Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprężyny eibach pro kit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim audi a4 b6 1.9tdi avant s-line posiadam zawieszenie 1BE i chyba sprężyny na tyle już umarły bo strasznie nisko siedzi auto a jak jeszcze załaduje większy bagaż + cztery osoby to dobrze że nie mam haka bo na pewno bym nim szorował po asfalcie wiec muszę wymienić, ale zastanawiam się aby auto posadzić jeszcze trochę niżej i stąd moje pytanie czy warto zakładać sprężyny eibach pro kit -30 czy będzie jakaś znacząca różnica w wysokości? A może nie warto tego robić tylko kupić nowe sprężyny.

Opublikowano

sprawdz jaka masz odleglosc od ziemi do blotnika. Dla 1 BA powinno byc 68cm, dla 1Be/Bv 66cm. Jak dasz eibacha to powinno byc 65 cm

Opublikowano

Kolego nie sprężyny ale amortyzatory Ci padły.

Opublikowano

Od kiedy amortyzatory maja wplyw na wysokosc pojazdu?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie zmierzyłem wiec tak przód ma po 65cm a tył po 63 z tym że w tej chwili mam pełen zbiornik paliwa. Amortyzaroty zmieniałem na nowe sachs 3 miesiące temu no chyba że gościu zrobił mnie w balona. Ile powinny mieć mniej więcej procent nowe amory? Można je jakoś sprawdzić na oko.

Opublikowano

Ja mam u siebie 1BA, przód jest ok 68, a tył 66. Wydaje mi się, że to z powodu ciągnięcia przyczepki, sprężyny szybciej siadają. Amortyzatory możesz sprawdzić na stacji diagnostycznej, jednakże takie badanie nie jest obiektywne, bo wynik może być przekłamany np przez złe ciśnienie w oponach itp. Najlepiej podczas testu amortyzatorów przyjrzeć się jak skacze koło, jeżeli widziałeś jak skacze koło z uszkodzonym amortyzatorem to szybko zobaczysz różnice.

A może po prostu pękła Ci sprężyna? Amortyzator nie wpływa w dużym stopniu na wysokość pojazdu, jego zadaniem jest tylko tłumienie nagłych ruchów koła. Rożnica przy złym a dobrym może być 5-10mm.

Opublikowano
Od kiedy amortyzatory maja wplyw na wysokosc pojazdu?

To pojeździj sobie na amortyzatorach o sprawności 50% a potem załóż nowe amortyzatory i będziesz miał różnicę w wysokości.

Opublikowano
  • Autor

A czy w ogóle warto bawić się w wymiane sprężyn na eibacha pro kit czy nie będzie jakiś negatywnych tego skutków?

Opublikowano

Warto, zdecydowanie lepsze niż seria :wink:, szukaj oczywiście progresywnych bo zdarzają się też wersje linearne.

Opublikowano

Ja mam linearne i jeździ się bardzo dobrze, niewiele odstępują od seryjnych. Z dołożonymi stabilizatorami auto bardzo fajnie się prowadzi i wybiera dziury.

Opublikowano
  • Autor

Kolego a na tych progresywnych to czasami nie będzie za twardo?

Opublikowano

A w ogóle gdzie można dostać progresywne eibachy do a4 b6/b7? Bo z tego co widzę to wszędzie są tylko linearne

Opublikowano

Już temat był poruszany, właśnie na progresywnych mniej odczujesz że masz obniżone i utwardzone zawieszenie. Przy niewielkich nierównościach lepiej i bardziej komfortowo wybierają niż 1BA, dopiero przy szybko pokonywanych zakrętach i większych dziurach czuć że są sztywniejsze.

---------- Post dopisany at 22:33 ---------- Poprzedni post napisany at 22:32 ----------

A w ogóle gdzie można dostać progresywne eibachy do a4 b6/b7? Bo z tego co widzę to wszędzie są tylko linearne

Trzeba poszukać, z tego co pamiętam to w Polsce może być problem ale już w Niemczech chyba nie :wink:

Opublikowano

A co ma raport do tego, trzeba by był sprawdzić na stronie producenta. Być może nie było z Eibacha ale może inna firma ma :wink:

Opublikowano
  • Autor

Na tej aukcji znalazłem progresywne (4009271316) dzwoniłem i zapewniono mnie że to są właśnie takie.

Opublikowano

No właśnie, ze zdjęcia wyglądają jak progresywne no ale to tylko zdjęcie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jestem nowym forumowiczem i nowym uzytkownikiem Audi A4 B6 AVANT 1.9 TDI i w tym poście piszecie o wysokości od ziemi do środka nadkola ale przy jakich kołach i oponach ja mam 16 cali i 55 wysokie i mianowicie wsokośc koła z przodu to 61 cm a wysokość do nadkola to około 64 cm i na moje drogi to za nisko bardzo bym chciał to podnieśc czyli chyba trzeba zmienic na 1BA ??

Opublikowano
Witam jestem nowym forumowiczem i nowym uzytkownikiem Audi A4 B6 AVANT 1.9 TDI i w tym poście piszecie o wysokości od ziemi do środka nadkola ale przy jakich kołach i oponach ja mam 16 cali i 55 wysokie i mianowicie wsokośc koła z przodu to 61 cm a wysokość do nadkola to około 64 cm i na moje drogi to za nisko bardzo bym chciał to podnieśc czyli chyba trzeba zmienic na 1BA ??

kolego średnica koła przy 16,17,18 calach itp. jest taka sama- zwiększasz średnicę felgi, a zmniejszasz opony :wink:

Opublikowano

Wiec rozumie że jeżeli moja A4 stoi tak nisko to muszę wymienić sprężyny na 1 BA ale czy wtedy od ziemi do nadkola będę miał 68 cm i podejrzewam że na wymianie samych sprężyn się nie skończy amorki pewnie też trzeba zmienić .... tak czytam to forum to chyba wszyscy obniżają ;-)