Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opony na felgę 19''

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po zmianie kół z zimowych 225/50/17 (opona Vredestein) na letnie 245/40/19 (opona Michelin Pilot Sport) słyszę wyraźną różnicę w hałasie dochodzącym z kół. Opony letnie są do wymiany więc zastanawiam się czy nie zmienić ich na węższe 225/40/19 zamiast 255/35/19. Felga 8J ET47. Czy ktoś z was zmieniał opony na szersze o 2-3 cm i miał podobne odczucia ? Wiadomo, że szersza opona to większa powierzchnia styku i większy hałas, ale tak drastycznie odczuwalny ?

Opublikowano

A jakieś info więcej ???

Pisz czy to nówki czy używki.

To nie forum wróżek.

Opublikowano

A przeczytałeś drugie zdanie ? Jest napisane: Opony letnie są do wymiany ! Dla mnie to znaczy, że są zużyte i mają około 2 mm bieżnika. A co Ty pomyślałeś, że są nowe i chce je wymienić ? Sam napisz jakie jakie informację potrzebujesz !

Opublikowano

No to co się dziwisz że są głośne ?

Nie rżnij dziada i kup nowe.

Nie będziesz miał takich problemów.

A jak już to reklamuj.

Popatrz na etykiety i wybierz co ci pasuje.

Hałas nie zależy od szerokości.

Ale o tym zdanie wyżej.

Opublikowano

Warunki atmosferyczne nie sprzyjają letnim oponą, uważam ze jeszcze na nie za zimno i dlatego najprawdopodobniej dźwięk toczącej się opony jest bardziej słyszalny, generalnie to tylko takie moje przemyślenia:rolleyes:

Ps. Czy aby nie za wcześnie na letnie koła?

---------- Post dopisany at 20:43 ---------- Poprzedni post napisany at 20:41 ----------

A tak apropo nie kupiłeś przypadkiem tych kółek od kolegi z forum?

Opublikowano

Kolega dobrze pisze jest jeszcze za wcześnie na opony letnie. Po drugie przed założeniem trzeba je wyważyć i tak jak napisałeś są już zużyte więc na pewno będą sporo głośniejsze. Ogólnie jako nowe ja polecam ten model jeździłem na nich więc wiem. Właściwości mają bardzo dobre są dosyć ciche (na pewno mniej hałasują niż dunlop sport) ale znikają w oczach :) ale coś za coś.

Opublikowano

To już wiem kto mi zawinął felunek:cool: gratki zakupu:thumbup:

Opublikowano
No to co się dziwisz że są głośne ?

Nie rżnij dziada i kup nowe.

W robieniu dziada z ludzi kolego to nie masz sobie równych ! Jak byś nie był taki przemądrzały i przeczytał drugie zdanie to od razu byś mi dał do myślenia, że to przez zużycie. A nie piszesz, że więcej info potrzebujesz i że to nie forum dla wróżek. Piszę bo potrzebuję porady, sugestii, bo od tego jest chyba forum ? Co do hałasu to na pewno wrasta on wraz ze wzrostem szerokości opon ale nie powinien być tak drastycznie odczuwalny, jak ma to miejsce w moim przypadku.

Warunki atmosferyczne nie sprzyjają letnim oponą, uważam ze jeszcze na nie za zimno i dlatego najprawdopodobniej dźwięk toczącej się opony jest bardziej słyszalny, generalnie to tylko takie moje przemyślenia:rolleyes:

Ps. Czy aby nie za wcześnie na letnie koła?

Koła kupiłem i założyłem już ale tylko na kilka dni, na próbę jak mi się będzie jeździć, bo nie jestem przekonany do 19". Jak będę nie zadowolony to je na pewno odsprzedam.

Co do niekorzystnych warunków: Temperatura jest niska ale wg. niezależnych opini i testów opony letnie nawet przy niskiej temperaturze, suchej, nie ośnieżonej nawierzchni mają wyższość nad oponami zimowymi.

Po drugie przed założeniem trzeba je wyważyć...

Koła zostały wyważone przed założeniem. Żadne drgania czy wibracje nie są odczuwalne na kierownicy.

Wydaje mi się, że kolega fidotp pomimo swojej arogancji ma rację i to właśnie znaczne zużycie powoduje taki hałas a nie niska temperatura na zewnątrz.

Czy ktoś może doradzić jakie opony założyć na ww. felgi? Najbardziej skłaniam się ku 225/40/19 ale z drugiej strony Audi wypuszcza felgi 19" do A4 B8 na oponach 255/35/19. Może ktoś z was jeździ na 225 ?

Opublikowano

Mnie się na 225 źle jeździ 245 o niebo lepiej :) u mnie już czekają nówki 245.35.19 na założenie.

Opublikowano
Mnie się na 225 źle jeździ 245 o niebo lepiej :) u mnie już czekają nówki 245.35.19 na założenie.

Jakie oponki kupiłeś, gdzie i za ile?:wink: Też mnie to czeka, stąd tak wypytuję:wink:

Opublikowano

GoodYear F1 Asimetric 2. Kupiłem od kolegi z forum nówki sporo taniej niż w sklepie. Jak jesteś zainteresowany pisz na PW dam Ci namiary.

Opublikowano

moim zdaniem 225 na taka felge to za mala opona, 245 bedzie optymalna a co do opon letnich w zime to kolego jest niska temperatura i guma w letnich bardzo twardnieje dlatego masz taki halas, nie wiem co to za eksperci ktorzy twierdza ze w zime nawet przy niskiej temperaturze i dobrej drodze lepsze sa opony letnie niz zimowe powodzenia im zycze

Opublikowano

Jestem tego samego zdania co HeresR32. Nie ma co kombinować. Większość tutaj jezdzi na 245/35 r 19 i sa zadowoleni;-)

A co do twoich problemow z glosnoscia opon, to raz tak jak koledzy pisza, jest za zimno na letnie opony, a dwa, ze jak one sa juz na wykonczeniu i nie maja bieznika, to za bardzo nie ma co tam absorbowac tego hałasu;-)

Opublikowano

panowie proszę was, kilka linijek niżej jest kilka tematów o oponach do B8, a tu znowu nowy temat:facepalm: