające usterki diagnozuje się w warsztacie. Fakt, na forum można zasięgnąć informacji o ewentualnych możliwych usterkach, ale ubywanie płynu w tym samochodzie może być spowodowane wieloma możliwymi drogami.