Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RNS-E - Brak zasięgu satelit GPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam problem z nawigacją w moim rns-e - nie widzi żadnych satelit GPS. Kupiłem nową antenę (z tej aukcji: Antena GPS FAKRA do MFD2 RNS510 RNS-E OPEL MERC (3904411497) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.) ale usterka wciąż występuje i nie ma znaczenia czy antena jest podłączona czy nie. Poniżej wrzucam kilka fotek z trybu serwisowego:

m1zw.jpghzxf.jpg

6fqy.jpg82pm.jpg

h0wd.jpg

Dodam tylko że prędkość na postoju jest stała 0km/h ale podczas jazdy np. 50km/h na navi pokazuje 100km/h. Rns-e jest dołożona do auta przez poprzedniego właściciela więc przyczyn może być wiele ale mam nadzieję, że jakieś pomysły macie:)

Pozdrawiam i z góry dzięki.

Opublikowano

A sprawdzałeś błędy vagiem? Myślę ze skoro nie działa to musiało zapisać jakiś błąd

Opublikowano

vagiem w tej navi nic nie zrobisz inimum vcds lite lub vcds full, vag com tego nie rusza

Opublikowano

Kodowanie nie ma nic z tą usterką wspólnego bo radio ma odbiornik GPS u siebie na pokładzie.

1. Antena GPS - mimo że masz nową sprawdził bym inną

2. Uszkodzony moduł GPS w radiu

Opublikowano
  • Autor

@Pawelkiwi - brzmi drogo :)

Podpiąłem auto pod kompa i sczytałem następujące błędy:

Control Module Part Number: 8P0 035 192 A

Component and/or Version: RNS-E HIGH EU H71 0750

Software Coding: 0301154

5 Faults Found:

00862 - Antenna for GPS Navigation (R50/R52)

011 - Open Circuit

00858 - Connection: Radio ZF Output to Antenna Amplifier

011 - Open Circuit

00878 - Connection to Speaker Front Left

011 - Open Circuit

00879 - Connection to Speaker Front Right

011 - Open Circuit

01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)

008 - Implausible Signal

Ostatni błąd spowodowany jest tym że nie jest podciągnięta komunikacja radia z zegarami ale to chyba nie ma wpływu na działanie gps. Nadmienię, że głośniki mimo błędów działają normalnie :slina:

Zrobiłem reset nawigacji i przestała czytać płytę z mapami... Wyświetla: Zły format plików? Wcześniej (przed resetem) mapę czytało... Coś nie mam szczęścia do audi :) bo to kolejne dziwne usterki w ostatnim czasie - ale nie tracę nadziei hehe

Dziękuję za aktywność! :)

---------- Post dopisany 06-02-2014 at 20:59 ---------- Poprzedni post napisany 04-02-2014 at 17:15 ----------

Czy ktoś posiada namiary na kogoś konkretnego w woj. lubuskim kto ogarnia temat rns'a w audi?

Opublikowano

Panowie wrzuciłem do Rns-e nowe mapy z 2014 roku, ale nawigacja nie wykrywa satelit. Na mapach z 2013 roku wszystko działa OK. Co może być powodem takiego stanu rzeczy??

Opublikowano

Mam nawigację BNS 4.2 spolszczoną (wyświelanie na FISIE), po wrzuceniu nowych map z 2013 roku mam podobną sytaucję jak ty nie wiem jak wygląda sytuacja ze starszymi mapami bo takich nie posiadam - antenę sprawdzałem i wydaję się ok - jak by ktoś doszedł co może być nie tak byłbym wdzięczny.