Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dobór gwintu, klasy wagowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

moze ktos z Was spotkal sie z problemem podobnym do mojego.

Obecnie mam gwint Weiteca dedykowany do sedana FWD. Z tabeli wynika, ze klasa wagowa sedana fwd to 1080kg (przod) i 1100kg (tył).

Gwinty dedykowane do avantow quattro mają klasę wagową przód 1080-1250kg (przod) i 1165kg (tyl) !

Czyli roznica z tylu jest jakas komiczna... bo sedan fwd jest duzo lzejszy z tylu od avanta quattro.

W tym momencie mając gwint od sedana fwd tył mimo regulacji podkreconej max do gory (nakretka juz w polowie zeszla ponizej gwintu) - stoi nisko i przy kazdym zaladunku / dodatkowych osobach na pokladzie jest mega nisko.

Moj dylemat polega na tym, ze kupujac gwint dedykowany np. do 3.0TDI quattro avant (czyli 1080-1250 przod i 1165 tyl) - faktycznie poprawi to sytuacje, czy roznica bedzie max 1cm w gore?

Ktos mial doswiadczenia w podobnym temacie?

Czy ktos wie czym roznia sie zawieszenia dla roznych klas wagowych (sprezyny / amortyzatory) ?

Bede wdzieczny za porady! :hi:

Opublikowano

To ja sie podepne z szybkim pytankiem, czy gwint z b6 1,8 t quattro sedan podejdzie do avanta 1,8 t z napedem na przod? Prosze o szybka pomoc

Opublikowano

Spotkałem się z czymś takim że gość założył do 1.9TDI FWD gwint z 3.0TDI Q i mimo że tył był skręcony na maxa, był bardzo wysoko. Więc coś w tym jest...

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego , wszystko zależy jaki mamy gwin wszystko zależy od marki . Miałem gwint H&R i i samochód mogłem polożyć na ziemi , ten sam samochód tylko gwint KW samochodu już nie mogłem położyć na ziemi , a na końcu miałem gwint weitec i niestety juz pod auto mogłem wsadzić głowe gwint weitec ma bardzo mały zakres regulacji wysokości . Michał tu widze tylko jedno rozwiązanie po prostu idź to tokarza i dorób tylne wysokie gwinty pod sprężyny

Opublikowano
Spotkałem się z czymś takim że gość założył do 1.9TDI FWD gwint z 3.0TDI Q i mimo że tył był skręcony na maxa, był bardzo wysoko. Więc coś w tym jest...

to ja przerabiałem ten temat:wink:

Opublikowano

jesli chodzi o klasy wagowe w seryjnych sprezynach, te od ciezszych aut nawet wizualnie sa inne, maja grubsze zwoje, w gwincie skoro sa wyszczegolnione klasy na pewno sa tez podobne roznice, ja bym na twoim miejscu poszedl w tego 3.0tdi, quattro w kombi niezaleznie juz od silnika to najciezsza opcja wyposazenia jesli chodzi o klase wagową samej tylnej osi

Opublikowano
Wszystkie te gwinty miałeś nowe?

oprócz KW ale w bardzo dobrym stanie