Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Audi Drive Select A4 B8 2007-2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, ja właśnie siedzę w autku i mam problem, bo przy mmi2g, odblokowałem wszystko, ads jest w opcji car (póki co nie działa, jest na szaro) ale robiąc adaptację w mce przy byte 8 mam tylko wyszczególniony bit 3 i nic innego...

Nie zakoduję tego w moim MCE, czy może jest to wina kabla?

Edytowane przez ziomek1988

Opublikowano

Kodujesz tak jak w pierwszym poscie :

BYTE 8 bit 3 zmiana 0 na 1 ( zawieszenie ) * jesli nie posiadamy to nie kodujemy

DLA POSIADACZY MMI 2G HIGH ( 2008-2009 ) :

1) najpierw odblokowujemy ukryte menu ( osoby które już to mają pomijają ten krok)

STG 07 ( control head) - Funkcion 10 , dalej klikamy w kanał 08 i wpisujemy wartość 1.

1.1 następnie wchodzimy w ukryte menu przytrzymując SETUP+CAR dla MMI 2G

nsuo.png
i
Hidden Menü -> Diag Settings -> APK 0x01, 0x0B, 0x0C -> Car Menus Maske -> Charisma aktivieren!!!! Aktywujemy Charisma

ROBIMY RESTART MMI 2G Adaptacja 10 ---> kanal 111 zmiana z 0 na 1 .

1.2 Przechodzimy do kodowań w MCE ( Moduł Centralnej Elektryki) 09 : CONCERT/SYMPHONY , MMI 2G , MMI 3G

539u.jpg
Mod_09_Byte8.JPG
Mod_09_Byte17_bit7.JPG

BYTE 7 bit 5 zmiana z 0 na 1

BYTE 8 bit 0 zmiana 0 na 1 ( skrzynia automatyczna) * jesli nie posiadamy to nie kodujemy

BYTE 8 bit 1 zmiana 0 na 1 (servotronic) * jesli nie posidamy to nie kodujemy

BYTE 8 bit 2 zmiana 0 na 1 ( silnik)

BYTE 8 bit 3 zmiana 0 na 1 ( zawieszenie ) * jesli nie posiadamy to nie kodujemy

BYTE 8 bit 4 zmiana 0 na 1 ( ADS )

BYTE 8 bit 5 zmiana 0 na 1 ( Sportowy dyferencjał QUATTRO) * jesli nie posiadamy to nie kodujemy

BYTE 17 bit 7 zmiana z 0 na 1 ( włącza info na wyświetlaczu MMI )

BYTE 19 bit 6 zmiana z 0 na 1 ( umozliwia własciwa kontrole podswietlenia dla przełacznika ADS)

Opublikowano

Tak, ja to wszystko rozumiem, tylko w momencie przejścia do kroku 1.2, otwieram byte 7 i mogę zaznaczyć bit 5 ale już otwierając byte 8 mam tylko opcję zaznaczenia zawieszenia, reszta w ogóle mi się nie wyświetla...

wcześniejsze rzeczy robiłem według instrukcji i wszystko przebiegało zgodnie z planem, przy czym w zielonym menu mam trochę inaczej, bo w polskim menu mam od razu w opcji ustawienia diagnostyczne i opcję charisma, jak wejdę w Car Menu Maske też mam tą opcję...tak jakby w dwóch miejscach to było, ale zaznaczam w obu a dalej w MCE nie mam innych bitów do zaznaczenia ...

Opublikowano

otwieram byte 7 i mogę zaznaczyć bit 5 ale już otwierając byte 8 mam tylko opcję zaznaczenia zawieszenia, reszta w ogóle mi się nie wyświetla...

A w czym problem z zaznaczeniem BYTE 7 bitu 5 ?

539u.jpg

BYTE 8 masz za słabego klona ale bez podpowiedzi zaznaczasz w Binary .

BYTE 8 bit 0 zmiana 0 na 1 ( skrzynia automatyczna) * jesli nie posiadamy to nie kodujemy

BYTE 8 bit 1 zmiana 0 na 1 (servotronic) * jesli nie posidamy to nie kodujemy

BYTE 8 bit 2 zmiana 0 na 1 ( silnik)

BYTE 8 bit 4 zmiana 0 na 1 ( ADS )

Mod_09_Byte8.JPG

Opublikowano

Witam

Aktywowałem ADS i mam na MMI opcje wyboru silnika i układu kierowniczego. Wszystko działa, niestety gdzies po drodze cos namieszałem i teraz klawisze obsługi MMI są ledwo podświetlone ,oraz przy wychodzeniu z auta w dzień zapalają się swiatła odprowadzające do domu. Tak jakby czujnik nasłonecznienia odbierał że jest ciemno lub był odłączony.prosze o podpowiedź co się mogło namieszać .

Opublikowano

U mnie jest tak jak na screenie. Przeskanowałem sobie sterownik i wyskakuje błąd charisma. Pozaznaczane i aktywowane mam to w dwóch miejscach, również widać to na zdjęciu poniżej.

cf2255c3355c.jpg

63aa31942be2.jpg

ab05803e49e7.jpg

da92f21737dd.jpg

Opublikowano

Słaby kabel :wink:

Musisz zakodowac to w binary tylko nie wiem czy sobie poradzisz .

.

Binary

bit 7 ----> 00000000 <---- to jest bit 0

Mod_09_Byte8.JPG

Opublikowano

W sensie Byte 7 i 00000000 - to jest bit 0, bo nie bardzo rozumiem... :D

Czy mam po prostu przepisać binary z Twojego screena i wpisać 00010111?

Opublikowano

W sensie Byte 7 i 00000000 - to jest bit 0, bo nie bardzo rozumiem... :D

Czy mam po prostu przepisać binary z Twojego screena i wpisać 00010111?

To znaczy tyle, że bity liczysz od lewej. W poście numer 444 masz opisane poszczególne bity.

Opublikowano

Z załączonych screenów, wydaje mi się, że liczy się od prawej a nie od lewej - mam rację? Bo mamy trzy zaznaczenia więc 111, później nie zaznaczone więc 0, i później jedno zaznaczone więc znowu 1, reszta 000. Chyba, że źle myślę, i "0" oznacza zaznaczony bit, a "1" niezaznaczony?

Czyli w moim przypadku:

BYTE 8 bit 0 zmiana 0 na 1 ( skrzynia automatyczna) * nie posiadam ----- 0 czy 1?

BYTE 8 bit 1 zmiana 0 na 1 (servotronic) * nie posiadam ----- 0 czy 1?

BYTE 8 bit 2 zmiana 0 na 1 ( silnik) * ------ 1 czy 0?

BYTE 8 bit 3 zmiana 0 na 1 ( zawieszenie ) * nie posiadam ------ 0 czy 1?

BYTE 8 bit 4 zmiana 0 na 1 ( ADS ) * 1 czy 0?

Czyli 00010100 czy właśnie odwrotnie 11010111 ?

Opublikowano

Z załączonych screenów, wydaje mi się, że liczy się od prawej a nie od lewej - mam rację? Bo mamy trzy zaznaczenia więc 111, później nie zaznaczone więc 0, i później jedno zaznaczone więc znowu 1, reszta 000. Chyba, że źle myślę, i "0" oznacza zaznaczony bit, a "1" niezaznaczony?

Czyli w moim przypadku:

BYTE 8 bit 0 zmiana 0 na 1 ( skrzynia automatyczna) * nie posiadam ----- 0 czy 1?

BYTE 8 bit 1 zmiana 0 na 1 (servotronic) * nie posiadam ----- 0 czy 1?

BYTE 8 bit 2 zmiana 0 na 1 ( silnik) * ------ 1 czy 0?

BYTE 8 bit 3 zmiana 0 na 1 ( zawieszenie ) * nie posiadam ------ 0 czy 1?

BYTE 8 bit 4 zmiana 0 na 1 ( ADS ) * 1 czy 0?

Czyli 00010100 czy właśnie odwrotnie?

Od prawej oczywiście, mój (czeski) błąd. 1 to zaptaszkowany bit a 0 niezaptaszkowany.

Jak nie masz servotronika, automatu i regulowanej zawiechy, to kodowanie które podałeś powinno być ok.

