Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kopci na niebiesko!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :wink: Mam kolejny problem. Ostatnio sobie zachciałem testować autko i po testowaniu na zimnym silniku przy odpaleniu kopci na taki niebieskawy kolor. Przy nagrzanym silniku i przy przyśpieszaniu już to ustępuje tylko na zimnym od razu po odpaleniu. Czy ktoś wie co albo gdzie szukać w tym wypadku! Pozdrawiam :doh:

Opublikowano

To normalna rzecz układ wydechowy musi się nagrzać.

Opublikowano

Nie do konca jezeli zakopci doslownie na 2sekundy lekka mgla na niebiesko took le jezeli trwa to dluzej i dym jest mocny to zle.... pierwsze co to sprawdz czy nie ma zbyt duzego cisnienia w skrzyni korbowej czyli czy czasem nie masz zatkanej lub w inny sposob uszkodzonej odmy. A w miare prosty sposob podlaczenie manometra w miejsce bagnetu, cisnienie powinno wachac sie od -0.5 do 0.5bar ;-) jezeli to; okaze sie oks to bycmoze turbosprezarka juz ma jakies problemy

Opublikowano
  • Autor

powiem Ci , że przed testowaniem maszyny nie kopcił na niebieskawo. Po odpaleniu no około 15 sekund kopci, spaliny sa takie ciężkie i wgl. Turbo odpada bo ostatnio było czyszczone, oleju nie bierze ani nic. Wyczytałem gdzieś , że mogą to być uszczelniacze zaworów... z tą odmą to sprawdzę. Podziękował jutro to chyba ogarnę :wink:

Opublikowano
powiem Ci , że przed testowaniem maszyny nie kopcił na niebieskawo. Po odpaleniu no około 15 sekund kopci, spaliny sa takie ciężkie i wgl. Turbo odpada bo ostatnio było czyszczone, oleju nie bierze ani nic. Wyczytałem gdzieś , że mogą to być uszczelniacze zaworów... z tą odmą to sprawdzę. Podziękował jutro to chyba ogarnę :wink:

Sprawdz na korku wlewu oleju czy nie masz ciśnienia(otwieranie gazowanego napoju)Jeżeli po odpaleniu silnika zakopci chwile a póżniej jest ok nie martwiłbym się zbytnio.Jakie km robisz po odpaleniu nagrzewa się do 90C?? bo faktycznie tłumik też musi się wygrzać(para po chwili leci z wydechu).Zrób filmik jak to wygląda będzie lepsze spojrzenie co się dzieje.

Opublikowano
  • Autor

wiesz co aktualnie moduje auto więc jutro jak będę wyjeżdżał ogarnę ten korek i ewentualnie filmik. U mnie samochód zazwyczaj chodzi od odpalenia do zgaszenia, nagrzewać się nagrzewa bo w sumie jeżeli nie ma potrzeby i nie kręci się nikt podejrzany to go nie gaszę. Dzisiaj w garażu odpalił bez dymka jak się to mówi... Najbardziej kopci jak stoi na dworze ale jak wiadomo temperatura itp. :wink:

Opublikowano
wiesz co aktualnie moduje auto więc jutro jak będę wyjeżdżał ogarnę ten korek i ewentualnie filmik. U mnie samochód zazwyczaj chodzi od odpalenia do zgaszenia, nagrzewać się nagrzewa bo w sumie jeżeli nie ma potrzeby i nie kręci się nikt podejrzany to go nie gaszę. Dzisiaj w garażu odpalił bez dymka jak się to mówi... Najbardziej kopci jak stoi na dworze ale jak wiadomo temperatura itp. :wink:

Filmik możesz a nie musisz,bo jest ich wiele abyś nie otwierał gazowanego napoju(to Ci życze)to najważniejsze:)dawaj logi coś pomyślimy(darmowe musisz czekać)

Opublikowano
  • Autor

wiesz co! Na odpalonym nie było cola coli ani nie rzygał olejem ani nie dmuchał powietrzem :wink: , żadnego ciśnienia ani nic. Czyli odma odpada.

Powiem Ci , że cholerka na razie nie mam zakupionego interfejsu ale ogarnę to jak najszybciej. Auto postawiłem dzisiaj na dworze jutro po nocy nagram filmik i go podeśle Ci go zobaczysz może coś z tego wywnioskujesz.

Opublikowano

kolego moim zdaniem jeśli odma jest wymieniona na nowy typ to uszczelniacze zaworów poszły ale odma ma znaczące działanie w tych silnikach więc jak masz starą to zmień na nową i silnik zacznie oddychać

Opublikowano
  • Autor

odma jest starego typu, ale jest czyszczona co wymianę oleju także myślę że jest drożna. Najprawdopodobniej masz racje z tymi uszczelniaczami..

Opublikowano
odma jest starego typu, ale jest czyszczona co wymianę oleju także myślę że jest drożna. Najprawdopodobniej masz racje z tymi uszczelniaczami..

Czym ją czyścisz??:doh:Starej odmy się nie czyści.Jeśli co wymianę oleju zaglądasz do odmy,to zamień na nowy model zaoszczędzisz sobie czasu na odkręcaniu przewodów od pompy.:wink:

Opublikowano
  • Autor

no dobra będę szukał :)

Opublikowano

Ja miałem podobny problem w golfie - niestety w moim przypadku problemem okazały się uszczelniacze zaworowe. Kopcenie na niebiesko aż szczypało w oczy...

Opublikowano
  • Autor

Tu jest poglądowy filmik na szybko, nie jest rewelacyjnie bo stał w garażu i kopcenie mniejsze.

Opublikowano
Tu jest poglądowy filmik na szybko, nie jest rewelacyjnie bo stał w garażu i kopcenie mniejsze.

Ja bym się tym nie przejmował... wiosną tego nie będzie:wink:

Opublikowano

ja bym sie raczej przejął odgłosem hydrauliki zaworowej,.

Opublikowano
ja bym sie raczej przejął odgłosem hydrauliki zaworowej,.

Zimny silnik ,tragedii nie ma .

Opublikowano

u mnie jest cicho nawet po kilku dniach, nawet teraz na mrozie,.

Opublikowano
u mnie jest cicho nawet po kilku dniach, nawet teraz na mrozie,.

To też zależy jakim olejem silnik zalany.

Opublikowano

własnie o tym mówie, 2.5 nie powinien tak robić, a jeżeli tak jest to popychacze sa juz słabe, jak stuka jest ryzyko wypadniecia pestki z pod dźwigienki,.

u mnie edge 5/40