Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Akumulator 105Ah ? Dlaczego taki duży ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nowym B8 widzę , że akuś jest wybitnie duży (rozmiary i pojemność chyba coś ok. ponad 100Ah). To normalne w dzisiejszych czasach ?

Podobno to żelowy czyli taki jak w UPSach czy itp kosiarkach. Cieszyć sie mam z tego czy nie do konca ?

Opublikowano

Masz tam webasto ???

Opublikowano
  • Autor

Nie ma , tylko grzane fotele z przodu.

Opublikowano

A patrzyles na wlepce jakie masz oznaczenie akku ???

Opublikowano
  • Autor

J0P = Battery 580A (105 Ah) i to jest całe info na jego temat.

Ale dlaczego taki duży ? Szwagier w klekocie BMW 520td ma 95Ah

Opublikowano

Pojecia nie mam dlaczego

Moze masz stop&start ????

Opublikowano
  • Autor

Ano dokladnie - start-stop jest , to dlatego ?

Opublikowano

Tak dlatego masz taki duży akumulator

Opublikowano

tak myślałem. Do A8 wrzuciliśmy słabszy ale nowy i nie chciał odpalić

Opublikowano
  • Autor

Dzieki panowie.

Opublikowano
W nowym B8 widzę , że akuś jest wybitnie duży (rozmiary i pojemność chyba coś ok. ponad 100Ah). To normalne w dzisiejszych czasach ?

Podobno to żelowy czyli taki jak w UPSach czy itp kosiarkach. Cieszyć sie mam z tego czy nie do konca ?

1. Jeśli masz aku w długości 39cm, to jest to 105Ah.

2. To nie jest akumulator żelowy, tylko wykonany w technologii AGM, dedykowany do systemów Start&Stop. Gwoli ścisłości muszę dodać, że są też akumulatory do systemów Start&Stop w wersji kwasowej.

3. Akumulatory kwasowe, AGM oraz żelowe dzielą się jeszcze na ROZRUCHOWE i PRZEMYSŁOWE. Akumulator w UPS może być AGM lub żelowy, ale nie jest to akumulator rozruchowy, więc nie jest taki sam, jak u Ciebie w aucie, bo Ty masz rozruchowy. W kosiarkach stosowane są i rozruchowe i przemysłowe w zależności od typu silnika w kosiarce.

4. Z racji posiadania Start&Stop oraz akumulatora AGM, nie cieszyłbym się tylko w jednym przypadku, gdybym miał wymieniać akumulator na nowy :grin: Koszt oryginału Varty o symbolu H15 ( 105Ah i 950A ) w technologii AGM to około 1000,00PLN. Z innych markowych typu Exide, Banner, Fiamm itp. wyjdzie niewiele taniej.

P.S.

Pamiętaj, że po wymianie akumulatora w samochodzie z systemem Start&Stop potrzebna jest adaptacja nowego akumulatora!!!! Trwa to chwilę, ale jest konieczne, żeby Ci auto nie weszło w tryb energooszczędny po krótkim czasie eksploatacji i nie wywalało komunikatów na FIS-ie. Aha i tak dla pewności spisz przed włożeniem akumulatora do auta 10-cio cyfrowy kod BEM z akumulatora ( Varty lub Boscha ), bo nie wiem jak w Audi, ale wczoraj BMW wołało o kod i chłopaki dwa razy montowali akumulator, bo Helmuty z BMW zabudowali go plastikami i innymi pierdołami, a kodu nie spisali przed włożeniem.

Opublikowano

u mnie siedzi 110Ah i nie mam start/stop

Opublikowano

Nie masz? ktoś Ci ukradł start/stop :D

Opublikowano
  • Autor

Dzieki Hortomagiko za tak szczegolowy opis.

No wlasnie ze wzgledu na podejrzewany koszt pytalem o tą radość lub nie. W razie draki moge wlozyc zwykly akku i nie uzywac Start-stop ? pytam tak jak naraze tylko z ciekawosci ....

Opublikowano
u mnie siedzi 110Ah i nie mam start/stop

Jeśli nie masz Start&Stop, to możesz mieć 110Ah w wersji kwasowej.

---------- Post dopisany at 23:26 ---------- Poprzedni post napisany at 23:22 ----------

Dzieki Hortomagiko za tak szczegolowy opis.

No wlasnie ze wzgledu na podejrzewany koszt pytalem o tą radość lub nie. W razie draki moge wlozyc zwykly akku i nie uzywac Start-stop ? pytam tak jak naraze tylko z ciekawosci ....

Możesz wyłączyć S&S, założyć akumulator kwasowy, ale po zmianie, jak we wcześniejszym poście napisałem, zrobisz adaptację nowego akumulatora, ale muszą Ci zaznaczyć, ze wymieniłeś na inny akumulator niż dedykowany, w tym przypadku kwasowy.

Opublikowano

Taki małe info co do AKU :wink:

Jesli zmieniamy AKU i damy z innymi parametrami wtedy trzeba kodowac w GATEWAY 19 .

95Ah - 4F0915105C / 8K0915105E / 000915105AH / 000915105DK

110Ah - 4F0915105D / 8K0915105F / 000915105AK / 8KD915105A / 000915105DL

68Ah - (AGM z wloknina) 7L0915105 / 000915105CC

75Ah - (AGM z wloknina) 3D0915105H / 000915105CD

92Ah - (AGM z wloknina) 4F0915105E / 000915105CE

105Ah - (AGM z wloknina) 4L0915105 / 000915105CF

115Ah - (wysoki prad) 4H0915105 / 000915105DM