Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak doprowadzić zasilanie do elektrycznych lędźwi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wymieniłem podstawowe fotele na sportowe z regulacją lędźwi i grzaniem. Funkcję grzania miałem w poprzednich fotelach, więc z podłączeniem nie było problemu. Natomiast sterowanie lędźwiami to już nowość w moim aucie i nie ma podprowadzonego zasilania do tej funkcji. Tymczasowo brakujące zasilanie zapożyczyłem z gniazda zapalniczki. W tym momencie mam już tam podłączone 3 odbiorniki prądu (CB, lędźwie, zapalniczka). Wszystko działa ale troche przekombinowane jak dla mnie. Spotkał się ktoś już może z takim problemem? Jak doprowadzić w najprostrzy sposób zasilanie aby nie bać się o bezpieczeństwo instalacji w samochodzie? Może ktoś już to robił i posiada jakiś schemat?

Opublikowano

Zasilanie mozesz pociagnac do bezpiecznikow po lewej stronie deski rozdzielczej .

Szukaj stałego zasilania tam .

Opublikowano

Z lewej strony masz bezpieczniki i kilka miejsc wolnych.

Za bezpiecznikami masz plus,do którego mozesz podłączyć przewód z konektorem pod bezpiecznik 20A.

Kolejno montujesz następny konektor,który doprowadzasz do fotela kierowcy pod dywanem(masz kanał w który po zdjęciu podstopnicy możesz bezpiecznie poprowadzić przewód).

Kostki możesz kupić w aso bądź na szrocie,wystarczą najprostsze dwupinowe,umozliwią Ci w przyszłości szybkie rozłączenie.

Użyj przewód 2,5mm2 min i bezpiecznik 20A.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Ok, myślę, że z fotelem kierowcy jestem w stanie sobie poradzić. Co z fotelem pasażera? Zeby zrobić to z głową i sensownie to też pewnie będę musiał poprowadzić przewód pod podłogą do bezpieczników po lewej stronie?

Opublikowano

Tak ale puść go identycznie jak lewy fotel,przewód podwieś pod deską,podepnij.

Pod fotelami masz miejsca na złączki, od air bag,napinaczy,mat grzewczych,możesz te miejsca wykorzystać do wyprowadzenia kabli.

Opublikowano

Temat kostek pod siedzeniami znam. Czerwone kostki (zasilające) mam, bo przez nie puszczona jest prawdopodobnie masa dla grzanych foteli, brakuje natomiast pinu, który służy jako + dla lędźwi. Dostane w ASO pin (blaszkę), którym zakonczę przewód i włożę do kostki w podłodze czy całe kostki musze kupić? I czy dostanę konektory do bezpieczników w ASO?

---------- Post dopisany at 22:43 ---------- Poprzedni post napisany at 21:59 ----------

Temat wyczerpany w poście http://a4-klub.pl/wnetrze-99/wymiana-foteli-31922/index12.html

Dzięki Sebastian za pomoc.