Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ZAWÓR PAR PALIW przyczyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie zapytanie jakie objawy może prowadzić ze sobą niesprawny ZAWÓR PAR PALIW.

Byłem u mechanika podpinał pod komputer auto 0 błędów. Kazał pojechać do gazownika. Bo może to coś z gazem byłem podpią pod komputer 0 komputer gazowy nic 0.

Stwierdził że jest uszkodzony Zawór PAR PALIW.

A teraz krótko o problemie występującym w moim Audi A4 B5 1.8 Turbo ANB

Auto gdy zimne ciężko ma zapalić. Tak jak by go przylewało albo brakło paliwa.

Auto gdy jest rozgrzane czasem pali normalnie lecz często postoi trochę i nie chcę zapalić trzeba go kręcić z 10 sec.

I czy to faktycznie może mieć związek z tym czujnikiem? Problem w tym że tego w sklepach nie ma a koszt serwisowy to 300zł. Także nie chciał bym wydać niepotrzebnie 300 zł

Opublikowano

Łatwo to możesz sprawdzić - odepnij dziada od układu. Niech opary idę w atmosferę a ujście do dolotu zaślep żeby nie dostawał lewego powietrza.

U mnie, z tym że w wolnossaku jak padł (zacinał się w pozycji otwartej) to tworzyło się duże podciśnienie w zbiorniku paliwa. Jak odtworzyłem korek wlewu to normalnie zasysało go.

Ja u siebie kupiłem jakiegoś od skody. Numery miał co prawda inne, ale wyglądał i działał tak samo.

Opublikowano

Nom odłączyłem przewód ale za zaworkiem. Przewód zaślepiłem śrubą. Na razie jest OK. Przez cały dzień raz mi się przydławił przy odpalaniu ale to na chwilę. Może faktycznie zrobił podciśnienie w zbiorniku. Zobaczę RANO z nocy jak będzie odpalał. Niby kawałem bąbeczki i 2 przewodziki. A potrafi auto uziemić na dobre. Dzisiaj rano Chechłowem go dobre 2 minuty zanim załapał a jak zapalił to całe auto waliło w paliwem.

Dzięki za pomoc odpisze jak będzie po rannej próbie odpalenia. Przed odpaleniem odkręcę korek od baku i zobaczę co tam się dzieje.

---------- Post dopisany at 20:48 ---------- Poprzedni post napisany at 20:45 ----------

PS: Nie chcę już widzieć co potrafi się dziać w takim Aucie z 2010+ roku. :) Gdy widzę ile tam wszystkiego napaćkane miałem okazję zobaczyć wiązkę ELEKTYCZNĄ co idzie środkiem auta oraz słupkami w audi A6 C7 to jedno słowo mi się nasuwało na myśl o JA PIER....

Opublikowano

Gdyby nie ekologia to nie byłoby tego badziewia i całej innej masy zbędnych elementów.