Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ładowanie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,chcę podładować akumulator żeby nie było problemu w większe mrozy i dłużej posłużył a więc aku jest chyba jeszcze oryginalny 2007r.od 2.0 TDI bez oczka i chyba są pod naklejką korki do odkręcania czy przy ładowaniu muszę się do nich dostać i je odkrecić ?

Opublikowano

Jeśli pod naklejką, to akumulator bezobsługowy i nic nie odkręcasz. U mnie w drugim aucie (A6 C5)też oryginał jeszcze z 2004r

Opublikowano
  • Autor

Podziękował,i jak by to było bez kobiet :hi:

Opublikowano

Odkrecasz... Zerwij naklejke i odkrec korki. Bedziesz widzial poziom elektrolitu. Jak wystaja plyty to dolej wody destylowanej. Podlacz prostownik i obserwuj co jakis czas czy gazuje. Jak mocno bedzie sie gotowal to odlacz. Laduj tak przez 10 godzin pradem 1/10 pojemnosci akumulatora. Zachowaj ostroznosc przy odpinaniu krokodyli. W trakcie ladowania wydziela sie wodor. Zawsze wylaczaj najpierw prostownik z zasilania.

Opublikowano

nie mieszaj, skoro są korki pod naklejką to znaczy że bez obsługowy i ich nie odkręcasz

Opublikowano

Co Wy z tym bezobslugowym??? Proponuje przeczytac jakakolwiek ksiazke od elektromechaniki. Bawcie sie dalej...

Opublikowano

co mi każesz czytać książkę, mam taki aku o jakim mowa i tych korków spod naklejki się nie da odkręcić

Opublikowano

Bezobsługowy jest tylko z nazwy, czasem trzeba uzupełnić odpowiednie stężenie elektrolitu.

Opublikowano

To jest akumulator bezobsługowy i spróbuj tu odkręcić

akumulator_bezobslugowy.jpg

Polecam punkt 4

Opublikowano

dokładnie o tym pisałem,za ch..a tych korków nie odkręcisz:naughty:

Opublikowano

Jeżeli ma korki to powinny się dać odkręcić. Akumulatory takie jak np. centra plus czy futura są bezobsługowe i nic się nie odkręca, ani nie zdejmuje żadnych pokryw.

Opublikowano

Jak ktoś jeździ na krótkich odcinkach to nie zaszkodzi szczególnie zimą doładować przez około 10 godzin prądem 1/10 pojemności. Czyli dla 72Ah 7.2A itp. U mnie jedno z aut jeździ tylko 8km co 2 dzień do szkoły po dzieci. Ładuje mu aku raz na miesiąc aby się nie zasiarczył i długo służył. Nie zdażyło mi się jeszcze w życiu by Varta lub Centra mi padła ale fakt ze auto miałem najdłużej 8 lat.

http://www.sklepcentra.pl/centra/akumulatory---porady/samochodowe

Opublikowano

Za h..a bo ich nie ma, jest klapka która się nie ściąga. jeżeli są widoczne korki pod naklejką to są po to żeby je odkręcić i uzupełnić wodę destylowaną.

Opublikowano

Jeśli akumulator jest z 2007 roku, gwarancja już się skończyła, to też jestem zdania, żeby otworzyć korki i zajrzeć do środka, uzupełnić poziom elektrolitu wodą destylowaną i ładować małym prądem 3-4A kilkanaście godzin. Im niższy prąd tym lepiej. W Lidlu są chyba jeszcze fajne automtyczne prostowniki, prąd 3,8A w sam raz.

Co do bezobsługowości. To może rzeczywiscie akumulator jest bezobsługowy przez okres gwarancji tj. 2-3 lata. Ale przy starszym aku jeśli tylko jest możliwość to trzeba uzupełnić poziom elektrolitu, który mimo wszystko ubywa

Cytat z elektrody

Akumulator bezobsługowy to taki który spełnia normę o bezobsługowości.

A norma ta określa ilość zużycia wody w % w określonym czasie oraz samorozładowanie akumulatora w % i w czasie. Oczywiście w normie są podane wartości które normalnemu urzytkownikowi są nie potrzebne.

Ubytek wody w akumulatorze zawsze może się zdarzyć (np. przeładowanie przez alternator). Jeżeli są korki w akumulatorze to po prostu dolać i już (1,5 cm ponad górną krawędź płyt - więcej nie bo będzie chlapać).