Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy konieczny jest demontaż turbosprężarki do czyszczenia kolektora ssącego w A4 B5 1.9TDI?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar zdemontowac i wyczyscic kolektor ssący i pytanie do Was czy bede musiał także wywalic turbo bo chyba cieżko bedzie wyjąc kolektor:kwasny:

Motor to 1.9TDI 90KM

Opublikowano

Po co chcesz czyścic kolektor wydechowy? Bo nie bardzo rozumiem?

Opublikowano

W TDI to raczej ssący się czyści i EGR bo tam najwięcej się zbiera syfu i tej mazi

Opublikowano
  • Autor

Sory za pomyłke chodziło mi o ssący:wink: To jak,musze wyjmowac turbo?

Opublikowano

Nie musisz bo turbo masz za kolektorem wydechowym. Ssący jest wyzej :)

Opublikowano
  • Autor
Nie musisz bo turbo masz za kolektorem wydechowym. Ssący jest wyzej :)

Mam nadzieje ze sie uda:wink: Bo kolego ja mam AHU i turbo jest wyzej niż w 110KM

Opublikowano

Co najwyżej dobre klucze będziesz potrzebował bo niektóre śrubki lubią być ukryte i trzeba się nagimnastykować:wink:

Opublikowano

W afn zdejmiesz kolektor ssący bez problemu, jeżeli chodzi o ahu czy 1z to nie bardzo.

Wszystko można jednak zrobić od góry, największy problem będą stwarzać 3 śruby 12 kątne które łączą turbo z kolektorem wydechowym od dołu.

Wniosek - musisz ściągnąć turbinę.

Bez dobrych narzędzi nawet nie podchodź do tematu. Od razu proponuję zakupić zestaw montażowy turbo, uszczelki pod kolektor ssący i wydechowy, nowe śruby imbusowe do kolektora ssącego, nowe nakrętki na kolektor wydechowy oraz płyn do czyszczenia kominków i dobry odrdzewiacz.

Opublikowano
  • Autor
:kwasny: Widze ze to nie taka prosta sprawa jak sie wydaje.Dobra trzeba bedzie podziałac i zdam relacje po wszystkim:wink:
Opublikowano
W afn zdejmiesz kolektor ssący bez problemu, jeżeli chodzi o ahu czy 1z to nie bardzo.

Wszystko można jednak zrobić od góry, największy problem będą stwarzać 3 śruby 12 kątne które łączą turbo z kolektorem wydechowym od dołu.

Wniosek - musisz ściągnąć turbinę.

Bez dobrych narzędzi nawet nie podchodź do tematu. Od razu proponuję zakupić zestaw montażowy turbo, uszczelki pod kolektor ssący i wydechowy, nowe śruby imbusowe do kolektora ssącego, nowe nakrętki na kolektor wydechowy oraz płyn do czyszczenia kominków i dobry odrdzewiacz.

idzie zdjąć turbinę bez zdejmowania kolektora w AHU ?

Opublikowano

Od którego kolektora ??