Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wskazania poziomu paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki i dziewczęta szybkie pytanie: FIS pokazywał mi, że zostało mi paliwa na 30km, jakoż że miałem przy sobie tylko 10PLN to za tyle nalałem paliwa i po odpaleniu silnika nic sie nie zmieniło, FIS nadal pokazywał 30km a wskazówka poziomu paliwa nie drgnęła. Po przejechaniu 10km zasięg spadł do 20km do przejechania. Dlaczego nie zmienił się zasięg po nalaniu paliwa, wg mnie powinien wzrosnąć o jakieś 30km do około 60km a tu nic. Jutro zaleję do pełna i sprawdzę czy coś sie zmieni ale nurtuje mnie to. Ktoś miał podobną sytuację? No bo przecież chyba nie stało się tak, że dystrybutor nie podał paliwa a cyferki na nim się zmieniały:P

Opublikowano

Zalałeś za 10 zł niecałe 2L ON i dziwisz się że wskaźnik nie drgnął? Wskazań FIS nigdy nie bierz na 100%, bo najzwyklej w świecie przekłamuje.

Teoretycznie powinieneś na tych 2L przejechać 25-30 km.

Opublikowano
  • Autor
Zalałeś za 10 zł niecałe 2L ON i dziwisz się że wskaźnik nie drgnął? Wskazań FIS nigdy nie bierz na 100%, bo najzwyklej w świecie przekłamuje.

Teoretycznie powinieneś na tych 2L przejechać 25-30 km.

No własnie się dziwię, bo skoro FIS zmienia wskazania zasięgu co 10 km (czyli przy mojej jeździe co jakieś 0,5-0,6l ON) to powinien spokojnie wykryć dodatkowe przynajmniej 30km zasięgu. Poza tym wydaje mi się, że wskazówka poziomu paliwa powinna to tym bardziej wskazać, przynajmniej takie mam postrzeganie jak to działa. A tu nie zmieniło się nic absolutnie. Wcześniej najmniej zalalem za 30PLN i wskazania od razu po uruchomieniu silnika się zmieniły. Ale dziś zaleję do pełna i zobaczę jak się pozmienia.

Opublikowano

Jak na moje dolanie 2 L paliwa do baku 66 L to trochę za mało żeby zobaczyć jakąkolwiek różnice.

Już Ci pisałem że nie patrz na wskazania FIS, bo co do kilometra Ci nie przeliczy.

Opublikowano
  • Autor

Wiem, że FIS nie jest ostateczną wyrocznią ale poza tym przypadkiem, działał ładnie;) Zresztą nieważne dziś napiszę więcej po zatankowaniu, dzięki za opinie:)

Opublikowano

Tylko teraz zalej za więcej niż 10zł ;).

Weź do szklanki wody dolej parę kropli wody, zauwazysz różnicę ? Chyba nie, to się nie dziw, ze nie było różnicy jak do pustego baku zalaleś tak naprawdę nic.

Opublikowano
  • Autor
Tylko teraz zalej za więcej niż 10zł ;).

Weź do szklanki wody dolej parę kropli wody, zauwazysz różnicę ? Chyba nie, to się nie dziw, ze nie było różnicy jak do pustego baku zalaleś tak naprawdę nic.

Moim zdaniem to nie jest wcale takie nic - to około 2,5% całego baku - uważam, że komputer takie różnice powinien wykazać tym bardziej że zmienia wskazania zasięgu co 10km czyli co około 0,8% zawartości baku przy moim sposobie jazdy. No ale oczywiście możesz mieć rację - wyjaśni się po zalaniu większej ilości paliwa.

A jeździł ktoś z Was do takiej małej ilości paliwa w baku, faktycznie jak zejdzie wskazanie zasięgu do 0km to juz koniec paliwa będzie czy jest tam jakiś margines bezpieczeństwa?

Opublikowano

Nie prościej tankować gdy dojdzie się do rezerwy i to za więcej niż 10 zł a nie szukać na siłę problemów ?

Opublikowano
  • Autor

Prościej oczywiście, to był jednorazowy przypadek, po prostu tak wyszło, że w trakcie trasy musiałem jeszcze skręcić i zrobić parę km i zostało tylko tyle paliwa a miałem tylko tyle kasy.

2014.04.16 18:21 :

Właśnie zalałem do pełna i wszystko się zaktualizowało - tak więc mieliście racje, te niecałe 2l ON było za małą wartością aby FIS to wyłapał. Aczkolwiek dziwne to jest dla mnie, no ale z faktami się nie dyskutuje.