Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Faktura Netto przy nip eu dla firm? O co z tym chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FELGI ALUMINIOWE "19x8.5J 5x112 AUDI VW (3800702600) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Chce kupić te felgi.

W aukcji napisane jest że jeśli firma ma nip PL mogą wystawić fakturę bez VAT netto. I co z tym dalej?? Czy ktoś ten VAT bedzie musiał zapłacić?

Dzwoniłem do kumpla który pracuje w biurze rachunkowym i stwierdził że to i tak VAT trzeba zapłacić.

Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić żeby zapłacić faktycznię cenę netto i żeby firma nie bujała się potem z tym VATem?

Opublikowano

Nie trzeba płacić Vat-u jak wystawiam FV do De to w rubryce gdzie powinno być 23% wpisuje NP fakt ze odbiorca płaci VAT ktory pózniej jest mu oddany.

Opublikowano
  • Autor
Nie trzeba płacić Vat-u jak wystawiam FV do De to w rubryce gdzie powinno być 23% wpisuje NP fakt ze odbiorca płaci VAT ktory pózniej jest mu oddany.

No właśnie "ja" będę odbiorcą. Czyli zaprzyjaźniona firma dostanie tą fakturę od której zostanie im naliczony VAT i potem go sobie odliczą czy po prostu przy końcowym rozliczeniu rocznym wartość VAT od tej faktury jest pominięta?

Opublikowano

No dalej dokładnie nie wiem to już księgowa się zajmuje, a nie lepiej kupić normalnie i odliczyć 23% vatu i 19% ? Jak masz firmę to chyba lepiej tak?

Wysłane z mmi

Opublikowano
  • Autor
No dalej dokładnie nie wiem to już księgowa się zajmuje, a nie lepiej kupić normalnie i odliczyć 23% vatu i 19% ? Jak masz firmę to chyba lepiej tak?

Wysłane z mmi

No właśnie nie mam firmy i szukałem jakiejś żebym mógł podać dane to mi wystawią FV z VAT`em 0%:wink: A tu mnie szwagier taką informacją zaskoczył:kwasny: Znowu prezes u mnie w firmie mówi że jeżeli bierze w koszty tą fakturę to VAT jest 0% i nic się dalej z tym nie robi

Opublikowano

No to niech Twój prezes kupi felgi na siebie Ty będziesz miał 23% w suchym a on odliczy sobie 19% ;) ja przynajmniej tak zrobiłem

Wysłane z mmi

Opublikowano

A nie jest przypadkiem tak,ze firma która zakupi towar z O% VAT i nie sprzeda go dalej,czyli powiedzmy zakupuje na własne potrzeby,musi wystawić fakturę wewnętrzną VAT i odprowadzić należny VAT,w tym przypadku 23%?

Opublikowano

ten vat Panowie 0 % może dotyczyć tylko firm które zarejestrowane są poza Polską, wtedy rozliczają się w swoim kraju ze swoją skarbówką.

W Polsce nie ma możliwości zakupu w cenie netto.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

tak bedzie musiała odprowadzic vat

Opublikowano

hehe to oczywiste:wink:,ale Wandej chce kupić te felgi od firmy,która chce NIP eu,więc pewnie FV będzie wystawiona w którymś z państw członkowskich i może być z 0vat,ale wtedy trzeba zapłacić VAT w PL,także bez sensu,może być nawet drożej,VAT w DE 19,w PL 23

Opublikowano
  • Autor

hehe to oczywiste:wink:,ale Wandej chce kupić te felgi od firmy,która chce NIP eu,więc pewnie FV będzie wystawiona w którymś z państw członkowskich i może być z 0vat,ale wtedy trzeba zapłacić VAT w PL,także bez sensu,może być nawet drożej,VAT w DE 19,w PL 23

Dokładnie tak. Tylko wrzucając w koszty ta fakturę z vat 0% trzeba nadal go jakoś fizycznie doliczyć?? Fakturę wystawia firma z Anglii

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dokładnie tak. Tylko wrzucając w koszty ta fakturę z vat 0% trzeba nadal go jakoś fizycznie doliczyć?? Fakturę wystawia firma z Anglii

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

wystawia sie fakture wewnętrzną i VAT wykazuje sie do US w odpowiednim druku PIT,ale nie jestem na 100% pewny,powiedzmy max na 99%:wink:

Niech sprzedadzą ci te felgi na FV za 1/10 ceny jako towar uszkodzony:decayed:,

Opublikowano

Felgi kosztują 1000 zł netto angol wystawia fakturę wewnątrz-wspolnotową i w rubryce Vat pisze 0 jeśli obydwaj macie nip eu. Ty otrzymujesz taką fv i wrzucasz w koszty. Nikt w ttm momencie vatu nie płaci bo angol go nie nałożył a ty masz fv też w kwocie netto więc nic nie odliczasz bo go nie płaciłeś. Oczywiście wszystko na koniec miesiąca wrzucasz w bilans i finito.

