Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wtryski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie a mianowicie czy wtryski Boscha w tym silniku są regenerowane czy raczej są to pizoelektryczne i kupuje sie nowe? Mam coś z czwartym wtryskiem bo trzepie mi na wolnych obrotach i jak podłączyłem kompa to wyszło że nie trzyma parametrów jak pozostałe trzy.

Opublikowano

Są 2 typy Bosch to te lepsze (regenerowalne) i Siemens piezoelektryczne to te gorsze których nie warto regenerować bo siada części elektryczna. Zależy jaki masz typ ;) No i co padło, bo może tylko na regeneracji wyczyszczą.

Opublikowano
  • Autor

W serwisie mówili że Boscha. Mam silnik BRE 2007r.,jak pisałem na wolnych mi telepie. Raz mocniej a raz mniej. Wiem że 4 wtrysk ma inne parametry od pozostałych jak pisałem wcześniej.

Opublikowano

Zależy jakie to telepanie jak takie delikatne to norma w 2.0 TDI taki urok tego silnika. No i jaki jest odchył tego jednego wtrysku, przydały by się logi grupy 013 ;)

Opublikowano
  • Autor

Już mam logi grupy 13:

wtrysk nr1- 0,20

wtrysk nr2 - 0,59-0,61

wtrysk nr3 - 0,24

wtrysk nr 4 - 0,52 -1

natomiast logi grupy 4 dla synchronizacji wałków rozrządu -3,92 stopnie.

Czy podane wartości dla 4 wtrysku są w miarę dobre czy raczej wymieniać lub regenerować ten wtrysk?

Opublikowano

Kolego odnośnie wtrysków BOSCH lub SIEMENS to są jak widać inne firmy,

Krótko i na temat - jeżeli masz BOSCH to nadają się do regeneracji !!! BRE podobno z końcówką ,,G" jak skleroza mi nie zaszkodziła :naughty:

Siemens - nie regenerowalny teoretycznie, jest akcja serwisowa i szkoda się rozwodzić

Warto zdjąć pokrywę zaworów i zerknąć na wałki rozrządu i rolki dzwigienek - mały koszt !!!

Opublikowano
  • Autor

Mam bosch.Chodzi mi tylko o to czy te parametry już kwalifikują wtrysk do regeneracji czy można jeździć jeszcze?

Opublikowano
Mam bosch.Chodzi mi tylko o to czy te parametry już kwalifikują wtrysk do regeneracji czy można jeździć jeszcze?
logi nie do końca pokazuja prawde :wink:
Opublikowano
  • Autor

I teraz to już mam jeden wielki ćwiek zabity. Podłączam vag i nie ma żadnych błędów, tylko to co logi nr13 pokazywały że są na 4 cylindrze odchyłki. A czy ta synchronizacja wałków ma wpływ na to że wtrysk źle działa? Mam tylko te wibracje na biegu jałowym jak pisałem wcześniej. Raz są one prawie nie odczuwalne a raz czuje jak buda się trzęsie, poza tym auto śmiga bez zarzutu. Chodzi mi żeby bez potrzeby nie wpieprzać się w nie potrzebne koszty

Opublikowano

mam pytanie a mianowicie gdzie idzie ta mała uszczelka z zestawu uszczelek, bo nie wiem.

duże na pompow, grzybek na górę a mała ???

idzie ona na sam dół pompowtryskiwacza a głowicę, czy jak.

1417010996_1.jpg

pompowtrysk 03G 130 073

Opublikowano
Już mam logi grupy 13:

wtrysk nr1- 0,20

wtrysk nr2 - 0,59-0,61

wtrysk nr3 - 0,24

wtrysk nr 4 - 0,52 -1

Czy podane wartości dla 4 wtrysku są w miarę dobre czy raczej wymieniać lub regenerować ten wtrysk?

Zsumowane wartości korekcji powinny dać wartość w przybliżeniu równą "0"

Więc część z nich musi mieć warość z plusem, część z minusem :naughty:

Patrzac na to co napisałeś ciężko je ocenić, gdzie są plusy a gdzie minysy ?:whistling:

Opublikowano

a czy przy ponownym włożeniu wtrysku trzeba go regulować

Opublikowano

Trzeba wyregulować luz na popychaczu pompowtrysku i jak jest możliwość obracania pompki w gnieździe, to trzeba ustawić ją w odpowiednim położeniu :whistling:

Opublikowano
mam pytanie a mianowicie gdzie idzie ta mała uszczelka z zestawu uszczelek, bo nie wiem.

duże na pompow, grzybek na górę a mała ???

idzie ona na sam dół pompowtryskiwacza a głowicę, czy jak.

http://s22.postimg.org/iobwdqzql/1417010996_1.jpg

pompowtrysk 03G 130 073

ponawiam pytanie

Opublikowano

Coś mi się wydaje, że nabyłeś komplecik uszczelek do pompki silnika osmiozaworowego, tam właśnie idą dwa większe oringi i jeden mniejszy ....:decayed:

Trochę poszperałem, wychodzi że jest dobry do BRE, ale w 16V nie grzebałem, nie wiem gdzie idzie ten mały uszczelniacz :eusathink:

Opublikowano

możliwe że z BRB

Ja wymieniałem całą głowicę bo mi rolka napinacza puściła pasek i pocharatało wszystkie dzwigienki itp.

Teraz przekładam pompki i chyba trzeba je wyregulować na nowo, bo niby w starej głowicy było ok spalanie ale nie sprawdzane WAGiem jakie były wartości.

Teraz troche poczytałem i chyba muszę ustawić na kąt 225` liczac od końcowego docisku. Nigdy tego nie wobiłem, ale jutro sprubję, jak po odpaleniu i sprawdzeniu wwartości będzie źle to się poprawi :decayed:

Opublikowano
  • Autor
Już mam logi grupy 13:

wtrysk nr1- 0,20

wtrysk nr2 - 0,59-0,61

wtrysk nr3 - 0,24

wtrysk nr 4 - 0,52 -1

Zsumowane wartości korekcji powinny dać wartość w przybliżeniu równą "0"

Więc część z nich musi mieć warość z plusem, część z minusem :naughty:

Patrzac na to co napisałeś ciężko je ocenić, gdzie są plusy a gdzie minysy ?:whistling:

jak spisałem nie spojrzałem dokładnie na to i teraz to już d*pa

Opublikowano

Zastanawiam się nad regulacją pompowtrysków

I wyczytałem że z doświadczenia lepiej jest ustawić, cofnąć śrubę nie jak piszą o 225` lub 180 tylko ustawić na 120` wtedy jest większe ciśnienie, tylko czy pompki podołaja.

moje mają już 200k i ciekawe jaki bedzie ich stan.

Na ile radzicie ustawić 120-180-225

Opublikowano

ustawiaj na 180 225 jest dla starego pd 115km dokumentacja ELSA mówi o 180 w 8 i 16V

Opublikowano

Czytałem sporo opini i piszą ze z praktyki lepsze jest ustawienie na 120 w 16V o ile pompki sa dobre.

Wieksze cisnienie wtryskowe, mniejsza dawka paliwa, lepsza praca silnika - równa