Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak hamulców jak jest wilgotno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja tez mam ferodo i zimmermany takze nie musisz mi mowic na temat jakosci :wink:

mimo to tak sie dzialo, w tym roku jeszcze nie zaobserwowalem takiego zjawiska.

---------- Post dopisany at 11:55 ---------- Poprzedni post napisany at 11:53 ----------

http://a4-klub.pl/uklad-hamulcowy-96/problem-hamulcami-pierwszym-hamowaniu-259717/

Tutaj wiecej przypadkow :wink:

Tak tylko w tym linku masz pierwsze hamowanie pedał twardy i auto leci , a następne już normalnie , a u mnie jest teraz tak że za każdym razem jest tak samo , a to jest inna sytuacja ,

Jakieś inne pomysły?

Opublikowano

zdemontuj klocki, dobrze odtlusc jakims brake/cleanerem, wczesniej przelec papierem sciernym jakas 500tka i tarcze i klocki i zaloz ponownie, ja wciaz obstawiam ze zbieraja wilgoc i powierzchnia tarcia stracila jak gdyby tarcie

Opublikowano
zdemontuj klocki, dobrze odtlusc jakims brake/cleanerem, wczesniej przelec papierem sciernym jakas 500tka i tarcze i klocki i zaloz ponownie, ja wciaz obstawiam ze zbieraja wilgoc i powierzchnia tarcia stracila jak gdyby tarcie

tarcze przeczyszczone papierkiem tak samo jak klocki odtłuszczone wurth brake cleaner , i nic to nie zmieniło , Mnie zastanawia cały czas słabo hamujący tył , jak przyciągnę lekko ręcznym i zahamuje , to jak bym kotwice rzucił w porównaniu do hamowania bez napięcia tylnych zacisków , ręcznym.

Opublikowano

a moze masz gdzies wyciek podcisnienia i nei masz takiego wspomagania hamulcow jakie powinienes miec, w tdi podcisnienie to bardzo wazna sprawa

Opublikowano
a moze masz gdzies wyciek podcisnienia i nei masz takiego wspomagania hamulcow jakie powinienes miec, w tdi podcisnienie to bardzo wazna sprawa

jeździłem już z podpiętym Vacuometrem na stałe i trzyma -0,9 --1 a przy ostrym bucie -0,8/-0,9 tak że to nie to , pompę Vacuum też podmieniałem , zaworki jednokierunkowe jak i gumę w grodzi na nowa i dalej:facepalm:

Opublikowano

a cisnienie na wyjsciu pompy hamulcowej mierzyles? tzn sprawdzales?

Opublikowano
a cisnienie na wyjsciu pompy hamulcowej mierzyles? tzn sprawdzales?

nie mam czym takiego dużego manometru , ale wymieniałem pompę na inną i jest to samo , a jeśli blokuje koła przednie to ciśnienie jest jednakowe na jednej i drugiej sekcji

Opublikowano

a moze przewody elastyczne na tyle ci sie porozwarstwialy i sa przytkane, tez taka opcje kiedys widzialem dlatego tyl slabo hamuje

w osce sa bodajze tylko 2 na oba kola

Opublikowano
a moze przewody elastyczne na tyle ci sie porozwarstwialy i sa przytkane, tez taka opcje kiedys widzialem dlatego tyl slabo hamuje

w osce sa bodajze tylko 2 na oba kola

krzyżowo przód z tyłem jest rozdzielony., przewody miałem wymienione , i mam takie wrażenie jak by ABS puszczał mała ilość płynu na tylne koła , , dlatego jak podciągnie się zaciski ręcznym to hamuje dużo lepiej .

Nie blokuje zacisków , nie grzeją się koła , jak jest z rozwarstwionymi przewodami.

Jak odpowietrznik się odkręci i naciśnie hamulec to dużo mniej płynu leci z tylnych zacisków niż z przednich

Opublikowano

to moze masz zwalony koretkor sily hamowania, masz 96 rok, sterownik absu masz pod tylna kanapa, moze w nim jest problem

Opublikowano
to moze masz zwalony koretkor sily hamowania, masz 96 rok, sterownik absu masz pod tylna kanapa, moze w nim jest problem

A4 nie ma korektora , jego role pełni pompa ABS , a sterownik jak piszesz jest pod siedzeniem , po wypięciu wtyczki od pompy , leci taka sama ilość płynu tylko że nie załącza się ABS i tak nie zablokuje kół tylnych nawet na mokrej asfaltowej drodze

Opublikowano

mowisz ze zalezy ci koniecznie aby tylne kola ci zblokowalo, ale mysle ze to jest bardzo trudne nawet w sprawnym ukladzie, pamietaj ze tylne tarczki maja stosunkowa mala srednice, a jak ciagniesz recznym to on ma nieco inna metoda dzialania i podejrzewam ze ze wzgledu wlasnie na to latwiej jest poprzez niego zablokowac kola niz w sposob tradycyjny naciskajac pedal

---------- Post dopisany at 19:26 ---------- Poprzedni post napisany at 19:18 ----------

jakie masz w ogole heble z przodu?

o korektorze wiem dlatego pisalem odrazu o sterowniku

Opublikowano
mowisz ze zalezy ci koniecznie aby tylne kola ci zblokowalo, ale mysle ze to jest bardzo trudne nawet w sprawnym ukladzie, pamietaj ze tylne tarczki maja stosunkowa mala srednice, a jak ciagniesz recznym to on ma nieco inna metoda dzialania i podejrzewam ze ze wzgledu wlasnie na to latwiej jest poprzez niego zablokowac kola niz w sposob tradycyjny naciskajac pedal

---------- Post dopisany at 19:26 ---------- Poprzedni post napisany at 19:18 ----------

jakie masz w ogole heble z przodu?

o korektorze wiem dlatego pisalem odrazu o sterowniku

przód 288x25 tył 245x10 i jak hamujesz to przód jest dociskany i odciąża tył , dlatego po wypięciu ABS-u powinno zablokować , ale nawet rozebrałem co się dało w takiej pompie żeby wywalić ograniczniki siły hamowania , ale nic takiego nie znalazłem