Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5] Zawieszenie gwintowane Vogtland

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy miał ktoś do czynienia z zawieszeniem gwintowanym firmy Vogtland ? Jak to wygląda jakościowo ?

Opublikowano

Bardzo dobre zawieszenie! Moim zdaniem najlepszy wybór ze środkowej półki.

Opublikowano
  • Autor

No i gwint założony , tyle że troche twardo sie zrobiło , Na razie auto jest ustawione dość wysoko prawie tak jak na zawieszeniu 1BE , jak go opuszczę zrobi sie bardziej miękko , czy już tak zostanie twardo ? A modził ktoś i zakładał do gwintu sprężyny od 1BE ?

Opublikowano

zdaje mi sie ze gwint nawet na maksa podniesiony bedzie twardy, taki musi byc bo inaczej na maks obnizonym aucie amorki nie dawaly by sobie rady z tlumieniem i auto walilo by o odboje na amorach

Opublikowano
  • Autor

A jak sie gwint podkręci prawie na maksa do góry to amorki bardzo będą cierpieć ? takie ustawienie to tylko na zime , a i jeszcze jedno pytanko , po zakupie używanego gwintu da sie go sprawdzić na diagnostyce na trzepakach ?? Chodzi o ich sprawność ?? Taki gwint kupiłem i ciekawe czy jest dobry ZAWIESZENIE GWINTOWANE GWINT A4 PASSAT B5 VOGTLAND (3844509731) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Opublikowano

Jestem na telefonie ale odrazu ci powiem ze tylna zawiecha w passatach jest inna, a amorom nic się nie stanie

---------- Post dopisany at 20:54 ---------- Poprzedni post napisany at 20:52 ----------

Ale z wyglądu to jakby do a4 b5 ten gwint więc ok

Opublikowano
  • Autor

Wiem że w pasku tylny zawias jest inny , ten gwint był zdjęty z a4 1.8 albo 1.8T więc sprężyny też powinny być wagowo dobre , Przód był podobnej wysokości co moje 1BE ale tył był sporo krótszy od mojego , Ciekawe jak by to chodziło z moimi sprężynami

Opublikowano

jesli chodzi o gwint to nie ma takiego czegos jak kategoria wagowa, bo masz regulowana wysokosc i tylko o to w tej kategorii chodzi, aby auto na danych sprezynach i o danej wadze lezalo rowno na okreslonej wysokosci

Opublikowano
  • Autor

No właśnie o sprężyny mi chodziło z tą kategorią wagową , czyli jak opuszczę auto niżej to twardość zawiechy sie nie zmieni , warto sie bawić w zmiane sprężyn na coś troszkę bardziej miękkiego ? Np moje 1BE , czy będzie za miękko i będzie dobijać jak troche opuszcze auto

Opublikowano

Sprężyny z gwintu to sprężyny z gwintu, każdy gwint ma swoje położenie neutralne, które po przekroczeniu będzie usztywniało zawieszenie. Wyobraź sobie jak to działa, jak dajesz do góry to do pewnego momentu sprężyna wypiera wagę auta i podnosi je a potem sztywnieje, bo już nie przepcha wagi, to samo w dol, tyle ze w tym przypadku skracasz skok zawieszenia i tu już tez dużo amor ma do powiedzenia. być może za wysoko masz ustawione

Opublikowano
  • Autor
Sprężyny z gwintu to sprężyny z gwintu, każdy gwint ma swoje położenie neutralne, które po przekroczeniu będzie usztywniało zawieszenie. Wyobraź sobie jak to działa, jak dajesz do góry to do pewnego momentu sprężyna wypiera wagę auta i podnosi je a potem sztywnieje, bo już nie przepcha wagi, to samo w dol, tyle ze w tym przypadku skracasz skok zawieszenia i tu już tez dużo amor ma do powiedzenia. być może za wysoko masz ustawione
Całkiem możliwe że tak jest bo gwinty Vogtland mają zakres regulacji od -35-70 a inne -40-70 , Moje auto ustawione jest jak na zawieszeniu 1BE czyli -20 więc na pewno jest za wysoko i może dlatego jest twardo , w sobote spróbuje troche opuścić i zobacze czy coś sie zmieni w twardości . Jak znajde chwile wolnego czasu to spróbuje jeszcze przełożyć sprężyny na moje 1BE i zobacze jak sie będzie jeździć . A i kojażysz czy na trzepakach na stacji diagnostycznej da sie sprawdzić ten gwint ?
Opublikowano

Ogolnie to na stacji diagnostycznej w ogole ciezko dobrze sprawdzic sprawnosc zawieszenia wielowachaczowego. Jesli amor nie leje, przy wciskaniu daje wyrazny opor i powoli, ale wraca do gory to bedzie ok :wink:

Opublikowano
  • Autor

Amor suchy , nie sprawdzałem go jak chodzi bo było wszystko skręcone i nie chciało mi sie go rozkręcać , Może i fakt z tym wielowachaczem bo przez 5 lat co roku przednie amory wychodzą ok 75%

---------- Post dopisany at 21:52 ---------- Poprzedni post napisany at 19:36 ----------

Jak najlepiej ustawić auto na gwincie ? tak żeby przód i tył był na takim samym poziomie czy tył ciut wyżej ?

Chodzi o wysokość od ziemi do nadkola