Opublikowano
  • Autor
Felgi kosztują 1000 zł netto angol wystawia fakturę wewnątrz-wspolnotową i w rubryce Vat pisze 0 jeśli obydwaj macie nip eu. Ty otrzymujesz taką fv i wrzucasz w koszty. Nikt w ttm momencie vatu nie płaci bo angol go nie nałożył a ty masz fv też w kwocie netto więc nic nie odliczasz bo go nie płaciłeś. Oczywiście wszystko na koniec miesiąca wrzucasz w bilans i finito.

:drinks:Dokładnie o to mi chodziło. Szwagrowi muszę powiedzieć niech się doedukuję:decayed:

Opublikowano

I przy kontroli US pani zapyta o deklaracje VAT-UE i będzie ałaa:whistling:

Opublikowano

Panowie radzę poczytać o wewnątrzwspólnotowych dostawach towarów...

Otrzymując fakturę od kontrahenta z UE ze stawką 0% jesteś zobowiązany rozliczyć to w deklaracji miesięcznej/kwartalnej (w zależności jak się kto rozlicza).

Przykład:

Firma transportowa której prowadzę księgowość dostała w grudniu fakturę od kontrahenta z Holandii za przeprawę promową. Bylo tylko kwota ze stawką 0%.

Trzeba w takim wypadku wystawić fakturę wewnętrzną i do kwoty na fakturze doliczyć 23%. To się księguje jako import usług, (przy zakupie towarów wewnątrzwspólnotowe nabycie). Te kwoty należy wykazać w deklaracji VAT.

Teraz jak to działa, że US wie co gdzie i jak...

Kontrahent zagraniczny jak cos sprzedaje do innego kraju w UE ze stawką 0% to jest zobowiązany złożyc deklaracje VAT UE gdzie zamieszcza się NIP-y swoich kontrahentów. Tak samo w Polsce-jak wystawisz np. Niemcowi fakturę za usługę ze stawka "0" czy "np" to jesteś zobowiązany złożyć deklaracje VAT UE z nipem tego niemca i kwotą.

Urzędy w UE wymieniają te informacje między sobą. W razie nie rozliczenia importu usług czy nabycia towarów US wysyła wezwanie.

Tomeks kumasz temat :wink::hi::hi::hi:

---------- Post dopisany at 21:19 ---------- Poprzedni post napisany at 21:07 ----------

I przy kontroli US pani zapyta o deklaracje VAT-UE i będzie ałaa:whistling:

Nawet nie przy kontroli tylko wcześniej. Jak pisałem wyżej deklaracje VAT UE składa się po to, żeby urzędy mogły wymienić się informacjami. Jak Polak składa VAT UE z Niemieckim kontrahentem i kwotą 1000 EUR to US w Niemczech dostaje po czasie takie info ze ich podatnik powinien rozliczyć te 1000 EUR :wink: Jak nie rozliczy to wezwanie.

Opublikowano

To jeszcze lepiej:wink:,wtopa pewna:whistling:

Opublikowano

Jest jeszcze jedna sprawa z tym vatem..., Jeśli kupiony towar lub usługa jest związany z prowadzoną działalnością to ten vat naliczony w fakturze wewnętrznej można odliczyć czyli w większości wypadków wychodzi na zero bo tą sama kwotę się nalicza i odlicza :decayed:

Opublikowano

Nie no spoko obramcam kilkoma bańkami na surowcu do samsych DE ale od 4 lat źle sie rozliczam. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Jest jeszcze jedna sprawa z tym vatem..., Jeśli kupiony towar lub usługa jest związany z prowadzoną działalnością to ten vat naliczony w fakturze wewnętrznej można odliczyć czyli w większości wypadków wychodzi na zero bo tą sama kwotę się nalicza i odlicza :decayed:

Czyli tak. Dostaję fakturę vat 0% na firmę w kwocie 2k zł. Firma musi złożyć deklarację VAT UE że taka faktura została na nich wystawiona. Potem przy rozliczeniu miesięcznym czy kwartalnym firma odlicza sobie ten VAT z powrotem? Sorki ale nie kumam nic spraw podatkowych itp:kwasny: Takie faktury rotują dosyć często więc jakieś uniwersalne działanie jest chyba:whistling: