Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Żywotność sprzęgła i objawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje auto ma teraz 160tys km przebiegu, od początku jest w nim oryginalne sprzęgło.

Ostatnio zauważyłem że na zimnym silniku biegi nie wchodzą gładko. Czuć wyraźny ale nieduży opór przy zmianie biegów 1-4, bieg 5 wchodzi bez problemu. Problem mija po kilku km. Co może być przyczyną? Sprzęgło się kończy? Olej w skrzyni biegów? Na zewnątrz nie widać żadnych wycieków.

Dodam kontrolnie też że bez względu czy zimno czy ciepło drążek zmiany biegów skrzypi między 1 i 2 biegiem, wcześniej tego nie było. Nie wiem czy to ma związek, raczej skrzypiący fragment jest juz umiejscowiony w tunelu środkowym ale na 100% nie jestem pewien.

Silnik to 1.8T BFB, skrzynia manual 5 biegów. Jeżeli to kwestia oleju w skrzyni - jak go sprawdzić? Da radę bez kanału?

Opublikowano

skrzypi taki plastik , zdej mieszek i psiknij silikonem to przestanie, mozesz miec zjechana tarcze sprzegła, ja bym wsadzał zamach z 1z i sprzegło z awx

Opublikowano

Miałem taki sam problem, w chłodniejsze dni biegi wchodziły właśnie z oporem, nie wiedziałem kiedy był wymieniany ostatnio olej w skrzyni, więc postanowiłem go zmienić i przy okazji przejrzeć wybierak i całą resztę,wszystko było ok - rezultat - biegi wchodzą "sporo wcześniej" lekko i nie zapierają się już tak :) / Stary olej był czarny jak smoła, wycieków brak, więc stan był ok :) . Zmienić możesz, nie zaszkodzi. Licznikowo mam 220tyś.