Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka kierownicy przedliftowej na poliftową i problemy wynikające z wiązkami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnimi dniami wziąłem się za przekladkę kierownicy przedliftowej na poliftową. Napotkałem kilka problemów z wiązkami od poduszki powietrznej jak i manetkami wycieraczek (które są z wersji poliftowej).

Wiązka poduszki: w przedlifcie były dwie wtyczki, łącznie 3 kabelki. W polifcie są 4 kabelki. Brązowy to masa więc się pociągnie. Reszta kabelków się zgadza. Teraz pytanie dla bardziej kumatych ode mnie: dwa kabelki w każdej z wiązki mają takie same kolory, czy jest jakieś znaczenie w jakiej kolejności połącze ze sobą kabelki tych samych kolorów?

9961e341343b05cdm.jpg 022a7edbbd6f2722m.jpg 00c8f6b6ead20e39m.jpg

Oraz mam jeszcze problem aby podpiąć nowy pająk w miejsce starego. Nowa manetka ma część przewodów innego koloru, wyposażona jest również w ... hmm... podejrzewam, że coś do ustawiania szybkości działania czasowych wycieraczek. Stara manetka tego nie posiadała.

Jak mam ze sobą podpiąć kable ze starej wiązki:

11c110c517ad328bm.jpg

Kolory kabli: biało-zielony, żółto-zielony, szaro-czarny, fioletowo-czarny.

Z kablami z nowego pająka:

db4ee5b4a2fc53d6m.jpg

Kolory kabli: zielono-czarny, brązowy, dwa fioletowo-czarne i niebiesko-fioletowy.

Opublikowano

Na manetkach masz opisane wejścia jak się przypatrzysz :D Wczoraj u użytkownika łukaja to robiliśmy :D I prawdopodobnie nie będziesz miał kierunków na początku :D:hi: jak coś priv

Opublikowano

na wejściach w manetkach masz opisane np: 53 , 53a , 53b, int, itp ucinaj sobie kabelki pojedynczo (lub przekładaj obojętnie jak chcesz ) np:

53a utnij ze starej kostki i wepnij do nowej pod ten sam numerek powinno o ile dobrze pamiętam zgadzać się 5 numerków , kolory kabli chyba tylko w 3 się zgodzą i powinno Ci zostać 4 kabelki 3 o takiej samej grubości i 1 grubszy (+) pozostałe 3 są to prawy kierunek lewy kierunek oraz masa bodajże .

+ czyli najgrubszy kabelek ja u siebie zaślepiłem natomiast pozostałe podłączyłem z moim człowiekiem zychem ,konektorkami do "miedzianych drucików " które wystają z lewej manetki.

Prawy kierunek miałem opisany na starej manetce R , natomiast lewy to L :

View image: DSC00050

Teraz tak , patrząc na zdjęcie 1 od góry jest to lewy kierunek

2 od góry = masa

3 ten pojedynczy na dole to prawy kierunek .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Praktycznie sobie z tym poradziłem jakiś czas temu :-)

Ale... nie mam czasowych wycieraczek. Jest druga i trzecia prędkość oraz ruch, jak się pociągnie manetkę w dół (ale wycieraczki nie wracają do punktu początkowego po puszczeniu manetki, powrotu tez nie ma jak w trakcie ruchu na II/III biegu wyłaczy się manetki - zostają wtedy tak jak były).

Zauważyłem, że w nowej manetce jest niepodpięty pin nazwany 53WH, w starej wolny kabelek z pinu 53E. Po podłączeniu ze sobą tych kabelków, po włączeniu na 1 bieg i uruchomieniu spryskiwaczy - przepala bezpiecznik. Na 1 biegu i tak nie ma czasówek.

Ktoś mógłby poradzić, co mam zrobić? Może jakiegoś przekaźnika brakuje?

Opublikowano

dd4eaff7dc3e1ff0.jpg

e5bf2bce6279fb1dgen.jpg

Wszystko działa prócz wycieraczki tylnej na spryskiwaczu działa lecz w trybie ciągłym nie. Oraz gdzie wpiąć z nowej manetki kostka 2 pin 1 oraz 2 ???:kox:

Może pomoże :D zrobiłem małą rozpiskę :D

Opublikowano
  • Autor

Aaa... juz wszystko wiem! Juz wiem, czemu nie mam przerywacza! Bo dostalem kostke bez jednego kabelka i myslalem, ze tak ma byc... Przerywacz nie jest podlaczony :doh:

A co z airbagiem? Niby wszystkie kolory kabelkow sie zgadzaja ale w przedlifcie byly 2 wtyczki a w polifcie jest jedna. Ilosc jak i kolory kabli sie zgadzaja, laczyc na pale?

Opublikowano

Tam masz od klaksonu oraz poduszki W tym momencie nie pamiętam jak to było ale 2 są od poduszki mają isć tam gdzie jest blaszka wtyczka bodajże żółta :D

Opublikowano
  • Autor

Super, dzięki za odpowiedzi :-)

Opublikowano

Jak zadziała daj znać :D A podłączyłeś Ten wihajster od częstotliwości ???:kox:

Opublikowano
  • Autor

Jutro z rana podłącze przerywacz w wycieraczkach :-) Przelożę pina i powinno wszystko działać.

---------- Post dopisany 18-01-2014 at 15:40 ---------- Poprzedni post napisany 17-01-2014 at 22:55 ----------

Przerywacza dziala, airbag nie wybuchl to chyba jest dobrze :D Ale ruszanie wichajstrem od częstotliwości na nic nie wpływa. Może jakiś przekaźnik potrzeba?

Opublikowano

W nowej manetce Kostka 2 Piny 1,2 odpowiadają za to lecz nie wiem gdzie wpiąć a nikt z forum nie chce podpowiedzieć:facepalm:

Jak nie wybuchło to raczej dobrze :banan: a klakson działa ??

Opublikowano
  • Autor

Klakson dziala :decayed:

Opublikowano

Jak działa to już wszystko :decayed:

Opublikowano
W nowej manetce Kostka 2 Piny 1,2 odpowiadają za to lecz nie wiem gdzie wpiąć a nikt z forum nie chce podpowiedzieć:facepalm:

Jak nie wybuchło to raczej dobrze :banan: a klakson działa ??

Kolego, ja Ci podpowiem, gdzie je wpiąć. Jeden (chyba brązowy) do masy przy wiązce licznika. Drugi (czarno-brązowy albo czarno jakiś tam) do przekaźnika nr 377. W przedlifcie nie ma tego przekaźnika, bo był on montowany dopiero w liftowych wersjach. Ale ten przekaźnik jest dwa razy większy od standardowego przekaźnika i trzeba pozmieniać instalkę, żeby mieć regulację czasową. Jakbyś chciał schemat, to mogę Ci podesłać, a jak podłaczysz, to opisz, jak Ci poszło i jak to ogarnąć, przy jak najmniejszej ingerencji w instalację. Ja się zamierzam na to, ale nie mogę sie zebrać, bo obawiam się, że trzeba będzie mocno przerabiać instalkę i w pwenym momencie nie ogarnę tego.

Opublikowano

Jeśli masz taki schemacik podeślij :D Jak coś to podziałam i opisze i dam na warsztat pewnie wielu ludziom się przyda :wink: A jeśli chodzi o przekaźnik to wielkość taki jak 370 do spalonych żarówek :wink:

Opublikowano

Od spalonych żarówek ma nr 387 i jest takiej samej wielkości co 377. Jakbyś potrzebował, to mam takie 2. Podeslij maila na priv, to Ci podesle schemat.

Opublikowano

a no tak 387 :facepalm: pomyłka droba :D PRIV poszedł :dance2:

Opublikowano
  • Autor

Opublikujcie tutaj tez schemat, skoro temat jest temu poswiecony.

Opublikowano

A proszę bardzo:hi:

470fcbfc0dec87b2.jpg

A tu proszę bardzo nóżki przekaźnika :naughty:

rele-temporizador-limpador-parabrisa-audi-golf-4b0955531a_MLB-F-223254764_7216.jpg

Jak na to patrze to raczej wielkich problemów nie będzie z podłączeniem :kox:

Opublikowano
  • Autor

Hmm... chyba wieczorem zrobie skana jak dzialaja wycieraczki w przedlifcie.