Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Proszę o analize logów pod kątem PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zwracam się do szanownego grona użytkowników tego forum o pomoc w ocenie logów pod kątem jakości pompo-wtrysków. Auto ma najechane 192 tyś/km (ale za to nie dam sobie urznąć żadnej "kończyny") a ja go użytkuje od 152 tyś/km. Chciałbym uzyskać Wasze opinie w jakim stanie są PD in my car, a moim impulsem do zainteresowania się nimi jest dymienie z rurki przy porannym zapłonie oraz po co najmniej 5 godzinnym postoju. Dymienie występuje od roku w temperaturach zbliżonych O°C i moim pierwszym pomysłem na przyczynę tego zjawiska była niesprawna świeca. Przy okazji wymiany akumulatora podczas tegorocznych "mrozów" wymieniłem też świece z myślą że to ustanie lecz niestety nie pomogło. Muszę się przyznać że nie jestem znawcą od mechaniki pojazdowej i nie chciał bym być ewentualnie naciągany przez mechanika na niepotrzebne koszta dlatego prośba o ocenę logów i ewentualne sugestie, tak żebym mógł się zwrócić z ewentualnymi pytaniami do odpowiedniego działu.

Przy okazji czy wskazania MAF actual w gr. 3. nie są zbyt wysokie? (W zeszłym roku wymieniałem EGR)

Z góry dziękuję za pomoc.

Logi statyczne na ciepłym silniku:

Grupy: 001 - Log (1 - 001)

Grupy: 003 - Log (0 - 003)

Grupy: 004 - Log (5 - 004)

Grupy: 007 - Log (0 - 007)

Grupy: 013 - Log (50 - 013)

Grupy: 018 - Log (2 - 018)

Grupy: 023 - Log (1 - 023)

Logi na zimnym silniku:

Grupy: 013 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 023 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 018 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Opublikowano

Pompki nie są Twoim problemem. W sumie oprócz za niskiej temperatury z logów nie wynika nic złego.

Opublikowano
  • Autor

Czyli jak logi wskazują na to że wtryski nie przepuszczają to od czego zacząć dalsze poszukiwanie przyczyny dymienia przy zapłonie?

Opublikowano

Może to przez olej w dolocie jak to w naszych silnikach jest.

u mnie zadymi lekko ale po dłuższym postoju np po nocy rano ale to dziwnie bo nie przy rozruchu a w momencie ruszania z miejsca i to tylko przez moment.

Opublikowano

hm... sprawdz rozrusznik jakie ma obroty przy 0 temperaturze. spotkalem sie z podobnym problemem ze w niskich temp. rozrusznik nie osiagal 280 obr/min. wtedy ecu nie pusci sygnalu do odpalenia auta. na 99 % to wina rozrusznika...

Opublikowano

Na zimnym rozruchu są inne dawki rozruchowe więc to nie ma nic wspólnego bo paliwo juz dostaje ok 200obr zeby dopalił zależy od wersji oprogramowania w ecu. Jaki kolor tego dymu masz?

Opublikowano
  • Autor

VAG nie wywala żadnych błędów co mogły by pochodzić z silnika oraz osprzętu (no chyba że jest jakiś sterownik w VAG-u z którego mam zrobić logi?) . Zauważyłem że kiedy rano przekręcam zapłon i po tym jak zgaśnie kontrolka świec poczekam +/-10 sec. to rozruch jest dużo szybszy niż w momencie kiedy rozruch zaczynam bezpośrednio po zgaśnięciu kontrolki. No i ten dymek jest jakby mniejszy.

---------- Post dopisany at 11:13 ---------- Poprzedni post napisany at 11:07 ----------

Na zimnym rozruchu są inne dawki rozruchowe więc to nie ma nic wspólnego bo paliwo juz dostaje ok 200obr zeby dopalił zależy od wersji oprogramowania w ecu. Jaki kolor tego dymu masz?

jak by raczej błekitny / jasno niebieski

Opublikowano

Jak błękitny to olej nie ropa. Długie robisz odcinki?? Tak bo jak zgasnie kontrolka swiec to one i tak grzeja jeszcze dlatego pali lepiej. A mozesz mieć którąś przepaloną i też bąka będzie puszczał przy odpaleniu

Opublikowano
  • Autor
Jak błękitny to olej nie ropa. Długie robisz odcinki?? Tak bo jak zgasnie kontrolka swiec to one i tak grzeja jeszcze dlatego pali lepiej. A mozesz mieć którąś przepaloną i też bąka będzie puszczał przy odpaleniu

Do pracy mam 4 km a świece wymieniałem w styczniu. Oleju też mi nie ubywa w ilościach niepokojących. A co mogło by być przyczyną obecności oleju w procesie odpalania?

Opublikowano

To masz nie dogrzany samochód. Zbierają sie w odmie opary poczym to trafia do sprezarki bo odma jest spięta z (Przewodem) idącym od filtra powietrza po czym zostaje to zaciagane przez sprężarkę. Zdejmij rurę z dolotu i zobacz czy nie ma w niej oleju itp.

Opublikowano
  • Autor

Pewnie jest bo jakiś rok temu przy okazji regeneracji klimy mechanior sprawdzał stan ogólny (jazda + VAG) apropo dymienia przy gwałtownym przyspieszaniu i stwierdził że jest olej ale w tych autach tak jest i nie ma co się przejmować bo auto ma jak to określił "ochotę do jazdy" i od czasu do czasu musi puścić "bąka". Moją jazdę okreslił bym na raczej spokojną lecz od czasu do czasu przegazowuję i puszczam sobie "bąki" :-P . Czy te nie dogrzanie jest niebezpieczne oprócz "dymka" z rurki?

Opublikowano

Powiem Tobie tak może to wpłynąć na geometrie turbiny wiec co nie raz bym przeganial autko.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj pojeździłem bardziej dynamicznie, a dziś rano zadymił z tą sama intensywnością co zawsze w ostatnim czasie.

Opublikowano

Zdejmij rurę z dolotu i zobacz czy jest w niej olej. Ile ma nalatane Twooje auto byc moze puszczaja uszczelnaicze badz cos innego. Ewentualnie kiedy sie spotkajmy na miejscu w wawie to obgadamy sprawe dowiem sie co i jak dokladnie.