Dokładnie to :)

Co do instalacji do kolumny nie warto robic samemu, lepiej kupić używaną instalację deski i wypruć tą z kolumny :wink:

Napisz jeszcze Marcin jak to się sprawuje, wrażenia z jazdy itp.

Edytowane przez Hohe

Opublikowano

Pytałem ostatnio na forum o to i WRC pisał, że bardzo trudno to wykalibrować. Jak sobie z tym poradziłeś? Bo jestem zainteresowany tym tematem. Może zrobisz jakieś DIY?

Oraz odpowiedź na moje powyższe pytanie, bo bardzo mnie ten temat zainteresował :hi:

Opublikowano

Udało mi się, teraz w opcjach MMI mam opcje silnik i prowadzenie. Zmieniłem sobie ustawienia w VCDS na "4" individual i mam teraz opcje dynamic, comfort, auto.

Zmieniłem sobie na dynamic, po ponownym uruchomieniu auta tryb ten zostaje, nie przełącza na auto - to chyba jest ok?

Co do różnic, to na chwilę obecną nie zauważyłem istotnych zmian po zmianie trybów.

Opublikowano

Instalacje mam :)

Kiedys do tego sie przymierzałem tylko kolega z ASO zbił mnie z tropu ze wzgłedu na działanie i kalibracje tego .

Spis potrzebnych czesci :

- sterownik aktywnego układu kierowniczego 8K0907144E 300-400 PLN

- uchwyt sterownika 8K0907731

STEROWNIK_ADS_UKLAD_KIEROWNICZY.jpg

- czujnik odchylenia katowego pod ADS 8K0907637D 80-100 PLN

ESP_ADS.jpg

- kolumna kierownicza 8k0419502S 600-800 PLN

kolumna.jpg

- do tego idzie instalacja 200-300 pln

ads_instalka.jpg

Na koniec kodowanie i kalibracja .

Opublikowano

A co o działaniu mówił ten kolega?

W teorii, na filmiku wygląda to pięknie, ale czytałem trochę po różnych forach i ludzie piszą, że mają odczucie trochę "nienaturalnego" prowadzenia. Hmm...

Edytowane przez Hohe

Opublikowano

A co o działaniu mówił ten kolega?

W teorii, na filmiku wygląda to pięknie, ale czytałem trochę po różnych forach i ludzie piszą, że mają odczucie trochę "nienaturalnego" prowadzenia. Hmm...

Tematem interesowałem sie gdzies 2 lata temu :)

O działaniu nienaturalnym nie wypowiem sie bo nie wiem .

Jak juz nie bede miał co do roboty to modzik wleci :wink:

Opublikowano

Udało mi się, teraz w opcjach MMI mam opcje silnik i prowadzenie. Zmieniłem sobie ustawienia w VCDS na "4" individual i mam teraz opcje dynamic, comfort, auto.

Zmieniłem sobie na dynamic, po ponownym uruchomieniu auta tryb ten zostaje, nie przełącza na auto - to chyba jest ok?

Co do różnic, to na chwilę obecną nie zauważyłem istotnych zmian po zmianie trybów.

No nie wiem czy jest ok. Spróboj przełączyc na comfort i czy zostanie bo raczej nie, bedzie wskakiwał cały czas tryb Dynamic. Przynajmniej ja tak miałem tylko ja mam mutitronica

Jak ustawiłem na 4 w VCDS to i tak przy zmianie na comfort dalej samochód na trybie skrzyni D jechał tak jak na Dynamicu (Tryb skrzyni S). U mnie jedyna opcja zeby to chodziło to przyciski ADS.

Opublikowano

Zostaje, zmieniłem np. silnik na dynamic, prowadzenie na comfort i po ponownym uruchomieniu auta wartości zostają niezmienione.

Opublikowano

Panowie, kiedyś w pierwszym poście był opis step by step jak podpiąć instalację, a teraz go nie ma czy nie mogę znaleźć ?? Zamówiłem gotową wiązkę i czekam na przyciski, ale bez tego opisu nie ogarnę :(

Opublikowano

A widzieliscie ten filmik ? Może komuś sie przyda: