Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Niechciane oprogramowanie -Spyware,addware ? HOT DEALS? pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, Mądre Głowy proszę o pomoc. W ciągu kilku ostatnich dni w czasie przeglądania stron internetowych z prawej strony wyskakiwało mi okienko "hot deals" z jakimiś reklamami, chodziło gównie o części samochodowe itp. jakieś sukienki do tego - ogólnie okienka były dwa. Poczytałem troszkę na ten temat o oprogramowaniu które ma ba celu szpiegować mojego kompa, zdobywać hasła itp. adresy stron (tutaj części samochodowe pojawiały się prawdopodobnie dlatego, że je przeglądałem a ten j*bany programik mi podsuwał oferty). Pobrałem program malwarebytes anti-malware i zrobiłem skan, znalazł 14 zagrożeń, usunąłem syf i teraz mi to znikło, niby wszystko ok ale proszę poradźcie mi co byście w tej chwili zrobili, bo nie chciałbym żeby mi na dniach kaska z konta wypłynęła bo "ktoś" znał moje hasło podobno jest możliwość że program w czasie logowania do internetowego konta wbija się pomiędzy mojego kompa a bank. Zadzwonię jutro do banku i zapytam co zrobić na wszelki wypadek, z tego co poczytałem w necie to sporo tego syfu ostatnio. No i jeszcze problem jeden - raczej nie ja jestem powodem dla którego "to" się wkradło do mojego komputera a moja ledi :facepalm: Bo ja to jeszcze trochę uważam gdzie włażę a ona to nie sądzę żeby zwracała uwagę (to tłumaczy temat podsuwanych mi sukienek). Tak czy inaczej proszę o podpowiedź co zapobiegawczo uczynić i czy może nie jestem sam z tym syfem na karku i ktoś zna etapy w jakich powinienem się ustrzec dalszych nieprzjemności :hi:

Opublikowano

combofix

Opublikowano

mi tez sie to wyswietla jak to wylaczyc?

Opublikowano

firefox +adblock

chrome + adblock

i po sprawie, nie ma reklam, nie ma skryptów, nawet fejsbuk po kliknięciu w głupote nie dodaje automatycznie na tablice wpisu co oglądałes bez twojej wiedzy:whistling:

przelecieć kompa spybootem usunąć syf i wgrać co wyzej pisałem, adblock trzeba skonfigurowac, dokładniej właczyć pakiet filtrów:whistling:

noi podstawa to firewall, antywirus nie jest potrzebny nawet:whistling:

Opublikowano

KOWI jaki firewall ...polecasz mam opere +adblock

Opublikowano

ja mam comodo firewall, polecam poblokowac więkosć aplikacji które z założenia nie wymagają internetu do użytku, a łaczyc sie chcą nie wiadomo po co:wink:

Opublikowano
  • Autor

Ja sobie poradziłem z tym - zainstalowałem programik malbarebytes, zrobiłem skan on wyczyścił ten syf. Wczoraj robiłem gruntowny skan avastem ponad godzinę się męczył komp z tym i zero szkodliwych plików :wink:

Opublikowano
Ja sobie poradziłem z tym - zainstalowałem programik malbarebytes, zrobiłem skan on wyczyścił ten syf. Wczoraj robiłem gruntowny skan avastem ponad godzinę się męczył komp z tym i zero szkodliwych plików :wink:

to nie jest rozwiazanie.. miesiąc i znowu będzie to samo:whistling:

zablokuj skrypty w przegladarce

zainstaluj firewalla i skonfiguruj go, blokując większosć aplikacji które nie wymagaja internetu w działaniu:wink:

Opublikowano

Z Combofixem trzeba uważać bo mało wprawna duszyczka może sobie kuku zrobić ;) CO prawda w pracy skanowałem tym dziesiątki kompów i zawsze było OK to mimo to na wszelakich forach przestrzegają przed zbyt luzackim stosowaniem tego.

Malwarebytes polecam :wink:

Z tym firewallem to będę musiał się bliżej przyjrzeć.

Ogólnie jest jedna bardzo dobra zasada. Na co dzień korzystać z kompa tylko i wyłącznie z konta bez uprawnień Admina !!

Druga zasada - instalując jakieś programiki czytać uważnie zawartość ekranów instalacyjnych. Obecnie na potęgę wrzucają zapis aby instalować dodatkowo jakieś chłamy. Mało kto to czyta i nie odznacza box'ów i potem syf na kompie się instaluje.

Opublikowano

adwcleaner uruchom najpierw, świetnie czyści, potem zainstaluj adblocka

combofix tylko w skrajnych, dziwnych przypadkach

Opublikowano

a zeby było fest bezpiecznie to windows update:wink: bo jak system dziurawy to zaden firewall nie pomoze,

antywirus, blokery skryptów anty spy- i ad-ware bez firewalla to wielkie nic:wink:

Opublikowano

Nigdy jeszcze sie nie przejechalem na combofixie :smiley:

Opublikowano

Witam,

Combofix'a polecam używać w ostateczności. Na początek warto skorzystać z analizy logów na tym forum: Bezpieczeństwo • Forum.instalki.pl. Pierwsze logi najlepiej wygenerować z OTL i GMER'a (Regulamin w czerwonej ramce).

Po tematach widać, że skuteczność jest duża :) Czasem udaje się przy okazji znaleźć inne syfy, które negatywnie wpływają na szybkość pracy systemu.

Jeśli nie chcesz się bawić w logi, to możesz też spróbować AdwCleaner'a. Usuwa różnego rodzaju śmiecie reklamowe, toolbary itp. Skuteczne i bezinwazyjne narzędzie, które mogę polecić bez obawy