Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Demontaż i czyszczenie napędu nawigacji DX dla BNS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

krótkie pytanie - liczę na zwięzłą odpowiedź - jak wymontować i wyczyścić napęd nawigacji DX dla BNS (FIS) ?

Jest ona dosyć mocno zabudowana w takiej jakby plastikowej obudowie w bagażniku. Dodatkowo zauważyłem że nie czyta kompletnie żadnych płyt nagranych zgodnie z profilami, ani nawet nie aktualizuje softu po włożeniu płyty z jęz polskim. Natomiast każda płyta po wyjęciu jest upaprana różnego rodzaju włoskami i innymi syfkami. Co może dodatkowo sugerować zabrudzenie tego "meszka" przed otworem do ładowania płyt.

Z góry dzięki za pomoc ! :)

PS. Proszę administratora o przeniesienie do działu nawigacji, miałem otworzone 2 zakładki i wybrałem nie ten dział.

Opublikowano

Aby ją wyciągnąć musisz użyć takich samych kluczyków jak do ori radia.

Popatrz dobrze, z przodu są 2 szczeliny do ich włożenia.

eb8afaa92912fb36med.jpg

Polecam zaopatrzyć się w PDF Sam Naprawiam B6/B7 , jest dostępne na forum.

Opublikowano
  • Autor

O to właśnie mi chodziło. Dzięki serdeczne ! Rozumiem że te "wyjmaki" to da radę sobie samemu zmodzić, czy koniecznie ori ?

Opublikowano

Możesz samemu zmodzić, gdzieś ktoś na forum podawał wymiary.

Opublikowano
  • Autor

Nawigacje udało mi się wyciągnąć - DZIĘKI ZA PATENT Z PILNICZKAMI ! :)

Zdjąłem górną pokrywę ale w dalszym ciągu nie ma dostępu do samego lasera ani luster... :( Czy coś jeszcze muszę odkręcać ? Dodatkowo na jedynym boku nawigacji zauważyłem jakiś przełącznik z taką czerwoną blokadą, wyskalowany od -10 do +30, to nie jest czasami długość wiązki lasera ?

Aha... no i wypadł mi plastikowy okrągły element, gdzieś z lewego boku samego napędu. Teraz czytnik przyjmuje płyty ale od razu je wypluwa...

Jakieś podpowiedzi ?

Opublikowano

W navi nie ma luster. Przełącznik to nie jest długość lasera a kąt pod jakim może być ustawiony wuzek od napędu. Co do plastikowego elementu to zagadka :decayed:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Z tym plastikiem to już chyba wiem gdzie on powinien się znajdować. Natomiast w dalszym ciągu nie wiem jak "dokopać" się do soczewki lasera :(

---------- Post dopisany 19-02-2014 at 23:44 ---------- Poprzedni post napisany 18-02-2014 at 10:21 ----------

Okay, jutro ciąg dalszy naprawy, jadę po odpowiednie narzędzia oraz płyny do optyki. Jeśli się uda zapodam jakiś tutorial dla potomnych... ;-)

---------- Post dopisany 14-03-2014 at 19:32 ---------- Poprzedni post napisany 19-02-2014 at 23:44 ----------

Odświeżę wątek. Otóż, operacja częściowo udana, mianowicie dobrałem się do lasera, jest wyczyszczony specjalnym płynem do optyki laserów (plastikowej soczewki) dodatkowo wszystko odmuchane sprężonym powietrzem. Efekt ? Nawigacja od razu po włożeniu płyty ją wypluwa, tzn wkładam, płyta się chowa, nie mija 0.5sek płyta wyrzucona, co mogłem sknocić ?

Opublikowano

A przed twoją ingerencja płyta gościła dłużej w mechanizmie ?

Nie wiem jak się dostałeś do tego lasera, może wtedy coś przetrąciłeś. Wciskanie się wacikiem przez szczeliny w mechanizmie niosą ze sobą takie ryzyko zwłaszcza jak ktoś niedoświadczony to robi. Ja aby porządnie wyczyścić laser, demontuję go z mechanizmu a czyszczenie nie polega jedynie na przetarciu soczewki ale to już naprawdę precyzyjna robota.

Piszesz też o jakimś plastiku, konia z rzędem jeśli ktoś odgadnie co czym piszesz, może jakieś zdjęcie ?

Jedno jest pewne że w normalnych warunkach żaden plastik nie ma prawa wylecieć z mechanizmu.