Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

nie działa start/stop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy rozgrzanym silniku obroty nie spadają na około 830, tylko są na poziomie 1000. Nie działa start /stop i przy opadaniu obrotów lekko trzęsie silnikiem. Na biegu jałowym dalej trzyma podwyższone obroty i wyczuwalne są lekkie drgania silnika przenoszone na karoserie.

Gdzie szukać przyczyny. Czasem jest tak że obroty spadną na 830 i wszystko jest ok.

---------- Post dopisany at 18:41 ---------- Poprzedni post napisany at 18:23 ----------

Po podpięciu do kompa nie pokazuje błędów, korekcje wtrysków w normie,obroty podwyższone dokładnie pokazują okolice 950. Start/stop przy temperaturze płynu chłodniczego 90st nie działa. Proszę o pomoc

Opublikowano

KOlego najpierw VAG, masz jakąś usterke dlatego system nie działa

a na marginesie to jest tam potrzebny jak wrzód na d...

Opublikowano

Sam system stop/start dział u Ciebie poprawnie, głównym problemem jest utrzymanie obrotów na odpowiednim poziomie to dlatego nie działa system jeżeli po zatrzymaniu np na światłach "nie widzi" odpowiednich obrotów nie wyłącza silnika.

Opublikowano
  • Autor

Przed chwilą podpinałem, bardziej mi chodzi o wyczuwalne wibracje przenoszące się na karoserie. No i te podwyższone obroty jakby zczytywał że silnik zimny ,a tu 90 stopni na blacie. Co do start/stop to masz racje że potrzebny jak....

---------- Post dopisany at 18:54 ---------- Poprzedni post napisany at 18:50 ----------

Przewaliłem troche na forum i same tematy o dwu-masach mi wyskakują odnośnie telepania silnika.

Jak dodam gazu i puszczę to obroty schodzą płynnie w końcowej fazie wyczuwalne są drgania budą i zatrzymują się na 950(badane kompem).

Normalnie powinny być 830

Opublikowano
Przy rozgrzanym silniku obroty nie spadają na około 830, tylko są na poziomie 1000. Nie działa start /stop i przy opadaniu obrotów lekko trzęsie silnikiem. Na biegu jałowym dalej trzyma podwyższone obroty i wyczuwalne są lekkie drgania silnika przenoszone na karoserie.

Gdzie szukać przyczyny. Czasem jest tak że obroty spadną na 830 i wszystko jest ok.

---------- Post dopisany at 18:41 ---------- Poprzedni post napisany at 18:23 ----------

Po podpięciu do kompa nie pokazuje błędów, korekcje wtrysków w normie,obroty podwyższone dokładnie pokazują okolice 950. Start/stop przy temperaturze płynu chłodniczego 90st nie działa. Proszę o pomoc

Kolego, mam to samo z obrotami, szukałem przyczyny, w ASO też i d..pa, poddali się. Oparło się o Poznań nawet (auto jeszcze było na gwarancji, końcówka) ale Poznań po jakimś czasie i niemocy odbił piłeczkę, stwierdzili, że skoro wymieniłem jakiś tam sterownik we własnym zakresie to już mi nie pomogą. Jeżdże tak od ponad 2 lat, już się przyzwyczaiłem (nie mam systemu start-stop) po jakimś czasie obroty spadają na 800 i do ponownego odpalenia auta jest ok, gdy zgaszę i odpalę, znowu obroty na 950:kwasny:

Opublikowano
  • Autor

No to mnie pocieszyłeś, ale nikt na forum nie ma jakiegoś pomysłu na ten temat.

Opublikowano

ja tez tak mam ale mam cos z energy management i data bus sensor ---oba sterowniki maja no communication wiec myslalem ze podwyższone obroty to w skutek błędnego myslenia ECU ze aku jest niedoladowany (tez od czasu do czasu pokazuje mi sie na fisie informacja o akumulatorze)...i dlatego podnosi ciut obroty. start stop też mi czasem działa a czasem nie...pewnie to przez te obroty.

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiam się odnośnie poduszek pod silnikiem, może ten trop będzie dobry.

Koledze proximpuh ktoś w innym wątku doradził sprawdzenie poduch. Sprawdzałem w katalogu to poduszka jest z czujnikiem (kabel i wtyczka).

---------- Post dopisany at 14:56 ---------- Poprzedni post napisany at 14:50 ----------

cooljack , a jak na postoju wyczuwasz jakieś drgania karoserii?

Mi też czasem start/stop działa a czasem nie. Ogólnie to mnie irytują te drgania jak wcisnę pedał gazu i obroty opadają to pomiędzy 1200-950 potelepie i obroty zatrzymują się na 950. Czasem jest ok i spadną do 830. Może trop tej poduchy pod silnikiem z tym czujnikiem?

Opublikowano

jakis drgan wiekszych nie odnotowalem...troche przy 830 rpm drga ale w granicach normy...w koncu to diesel....lekkie dotkniecie gazu eliminuje zjawisko. nie masz zadnych bledow nigdzie? zapodaj autoscana...

Opublikowano
  • Autor

No i wywaliło mi błąd. Czujnik ciśnienia i temperatury środka chłodniczego.

Opublikowano
No i wywaliło mi błąd. Czujnik ciśnienia i temperatury środka chłodniczego.

to wymianka czujnika , mozliwe ze błedne info dostaje sterownik .

Opublikowano
  • Autor

Teraz pytanie, czy to od klimy czy chodzi o chłodnicę?

---------- Post dopisany at 13:52 ---------- Poprzedni post napisany at 13:50 ----------

Bo już zgupiałem, w Etce nie mogę znaleźć położenia tego czujnika

Opublikowano
Teraz pytanie, czy to od klimy czy chodzi o chłodnicę?

---------- Post dopisany at 13:52 ---------- Poprzedni post napisany at 13:50 ----------

Bo już zgupiałem, w Etce nie mogę znaleźć położenia tego czujnika

Tu masz cały temat o czujniku :

http://a4-klub.pl/klimatyzacja-98/klimatyzacja-dziala-blad-czujnika-270676/index9.html

Opublikowano
  • Autor

chym? wydaje mi się że chodzi o czujnik płynu chłodniczego w układzie chłodzenia silnika. To by mi odpowiadało odnośnie podwyższonych obrotów przy rozgrzanym silniku.(950rpm). Co ma klima do problemu? wydaje mi się że nie ma wpływu.

Opublikowano
  • Autor

256(0x100):64 czujnik ciśnienia i temperatury środka chłodniczego 0100

---------- Post dopisany at 15:29 ---------- Poprzedni post napisany at 15:15 ----------

jeszcze jeden błąd: 457 sterownik instalacji elektrycznej samochodu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie podwyzszone obroty byly spowodowane poluzowanym cienkim czerwonym kabelkiem ktory jest przykrecony do klemy plusowej i idzie do modułu który jest przykrecony po lewej stonie kola dojazdowego pod tapicerką tuż koło wlepy ze specyfikacja samochodu. po dokreceniu luznej srubki na klemie obroty sa w normie i start stop dziala i wkurza :)