Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z niegrzejącymi świecami - dziwna sytuacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przejrzałem tysiące a może nawet tuziny podobnych przypadków na forum i nic nie znalazłem więc piszę...

Auto to nowy nabytek, AVF Avant Quattro 2003r, podczas ostatnich mrozów ciężko palił, sprawdziłem co mogłem (obydwie pompy OK, świece OK, pompki vagiem OK) i co zauważyłem: przy temp zew ok 0*C napięcie na świecach jest 0,5 sek i znika, dosłownie mignie tylko, po odpięciu czujnika temp G62 jest identycznie. Oczywiście w obudowie ECU bezpiecznik 80A w porządku, przekaźnik 202 podmieniałem z mojego starego poczciwego AFNa i żadnej różnicy więc przekaźnik można wykluczyć. VAG nie pokazuje żadnych błędów. Jeśli idzie o ciężkie palenie to podejrzewam jeszcze uszczelnienia pompek i chyba je wymienię, ale w ten sposób grzejące świece na pewno nie pomagają w rozruchu.

Poradźcie jak to ugryźć.

---------- Post dopisany 07-02-2014 at 21:06 ---------- Poprzedni post napisany 06-02-2014 at 23:35 ----------

Czy ktoś pomoże?

Opublikowano

Puszcza siwy dym przy odpaleniu na zimno?

Opublikowano

Jak wyglądało to odpalanie? Męczył się czy odpalił ale pierwsze sekundy silnik chodził jakby na 3 gary? Pytam bo też dziwny problem mam. Jak auto stoi w garażu 16st pali elegancko. Inaczej wygląda to gdy temperatura jest poniżej 0...

Opublikowano
Puszcza siwy dym przy odpaleniu na zimno?

Jeśli puszcza to w czym może być problem?

Opublikowano

Uszczelnienia na PD do wymiany.

Opublikowano

A co z tym grzaniem świec?

Opublikowano

A co ma być skoro jest ciepło? Poczekaj na mróz.

Opublikowano

Przeczytaj pierwszy post :-)

Opublikowano

No i? Przecież ECU "wie" że jest ciepło na zewnątrz więc nie grzeje świec.

Opublikowano

Przy 0 nie grzeje??

Opublikowano
  • Autor

Tak, puszcza siwy dym, przy tym trzęsie i chodzi nierówno jak by właśnie był zapowietrzony trochę, dlatego chcę też wymienić uszczelnienia PD. Przy największych mrozach tego sezonu (ok -20) miał naaaaprawdę ciężko zapalić. Zastanawiają mnie te świece, tak jak napisałem wyżej, wydaje mi się że nie działają poprawnie.

Opublikowano

Na 100% to jak wyjmiesz świece a jak już wyjmiesz to montuj nowe ngk czy tam beru. Uszczelnienia do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

OK, tylko problem tkwi raczej gdzie indziej, opisałem w pierwszym poście sytuacje, chodzi o brak napięcia na świecach

Opublikowano

Jest ciepło więc nie będzie długo grzać. Poza tym ECU jest tak zaprogramowany że po zgasnieciu kontrolki w zależności od T wyłącza grzanie świec jeśli silnik jest nie uruchamiany i ponownie grzeje po uruchomieniu w zależności od T. Czyli zakładając że T jest taka sama czas grzania świec na samym zapłonie jest inny niż na uruchomionym silniku.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, ale jak pisałem robiłem kombinacje z odpinaniem czujnika temp, a z tego co znalazłem na forum jeśli ECU nie widzi temp to traktuje to jako skrajnie niską i grzeje max długo, a u mnie po włączeniu zapłonu napięcie się pojawia na chwilę, mniej niż 1/2 sek, i to niezależnie czy czujnik podłączony czy nie

Opublikowano

Oprócz T silnika jeszcze jest ważna T otoczenia i być może dlatego nie grzeje ale tu nie mam pewności. Druga opcja to walniety przekaźnik i nie "trzyma" prądu.

Opublikowano
  • Autor

Przekaźnik był pierwszym podejrzanym ale podmieniałem na inny sprawny i żadnej zmiany