Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

czy pasuje skrzynia do a4 b6 z b7 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowi i panie, potrzebuje rady donośnie wymiany skrzyni.

Pacjent to a4 b6 o oznaczeniu silnika AWX. Pytanie brzmi czy do tego modelu będzie paswała skrzynia z a4 b7 2.0 TDI , oznaczenie HCF.

szukam do swojego modelu : HCF badź FYA. Kolejne pytanie dotyczy przełożeń skrzyni czy dobrze rozumuje że im mniejszy wartość przełożenia tym wiekszy v-max ale gorsze przyśpieszeni

1333576390.jpg

Opublikowano

Tez kombinuje nad dłuższą 1,2 i 5 bo cienko z Awx. ;-)

Opublikowano
  • Autor

Koledzy bardzo prosze o pomoc, czy skrzynia o oznaczeniu HCF , montowana bodajże w 2.0tdi z b7 podejdzie bez problemu do 1.9 tdi awx . Bo dzwonie i pytam sprzedających ale jedni mówią ze tak podejdzie a inni ze nie

Opublikowano
Koledzy bardzo prosze o pomoc, czy skrzynia o oznaczeniu HCF , montowana bodajże w 2.0tdi z b7 podejdzie bez problemu do 1.9 tdi awx . Bo dzwonie i pytam sprzedających ale jedni mówią ze tak podejdzie a inni ze nie

Padl drugi bieg ??

Przerabialem temat 3 tygodnie temu -do b6 zakladalem skrzynie hcf

Skrzynia pasuje bez zadnych przerobek(lapy , poduszki , mocowania , wybierak) - jedyna rzecz jaka musisz przelozyc z swojej skrzyni to wysprzeglik - hcf ma krociec innej dlugosci niz Twoja skrzynia .

Teraz masz skrzynie 6 czy 5 biegowa?

Jezeli 5 to wybierak inny

Opublikowano

panowie po pierwsze skrzynia hcf jest 6biegowa ,AWX 5biegowy ,co za tym idzie dwumas i sprzęgło większe(240-6b,228-5b) ,inny pierścień między skrzynią a silnikiem ,inny rozrusznik,inne cięgna wybieraka,inna łapa skrzyni, po wymianie tych rzeczy będzie pasowała

Opublikowano
  • Autor

nie no biegi działają normalnie także powód zmiany to nie kwestia skrzyni :D. Seryjnie miałem 5 biegową, natomiast teraz mam 6 biegową quattro, wiec przypuszczam że łapa, poduszki, wybierak powinny być te same jedenie wysprzęglik nie wiem ?

Opublikowano
nie no biegi działają normalnie także powód zmiany to nie kwestia skrzyni :D. Seryjnie miałem 5 biegową, natomiast teraz mam 6 biegową quattro, wiec przypuszczam że łapa, poduszki, wybierak powinny być te same jedenie wysprzęglik nie wiem ?

musisz szukać do Q bo hcf ,fya jest od ośki i do ciebie nie podejdzie,tabela którą wkleiłeś to skrzynie ośki,najdłuższa to hck

Opublikowano
  • Autor

spoko spoko ja szukam własnie do ośki :D a powiedz mi HCK też podejdzie ? bo najbardziej interesuje mnie to czy z tych 2.0 TDI też bez problemu podejda do mnie ?

Opublikowano

Koledzy podepnę się do wątku. Usiebie w 1,9 AJM mam skrzynię 5 biegową o oznaczeniu DUK. Pytanie jest następujące: czy podejdzie mi bez przeróbek skrzynia 5 biegowa z AWX-a? Podobno ma nieco dłuższe przełożenia?

Opublikowano
spoko spoko ja szukam własnie do ośki :D a powiedz mi HCK też podejdzie ? bo najbardziej interesuje mnie to czy z tych 2.0 TDI też bez problemu podejda do mnie ?

hck jest od 2.0tdi podejdzie mam taką u siebie ,osprzęt taki sam jak do hcf ,inne od 2.0 tdi też podejdą ,tu możesz poczytać http://a4-klub.pl/uklad-napedowy-skrzynia-biegow-12/wymiana-skrzyni-gba-280839/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie, mam pytanko. Jestem właśnie po wymianie skrzyni ale jest problem .Bieg wchodzą odwrotnie tam gdzie jedynka jest do tyłu 2 do przodu 3 znowu do tyłu, przestawiło się o jakieś 180 stopni. Wiecie co to może być. Wybierak nie ten ?

Opublikowano

Rafał nr cięgien zmiany biegów do skrzyni hck,hcf masz w wątku wymiana skrzyni GBA to to samo co AEK-Z

Opublikowano

Nie ma znaczenia nr się zgadza więc podejdzie

Opublikowano
  • Autor

Panowie pytanie, w nowej skrzyni nie ma czujnika predkosci. Tym samym prędkościomierz nie wskazuje zadnej wartosci a auto wkreca sie tylko do 3 tys i koniec. Co radzicie prosze o pomoc.

Opublikowano

Rafał było by prościej jak byś podał rok produkcji auta ,bo jeśli miałeś w starej impulsator to auto do 06.2002 później impulsatora nie było ale to wszystko jest opisane w wątku wymiana skrzyni GBA ,możesz spróbować przełożyć dekiel z otworem na impulsator ze starej skrzyni ,jeśli to nic nie da to zostaje chyba tylko wymiana licznika,nowsze skrzynie biorą sygnał z abs-u

Opublikowano
  • Autor

Ja mam rocznikowo 2003. W nowej skrzyni nie ma mozliwosci podpiecia impulsatora, nie ma nawet miejsca. Wiem ze w niektorych byly zaslepki.

Co do licznika to wymienialem na kolrowy fis. Ale nie wiem z jakiego roku jest. Tak czy inaczej ktos wie jak przekodowac licznik zeby dzialal z abs. Chopcy z warsztatu probowali juz wpisywac rozne kody w grupe 17 ale zaden nie jest poprawny... Czy ktos komu czyta z abs moglby podac jaki ma zestaw wskaznikow albo wrzucić screena?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja założyłem do avf skrzynie HCF z b7 i wszystko od 2 lat pięknie działa, trzeba tylko dokupić łapę i poduszkę pod skrzynię od hcf i cięgna od skrzyni. Zaznaczam że to skrzynia 6 - biegowa a awx masz chyba 5 biegów